Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

(Ne)diskriminace ICT v České republice
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Výhled Ministerstva vnitra – kvalita ve veřejné správě odbor veřejné správy a eGovernmentu Ministerstvo vnitra.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Praha - eStrategie a průzkumy Realizace Informační strategie HMP a průzkum stavu městské informatiky ISSS/LORIS/V4DIS Jaroslav Šolc.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
Kvantitativní telefonický výzkum mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a poskytovateli služeb Postoje ke stravovacím poukázkám Únor 2008 / Závěrečná zpráva.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Imigranti na trzích práce v EU
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Operační program lidské zdroje a zaměstnanost 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
KAM UTÍKAJÍ TV DIVÁCI Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Důležitost digitalizace Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
Stručná prezentace výsledků z výzkumu PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Březen 2004 / Prezentace pro ISSS 2004 / Jan Tuček - ředitel STEM/MARK,
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
25 / 1 / 2011.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Trendy k informační společnosti
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Bariéry elektronické komunikace občanů s úřady
Transkript prezentace:

Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec 2004 / Pavel Šimoník - STEM/MARK, a.s. / Jaroslav Svoboda – MV ČR

Trendy : Přísliby pro elektronickou komunikaci s úřady  Dynamický růst připojení k internetu, zejména pak připojení domácností  Rostoucí podíl přístupu k internetu u osob do 30 let, lidí s VŠ vzděláním, podnikatelů a jejich silná orientace na elektronickou komunikaci  Perspektivnost oslovení občanů mladšího středního věku (30-44 let) elektronickou komunikací  Dominance obecních a městských úřadů jako hlavního kontaktního úřadu pro občana  Rostoucí zájem o internetové stránky obecních a městských úřadů

Trendy :  Hrozby pro elektronickou komunikaci s úřady  Obtížná zasažitelnost osob starších 45 let nástroji elektronické komunikace  Faktická neoslovitelnost lidí v penzijním věku těmito nástroji  Dlouhodobě převažující pasivita až apatie občanů v komunikaci s úřady  Sílící přesvědčení občanů o nepotřebnosti informací státních a veřejných institucí k jejich běžnému životu

Přístup k internetu se za uplynulých 5 let zdvojnásobil

Přístup k internetu - věk 45 let rozděluje populaci

Bariéry využívání internetu mezi lidmi v penzijním věku – synergický efekt Graf str. 4

Veřejnost zůstává při komunikaci s úřady dlouhodobě pasivní Zajímá se o informace, sama je vyhledává, je dobře informovaná Zajímá se o informace, sama je vyhledává, je málo informovaná Nezajímá se o informace nevyhledává je, považuje se za dobře informovanou Nezajímá se o informace, nevyhledává je, je nein- formovaná

Pochybnosti o potřebě informací versus přesvědčení o nezastupitelnosti internetu v komunikaci s úřady

Připravenost úřadů samosprávy elektronicky komunikovat versus návštěvnost jejich internetových stránek občany s přístupem k I.

Obecní a městský úřad – základní kontaktní úřad pro hlavní skupiny populace

Doporučení pro elektronickou komunikaci veřejné správy a samosprávy s občany  Přístup občanů k internetu z domova se během 5 let více než ztrojnásobil  Reagovat na dynamický růst připojení domácností k internetu. V komunikaci veřejné správy klást důraz na možnost pohodlného, nenáročného a rychlého kontaktu občana s úřadem přímo z domova  Tři ze čtyř mladých lidí ve věku let aktivně využívají internet  Maximálně využít potenciál vysoké „internetizace“ dospívající populace (15-18 let). Budovat u ni od počátku návyky elektronické komunikace, učinit pro ni úřad více atraktivní. Vytvořit z ní základní pilíř přechodu na elektronickou komunikaci veřejné správy s občany  Přístup k internetu se u osob mladšího středního věku (30-44 let) meziročně zvyšuje a počítačová negramotnost se týká méně než poloviny z nich.  Zacílit komunikační aktivity na perspektivní skupinu občanů mladšího středního věku (30-44 let). Vybudovat u nich návyky pro elektronickou komunikaci s úřady prostřednictvím internetu, maximálně přitom využít vysoké počítačové gramotnosti jejich dětí.

Doporučení pro elektronickou komunikaci veřejné správy a samosprávy s občany  Hranice 45 let představuje zlomový věk, od kterého penetrace internetem výrazně klesá a u osob starších 60 let pak činí pouze 7 %  Hledat alternativní způsoby oslovení a vytvořit paralelní systém komunikace s úřady u osob starších 45 let, zejména pak u osob v penzijním věku. Netříštit síly na oslovení této počítačově málo gramotné skupiny populace elektronickou komunikací  Polovina občanů zůstává dlouhodobě pasivní až apatická při získávání informací od úřadů a zvyšuje se podíl osob přesvědčených, že informace úřadů ke svému životu nepotřebují  Přizpůsobit nástroje komunikace úřadů s občany vysoké míře pasivity veřejnosti. Zaměřit se více na způsoby doručení informace k občanovi než na jejich aktivní vyhledávání ze strany občanů  Obecní a městské úřady jsou nejčastěji kontaktovaným úřadem ze strany občana a dynamicky roste návštěvnost jejich internetových stránek  Metodicky a koncepčně vést úřady samosprávy k zajištění universa nezbytných informací pro občana. Převést maximum agendy životních situací do elektronické podoby. Rozvíjet ovou komunikaci, šetřit tím čas úředníků.

Realizátor a zadavatel výzkumu STEM/MARK, a.s. Na Hrázi 17/ Praha 8 tel: Mgr. Pavel Šimoník Client Service Director Ministerstvo vnitra ČR - OIVS Naměstí Hrdinů Praha 4 tel: Ing. Jaroslav Svoboda Vedoucí oddělení informačních služeb Reprezentativní výzkum populace ČR realizován v rámci projektu MV ČR (Odboru informatizace veřejné správy) „Analýza a průzkum, sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Termín: Prosinec Vzorek: 5x respondentů 5. vlna výzkumu od r. 2000