BLÍZKÝ VÝCHOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Izraelsko-palestinský konflikt
Advertisements

Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Asie Jihozápadní Asie.
IZRAEL A PALESTINA Kamila Janáková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SLOVINSKO.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Geopolitická ohniska soudobého světa
Vznik státu Izrael.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.
Arabsko-izraelský konflikt
IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc
Transatlantické vztahy EU
UČO: Bc. Miroslav Panský občanská výchova + geografie
Terorismus.
ŘECKO.
Izrael a Palestina Subtropy Polopouštní/pouštní krajina
ASIE.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Jihozápadní Asie.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Islám, ropa, oblast napětí
Kypr.
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Islám, ropa, oblast napětí
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
RUSKO Jan Vaněk.
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Izrael (Izraelský stát )
Turecko Eliška Novotná.
Asie Turecko a Kypr.
Oficiální název: Al-Džumhúríja al-Lubnáníja (= Libanonská republika)
SEVERNÍ AFRIKA.
Kolébka civilizací a náboženství
BLÍZKÝ VÝCHOD.
MOLDAVSKO.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ASIE – STÁTY BLÍZKÉHO VÝCHODU VY_32_INOVACE_07-27 Ročník:VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Téma:
Libanon
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Turecko.
První arabsko-izraelská válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Nejlidnatější světadíl
Antisemitismus po 2.světové válce
Digitální učební materiál
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Antisemitismus po 2.světové válce
Státy - Jihozápadní Asie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
ASIE Přírodní podmínky.
Historie blízkovýchodního konfliktu
Transkript prezentace:

BLÍZKÝ VÝCHOD

Posvátná místa tří světových náboženství, pokrok i zaostalost, snahu spolupracovat i nesmiřitelnou nenávist, to vše najdeme v této nevelké části Asie. Tato historicky stará kulturní oblast je neustálým ohniskem mezinárodního napětí. Jásir Arafat-palestinský politik a vůdce Benjamin Netanjahu-premiér Izraele

Nejhustší osídlení podél Středozemního moře – teplé středomořské klima  zemědělství (závlahy) - citrusy, fíky, olivy,… Příznivé podmínky pro cestovní ruch  pláže, klima, památky (dnes méně vlivem válek) Hospodářsky nejvyspělejší Izrael a Turecko - ostatní státy – slabý průmysl

IZRAEL Jeruzalém, Tel-Aviv Židovský stát, vznik v r. 1948 – konflikty se sousedy →dříve války se sousedními státy, dnes především vnitřní problémy s Palestinci Území je nazýváno „biblickou domovinou Židů“, po válce se do bývalé Palestiny stěhovali Židé z celého světa, pomocí OSN vyhlášen nový stát Palestinci se bouřili (organizace pro osvobození Palestiny), uprchlické tábory v sousedních zemích  dodnes války s Izraelem Problematická místa: Golanské výšiny, pásmo Gazy, Jeruzalém, západní břeh Jordánu

Intenzívní závlahové zemědělství + prosperující průmysl (diamanty, draselné soli, fosfáty, chemie, elektrotechnika, zbraně,…)

JERUZALÉM - posvátné místo 3 náboženství

ZEĎ NÁŘKŮ

ŘEKA JORDÁN

Mrtvé moře

Palestina dnes označuje Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy o rozloze asi 6600 km² a 3 mil. obyvatel. Oficiálně tato území spravuje Palestinská samospráva, jejíž předsedou je od roku 2005 Mahmúd Abbás. (1989-2004 Jásir Arafat). Území je částečně pod kontrolou hnutí Hamas a Fatah, která jsou obviňována z toho, že jsou ve své podstatě teroristická, a která po zřízení moderní státní správy budou muset upustit od násilí a stát se regulérními politickými stranami, vedle Organizace pro osvobození Palestiny, jež je dnes hlavní reprezentativní a výkonnou silou samosprávného území. Obyvatelé jsou většinou muslimové, ale existuje tu i početná křesťanská menšina.

Stát Palestina vyhlásil Jásir Arafat 15. listopadu 1988 v exilu Stát Palestina vyhlásil Jásir Arafat 15. listopadu 1988 v exilu. Okamžitě ho uznalo 114 zemí (hlavně muslimských a komunistických), z nichž 93 udržovalo nějakou formu diplomatických styků s Izraelem. Samotný Izrael ovšem takový stát neuznal. OSN mu přiznala statut pozorovatele. Spojené státy a Izrael byly proti a 44 států se zdrželo hlasování. Navzdory uznání státu Palestina jen 29 států v roce 1995 uznávalo „palestinský pas.“

Problémy palestinské samosprávy Hlavním problémem současnosti jsou teroristé, ale také extrémní chudoba obyvatelstva. Navíc se na území palestinské samosprávy nacházejí mnohaleté uprchlické tábory (Tulkarm a Džanín), izraelské osady, kde žije 1 000 000 Izraelců, a bezpečnostní zeď, která okusuje palestinské území ještě více, navíc spojuje osady přímo s Izraelem.

TURECKO Ankara, Istanbul evropsko-asijský stát s rychlým hospodářským růstem i řadou vnitřních problémů (problém s kurdskou menšinou žijící na východě Turecka, usilující o vznik státu Kurdistán, častý i terorismus Cestovní ruch - archeologické památky, turecká riviera

antické město Efes

Aspendos

Istanbul-modrá mešita

PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI KAPPADOKIE Oblast Kappadokie, ležící jihovýchodně od Ankary, je proslulá svými fantastickými skalními útvary. Po staletí lidé vytesávali do měkkého, tajemně nahlodaného sopečného kamene domy, kostely, pevnosti a dokonce celá podzemní města.

PAMUKALE je jeden z neobyčejných přírodních divů Turecka. Jde o sněhobílé travertinové terasy s jezírky, naplněnými silně mineralizovanou vodou, připomínající obří porcelánové krajky Další viz prezentace