Švédsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

DÁNSKO.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Estonsko Estonská republika.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Švédsko Autor: Karel Burda.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
VENEZUELA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
Polsko Eliška Pokorná.
Švédsko Nela Kresanová 8.A
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠVÉDSKO TEREZA SŮVOVÁ.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Švédsko.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Evropa – Státy Skandinávie
Velká Británie (Great Britain).
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Finsko Suomen tasavalta.
Švédsko.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Dánsko.
BELGIE.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Německo.
Švédsko Vít Kolaja.
Finsko (Severní Evropa)
Finsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švédsko (EUPŠD9),
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Švédsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
NĚMECKO
Švédsko Open Presentation.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Švédsko

Základní informace Oficiální název: Švédské království Hlavní město: Stockholm Rozloha: 449 964 km2 Počet obyvatel: 8 878 085 Nezávislost: od 6.června 1523 Měna: Švédská koruna (SKr) = 100 eur Úřední jazyk: afrikánština, švédština Rozloha vodní plochy: 39 030 km2 Rozloha pevniny: 410 934 km2 Délka hranic: 2 205 km Sousedící země: Norsko, Finsko Poloha: leží v severní Evropě

Povrch v době ledové byl na povrchu pevninský ledovec po sobě zanechal velké množství jezer a morénových valů , hory byly ledovcem zbroušeny jižní oblasti Švédska mají úrodné půdy z Norska sem zasahuje Skandinávské pohoří na jihu Švédska se rozkládá Středošvédská nížina 30-40 m. na nejjižnější části Švédska je poloostrov Skåne

Vodstvo hustá říční síť většina řek teče na jih do Baltského moře nerovnoměrný spád řek časté peřeje a vodopády většina řek v zimě zamrzá řeky – Torne älv, Dalälven a Klarälven Švédsko má mnoho jezer – 8% celkové rozlohy soustřeďují se ve střední nížinné oblasti

Podnebí časté změny počasí ( hustý déšť se střídá s jasným sluncem) dlouhé studené zimy více srážek na západní straně státu ve výšce 1 000 – 1 500 m je věčný sníh a led ledovce pokrývají plochu asi 400 km2

Obyvatelstvo 8 milionů obyvatel- nejlidnatější skandinávský stát hustota je 21,5 obyvatel na km2 17 % obyvatelstva je nad 60 let 500 000 lidí jsou cizí státní příslušníci dvě národnostní menšiny – 17 000 Saamu (považováni za původní) - 30 000 Finů Stockholm má 1 540 000 obyvatel

Průmysl jeden z nejsilnějších průmyslových států v Evropě nezaměstnanost – 5% - počátkem 90. let 14% daně patří k nejvyšším na světě pro průmysl a hospodářství je životně důležité dřevo a těžba pouhých 8% orné půdy – většinou na jihu těží se hlavně jehličnaté dřeviny                                 

Zemědělství nejdůležitější je těžba dřeva na jihu se pěstuje – cukrovka, pšenice, ječmen, oves a brambory chov skotu, vepřů méně rozsáhlý chov ovcí rybolov ( sledi, makrely, tresky )

Lesy a porosty lesní plochy pokrývají 62% státu na severu rostou převážně tundry ve střední části převažují lesy listnaté ( dubové )

Cestovní ruch a doprava je na vysoké úrovni nejhustší doprava je ve středu a na jihu státu nejdůležitější jsou přístavy – Stockholm, Malmö a Göteborg železniční spojení s Finskem, Norskem a Dánskem silniční síť měří 92 tisíc km – 1/3 má pevný povrch železniční a silniční dopravu doplňuje plavba po jezerech a řekách vytvořeny průplavy nejvýznamnější je Götský průplav – protíná celé střední Švédsko od Kattegatu k Baltskému moři a prochází jezery Vänern a Vättern Stockholm má velké mezinárodní letiště

Historie ve středověku osídleno Germány v 10.stol. zde vznikl první stát od 14.stol. bylo součástí různých unií se sousedními severskými státy arcibiskupství v Uppsale roku 1164 protidánské povstání – 1521 1700-21 – tzv. Severní válka s Ruskem, Saskem, Polskem, Dánskem a Norskem - Švédsko ztrácí své velmocenské postavení 1809 - jako důsledek Napoleonova spojenectví s Ruskem přichází Švédsko o Finsko 1912 - přijaty zásady neutrality neutrální v obou světových válkách 1995 vstoupilo do EU

Osobnosti kinematografie – I. Bergman – (* 1918) – režisér, dramatik divadlo – P. Lindberg věda: Alfred Nobel

Základní informace o školství povinná školní docházka od 7 do16 let volitelné vzdělávání víceletá docházka gymnázia do 16 let nejvšeobecnější vzdělávání pro pokračování ve vzdělávání

Zajímavosti každoročním vrcholem vykrmování „ královské švédské závislosti je vydání daňového kalendáře V zásadě všechna úřední sdělení jsou přístupná všem Švédsko leží na stejné rovnoběžce jako Aljaška, ale teploty se díky Golfskému proudu liší

Ceník chléb - 4,90 mléko - 6,60 máslo - 20,90 pivo - od 12,90 sýr - 49,90-129,00 těstoviny - 11,90 mrkev - 1 kg 12,80 láhev vína - od 39,00

Slovník Škola folkskola Domov bem Chléb Broed Učit se erfara Dobrý den Goddag! Nashledanou Adiö! Ahoj! Tjäna! Jak se máš? Hur Máir ni Žák Pupill Voda vatten Maminka mamma Tatínek farsa Domov bem Učit se erfara Číst läser Hrát si fladdr Mám rád av samma typ Jmenuji se ge namn åt Bratr bror Sestra syster Město stadt Vesnice by

Vypracovaly Klára Ježková Káťa Marková Martina Lhotská Míša Syrovátková Klára Suchánková Lucka Stříteská