Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země jako vesmírné těleso
Advertisements

Vývoj poznání vesmíru 1. Geocentrický (zeměstředný) názor
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Historie lidského poznávání
VZHŮRU DO VESMÍRU.
Přistání na Měsíci Luboš Balek.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Výzkum kosmu současnost.
Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133
VESMÍR A HVĚZDY.
OBJEVOVÁNÍ VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vladimír Remek * České Budějovice.
Země a zeměpis.
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
Kosmonautika.
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Vesmír (Space).
Realizace – leden 2013 ZŠ KUJAVY 4., 5. ročník
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
Dobývání vesmíru.
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Národní úřad pro letectví a kosmonautiku  Tato vládní agentura vznikla 29. července 1958  Zodpovídá za americký.
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VESMÍR A HVĚZDY.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Měsíc.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XVII-C-11. VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XIII-A-04.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_07_Výprava do 20. století
Kultura a věda v poválečném období
Přistání člověka na Měsíci
2. Kolo.
Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Název materiálu: Výzkum vesmíru
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_103 Jméno autora: Mgr.
Neil Armstrong Vytvořila: Andrea Katič. Pilot bývalý americký pilot a astronaut. Je prvním člověkem, který vstoupil na povrch Měsíce. Narodil se 5. 8.
Vesmírné závody.
Umělá kosmická tělesa.
Transkript prezentace:

Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum Oblasti vědy Sputnik 1 První člověk ve Vesmíru

Oblasti vědy Díky pokroku došlo k velkému rozmachu vědy a techniky po druhé světové válce Zejména jde o tyto oblasti: jaderné energie letectví a kosmonautika výpočetní technika a kybernetika Obě supervelmoci (SSSR, USA) soupeřily zejména v oblasti kosmonautiky

Sputnik 1, Sputnik 2 Sputnik 1 - první umělá vesmírná družice , která odstartovala v roce 1957 kosmickou éru lidstva. Na oběžnou dráhu ji vyslal SSSR Cílem bylo ověřit, zda je vůbec let vesmírem možný Obsahovala vysílač, který vydával pípavý signál, který se ve své době stal symbolem počátku kosmické éry Sputnik 2 – první vesmírná družice, která měla na palubě živou bytost. Byl to pes Lajka Její návrat nebyl nikdy plánován, takže se stala zároveň první obětí dobývání vesmíru (Zahynula pravděpodobně v rozmezí 5 až 7 hodin po startu na následky stresu a přehřátí) Sputnik – Lajka (video)

První člověk ve Vesmíru Prvním člověkem ve Vesmíru se stal Jurij Alexejevič Gagarin. V roce 1961 ve vesmírné lodi Vostok 1 obletěl za 108 minut Zemi. Po návratu z letu do vesmíru se stal hrdinou Sovětského svazu a oslavovanou světovou celebritou 27. března 1968 při cvičném letu zahynul. J.a.Gagarin (video)

První člověk na Měsíci První lidé, kterým se podařilo přistát na Měsíci, byli Američané Neil Armstrong a Edwin Aldrin 21. července 1969 se jim podařilo přistát s lodí Appolo 11 na Měsíci a ve 3.56 hodin vystoupili na jeho povrch Jako první vstoupil Armstrong ve 2:56 na povrch Měsíce. Poté pronesl slavnou větu: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ První člověk na Měsíci (video)