Datum (období) vytvoření: červen 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Vztahy mezi Čechy a Němci
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Poslední universální styl
Česká secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
Jméno autora: Popis použití: Datum (období) vytvoření: červen 2011 Ročník: Vzdělávací oblast nebo okruh : Mgr. Ludvík Uhrovič 8. Člověk a společnost, Dějepis.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Olympijské hry Athény 1896 Na prvních letních olympijských hrách se soutěžilo ve 43 soutěžních disciplínách devíti sportů. LOH se účastnilo 245 sportovců.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Secese přelom 19. a 20. století.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Secese Berenika Králíková.
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Expresionismus Expresionismus - evropský umělecký směr.
Kultura.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 19. století
IMPRESIONISMUS.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Česká kultura.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Charakteristické rysy literárního realismu 19. století
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
SECESE.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Impresionismus Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Kultura přelomu 19. a 20. stol. Josef Petera ZŠ Nový Hrádek Dějepis - 8. ročník.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Nové umělecké směry 2. pol. 19. století Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Květen 2012 Předmět: Dějepis.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_14_Kultura 2. poloviny 19.
REALISMUS polovina 19. století. Základní anotace  Dějepis - Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.13  Autor: Mgr. Soňa Blažková 
Miroslav Řehoř. Období industrializace Technický pokrok Základy průmyslové velkovýroby (těžba uhlí a železné rudy, hutnictví železa, strojírenství, atd…
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
IMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Styly začátku 20. století VY_32_INOVACE_46_937
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

Datum (období) vytvoření: červen 2011 Jméno autora: Mgr. Ludvík Uhrovič Datum (období) vytvoření: červen 2011 Ročník: 8. Vzdělávací oblast nebo okruh: Člověk a společnost, Dějepis Popis použití: Podpora výkladu o kultuře 19. století, zobrazuje významné autory, jejich díla. Na závěr je připraveno shrnutí formou otázek pro žáky – co si zapamatovali.

Kultura

Literatura Realismus: Honoré de Balzac (Lidská komedie) Charles Dickens (Kronika Pickwickova klubu)

Literatura Naturalismus: Emile Zola (Zabiják, Břicho Paříže) Henrik Ibsen (Peer Gynt, Nora)

Výtvarné umění Impresionismus Zobrazuje vnitřní pocity a vlastní dojmy z okolního prostředí neobvyklým zachycením světla. (Claude Monet, Auguste Renoir, Édouard Manet, Paul Cézanne, Vincent van Gogh)

Impresionisté

Secese Secese je posledním z univerzálních mezinárodních výtvarných slohů, jemuž se podařilo vtisknout svůj umělecký řád všem projevům a věcem moderního života. Vytvořila módu a životní styl na konci 19. a začátku 20. století. Projevila se hlavně v dekoraci a užitém umění.

Gustav Klimt a Alfons Mucha

Nové umělecké proudy Kubismus (tvar krychle) Surrealismus (neutříděnost a spontánnost) Expresionismus (citově laděný prožitek) Dadaismus (rozebrání předmětu na části a jeho složení)

Hudba Rozvíjí se opera (především italská a německá) – vychází ze středověku a historie Giuseppe Verdi (Nabucco, Aida) Richard Wagner (Bludný Holanďan)

Hudba Nově se objevuje opereta pro měšťanské vrstvy, která sloužila pro pobavení a kombinovala zpěv a slova. Jacques Offenbach (Hoffmanovy povídky) Gioacchino Rossini (Lazebník sevillský)

Architektura Přestavba měst – kanalizace, vodovody, dopravní komunikace, bourají se hradby. Stavby užitkových budov (radnice, nádraží, muzea, divadla ad.) Používá se ocel, sklo a beton. Autoři: Antonio Gaudí, Josef Gočár, Jan Kotěra, Antonín Balšánek

Ukázky architektury

Obecní dům v Praze

Shrnutí Kdo je autorem Kroniky Pickwickova klubu: Honoré de Balzac x Charles Dickens Výtvarný styl 19. století se nazývá? Český secesní malíř se jmenuje: Gustav Klimt x Alfons Mucha Kde stavěl Antonio Gaudí? Mezi hudební skladatele nepatří: Rossini, Ibsen, Wagner, Verdi, Kotěra Která pražská stavba pochází z období secese?

Odkazy 1 Balzac Dickens Zola Ibsen Imprese Renoir Slunečnice Manet Cezanne Klimt Mucha Verdi Wagner Offenbach Rossini Kotěra Gaudí Wilsonovo nádraží Obecní dům