Musilová Tereza VIII.A /2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Chorvatsko.
Státy bývalé Jugoslávie III2-Z7-III-18
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Státy Jihovýchodní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Estonsko Estonská republika.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Island (Islandská republika)
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
BULHARSKO.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
REGIONY EVROPY JIHOVÝCHODNÍ EVROPA.
Jihovýchodní Evropa.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
Státy bývalé Jugoslávie
Slovinsko Petra Filipová 8.B
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Jihomoravský kraj.
ŠVÝCARSKO.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chorvatská republika.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
MAĎARSKO.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
RUMUNSKO.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Jihovýchodní Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_027_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS TEMA: Jihovýchodní.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
Libanon
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Transkript prezentace:

Musilová Tereza VIII.A 17.9.-22.11. 2008/2009 CHORVATSKO Musilová Tereza VIII.A 17.9.-22.11. 2008/2009

Základní údaje Oficiální název státu: Chorvatská republika (Republika Hrvatska)‏ Rozloha:56 538km2 Státní zřízení: moderní demokratický stát, Vlajka: Státní vlajku tvoří tři vodorovné pruhy – červený, bílý a modrý, uprostřed vlajky je umístěn historický chorvatský znak, který má 25 střídajících se červených a bílých polí, s tím, že první vlevo nahoře je červený. Znak státu: národní hymna, vlajka

Poloha státu Sousední státy: Slovinskem, Maďarskem, Srbskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, při mořské hranici s Itálií, Slovinskem

Přírodní poměry Pohoří: nejvyšším vrcholem Chorvatska Dinara 1831 m Nížiny:Podunajská nížina Řeky:Cestina, Dunaj, Dráva, Krka, Kupa, Mura, Neretva, Plitvice, Sáva, Una Jezera: Modré jezero, Paklenica, Plitvická jezera, Červená jezera Podnebí: mírné Ochrana přírody: Plitvická jezera

hospodářství Průmysl :ropovody, plynovody Zemědělstí :obiloviny, vinná réva a olivy, ovoce, zelenina, brambory, cukrová řepa, olivy a slunečnice koně, kozy, ovce Chorvatský stát se stále zlepšuje k vyspělosti

obyvatelstvo Počet: 4,6 miliónů Národnostní složení: Chorvatů je téměř 78 % populace. Hustota zalidnění: 85 obyvatel/1km2 Hlavní náboženství: katolického vyznání (77%)‏ Jazyky: Chorvatština

Turistický ruch Přírodní parky Pobřeží dlouhé 5790km a jehož součástí je téměř 1200 ostrovů a ostrůvků, oblázkové a skalnaté pláže na severu je voda teplá až v červnu Potápění, Pula - hystoeické město, Plitvická jezera, Motovun - staré město a hrad, Postojska jama - jeskyní útvary

zajímavosti Přírodní parky Marca Pola Má nevýhodný tvar v podobě podkovy Plitvická jezera jsou nejznámějším národním parkem - 16 navzájem propojených jezer , vodopády a lesy, nejvyšší vodopád dosahuje 78 m, park je domovem velkých šelem medvědů, vlků, rysů. Chorvatsko má 21 měst Pula hystorické město

shrnutí Hlavní město:Záhřeb Jazyky: Chorvatština Průmysl :ropovody,plynovody Zemědělstí :obiloviny, vinná réva a olivy, ovoce, zelenina, brambory, cukrová řepa, olivy a slunečnice, koně, kozy, ovce Rozloka: 56 538km2 nejvyšším vrcholem Chorvatska: Dinara 1831 m Chorvatsko se rozděluje na několik hlavních oblastí:Istrie, Kvarner, Severní Dalmácie, Střední Dalmácie a Jižní Dalmácie

Použité zdroje http://chorvatsko.orbion.cz/informace/ učebnice, atlas http://cs.wikipedia.org/