PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ.1.07/1.1.32/02.0006 2.-4.10.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
projekt OZVĚNY HOLOCAUSTU
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Židé za 2.světové války….
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osud Židů a Romů za protektorátu
Osvětim Březinka Továrna na smrt.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvětim (Auschwitz).
Osvětim(Auschwitz) ( )
Auschwitz-Birkenau (Osvětim)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Vytvořil: Michal Mikula
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Poválečný vývoj v Československu
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Terezín (1941 – 1945).
KT Osvětim fotografické album Foto: Pavel Verner.
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Antisemitismus II. Holocaust
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava.
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Digitální učební materiál
OSVĚTIM.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Transkript prezentace:

PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Za druhé světové války bylo město přičleněno k Německé říši a byl zde postaven nejprve koncentrační tábor Auschwitz I v areálu bývalých kasáren. Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

První, nejstarší část, která byla založena na základě rozkazu Heinricha Himmlera. V bývalých kasárnách polské armády a jeho velitelem byl Rudolf Höss (Hess). Dne 20. května dorazil transport prvních třiceti kriminálních vězňů z nacistického koncentračního tábora, který se nacházel v Německu. V červnu 1940 přibylo do tábora dalších 728 vězňů, jednalo se o první transport z Tarnova (Slovensko). Původní plánová kapacita tábora byla osob, následně bylo však rozhodnuto o rozšíření tábora a jeho kapacity na osob. Veškerou práci na rozšiřování tábora vykonávali jeho vězni. Nad vstupní bránou tábora je umístěn nápis „Arbeit macht frei“ (práce osvobozuje). Sloužil jako hlavní, řídící, koncentrační tábor.

Po příjezdu byli lidé rozřazeni podle toho, zda-li jsou schopni pracovat. Starci, děti, ženy a práce neschopní byli vyvražďováni v plynových komorách. Práceschopným vězňům byla přidělena čísla, která byla po čase tetována na kůži. Vězni vstávali brzo ráno a začali den nástupem s počítáním. Poté pracovali celý den a večer opět nastoupili. Na nástupu byli nuceni stát do té doby, než souhlasil počet vězňů s ranním počtem. Tento režim spolu se špatnými hygienickými podmínkami a výživově nevydatnou stravou vedl k úmrtí vězňů po velmi krátké době.

Část přízemí budovy, v níž je umístěna expozice, byla upravena jako prostor pro pořádání vzpomínkových aktů. Dominantním prvkem je tu seznam transportů, které vězně z českých zemí přivážely do Osvětimi, zaznamenaný po celé ploše stěny vpravo od vstupu do přízemního prostoru. Vlevo od vstupu je situována mapa, na níž jsou vyznačeny hlavní koncentrační a vyhlazovací tábory, do nichž byli deportováni vězni z českých zemí. Úvodní texty o expozici se nacházejí na protější stěně mezi okny. U schodiště je vytvořen pietní prostor pro kladení květin.

V úvodu autoři připomínají skutečnost, že rozbití Československa bylo jedním z předpokladů pro uskutečnění Hitlerových plánů na ovládnutí Evropy. Charakterizují také Protektorát Čechy a Morava s jeho zdáním autonomie - ve skutečnosti se veškerá moc soustředila v rukou okupantů, kteří vytvořili systém politických, správních, soudních a policejních orgánů a institucí. Navazující část je věnována charakteristice represivního systému budovaného od prvních dnů okupace. Jeho hlavní složku představovalo Gestapo se sítí venkovských služeben a řídícími úřadovnami v Praze a Brně.

Výstava dále informuje o odporu proti okupaci a hlavních směrech odbojového hnutí, které se v případě demokratických organizací orientovalo na exilovou vládu v Londýně, zatímco komunisté se nadále podřizovali pokynům zahraničního vedení KSČ v Moskvě. Jsou tu připomenuty hlavní vlny represivních opatření okupační moci, jejichž základní metodu představovalo masové zatýkání a deportace do koncentračních táborů.

Osobní věci a zavazadla probrali dozorci, kteří brali vše, co mělo nějakou cenu. Zavazadla byla následně posílána do Německa, kde se věci roztřídily a následně prodávaly nebo byly využívány německým vojskem.

Birkenau Tábor byl vystavěn na území vesnice Březinka (něm. Birkenau), jejíž obyvatelstvo bylo vysídleno v dubnu Tento tábor měl mnohonásobně větší rozlohu než Auschwitz I a byl rozdělen na několik částí(mužský, ženský, terezínský rodinný, maďarský, židovský a cikánský tábor). Vchod je tvořen vstupní branou, kterou do tábora vedou koleje. Nad vstupní branou se nachází věž, ze které je rozhled na celý areál tábora. Nacházely se zde také čtyři krematoria, která byla jeho nejdůležitější častí, protože Birkenau sloužil především k hromadnému zabíjení lidí v plynových komorách.

V Birkenau byli vězni nahnáni do podzemních prostor připomínajících sprchy. Zde se museli svléci do naha a následně byli nahnáni dovnitř. Dveře těchto „sprch“ se uzavřely a dovnitř byl průduchy vhozen obsah plechovek s Cyklonem B. Po minutách se prostory vyvětraly a určené skupiny vězňů odnášely mrtvoly do krematoria. Tam jim byly ostříhány vlasy (využívané na výrobu speciální látky), vymláceny zlaté zuby a odstraněny protézy, poté byla těla spálena.

V peci bylo možné spalovat až 3 osoby najednou

 Auschwitz patřil k táborům s poměrně vysokým počtem uprchlých vězňů. Z ostatních nacistických koncentračních táborů před ním v počtu uprchlíků stojí pouze KL Buchenwald (1876 mužů a 91 žen, z toho však 831 osob až v roce 1945 ] ). Za každý útěk vězně bylo často nařízeno tzv. "stání", ve kterém dotčené skupiny vězňů stály až desítky hodin v pozoru a nehnutě v prostoru mezi bloky. Mnozí za tento způsob trestání zaplatili životem. ]  Z KL Auschwitz se podle dostupných pramenů za dobu od založení po likvidaci tábora pokusilo o útěk celkem 802 osob ( 757 mužů a 45 žen ). Z tohoto počtu bylo:  144 útěků úspěšných (a většině se také podařilo přežít válku)  327 útěků neúspěšných (chyceni během útěku nebo zatčeni po zdařilém útěku)  331 útěků o kterých nejsou žádné další informace

 Ve všech táborech KL Auschwitz-Birkenau zemřelo nejméně 1,3 miliónu osob, z nichž bylo:  Židů ( nezaregistrovaných, zaregistrovaných)  – Poláků (asi nezaregistrovaných, zaregistrovaných)  Romů (2 000 nezaregistrovaných, zaregistrovaných)  sovětských válečných zajatců (3 000 nezaregistrovaných, zaregistrovaných)  10– vězňů jiných národností (Bělorusů, Rusů, Ukrajinců, Čechů, Slováků, Jugoslávců, Francouzů, Němců, Rakušanů atd.)