Sociální konstruktivismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Iluze a realita virtuálních přátelství klíč k sociálním problémům PhDr. Vojtěch Bednář
Socioekonomická geografie
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Právní vztahy a právní skutečnosti
Média: nástroj vládnoucí třídy
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Pavla Doležalová Ředitelka odboru prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT.
Právo jako filozofický pojem
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Sociální konstrukce životního prostředí a kulturní krajiny Katedra geografie Fakulty pedagogické Technické univerzity v Liberci Tomáš HENDRYCH.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Marxismus a jeho varianty
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Metody kvalitativního výzkumu 5. Metoda Focus Groups
Systemický přístup v SP
Definice managementu.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Environmentální etika
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
MANAGEMENT - Pojetí managementu
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
FILOsOFIE A VĚDA.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Sociální konstruktivismus Vladan Hodulák Sociální konstruktivismus

Anglická škola Od 60. let hlavně ve Velké Británii Střední proud mezi realismem a liberalismem Důraz na interpretativní přístup Představa mezinárodních vztahů Mezinárodní systém Mezinárodní společnost Světová společnost Představitelé – Buzan, Bull, Wight Do jisté míry předchůdce konstruktivismu v MV

Sociální konstruktivismus - úvod Vznikl jako důsledek debaty pozitivismus×postpozitivismus V teoriích MV má reprezentovat most, střední cestu Nejedná se o substantivní teorii typu realismu, liberalismu či marxismu Jedná se spíše o sociální teorii, která se skládá z Ontologické roviny – co existuje, jak, a jak je to důležité Představy o roli poznání a vědění při konstrukci reality Přesvědčení, že stavba teorií v MV by měla být postavena na výše zmíněných ontologických a epistemologických základech

Kritika dosavadních teorií Kritika pozitivismu, ale podpora role vědy, snaha o nabídnutí alternativy Stát zdaleka není jediným a hlavním aktérem Kritika teorie racionální volby, aktéři nemají zájmy nezávislé na struktuře ve které existují Podcenění role ideových faktorů, především norem Vztah mezi agentem a strukturou Povaha agentů nedeterminuje strukturu Struktura nedeterminuje aktéra

Ontologie konstruktivismu Povaha aktérů Člověk primárně společenský tvor, důraz na roli identity Identita se utváří v čase na základě sociálních vztahů Důležitost norem Vztah mezi agentem a strukturou Vzájemně konstitutivní vztah mezi agentem a strukturou Struktura objektivně existuje, je více než souborem jednání jednotlivců Závislost na minulém vývoji (path-dependency) Otázka existence reálného světa a vlivu materiálních faktorů Realita je z části nedeterminovaná, nahodilá

Sociální konstrukce reality Způsoby poznání objektivní reality Realita se nám sama odhaluje (pozitivismus) Realita není objektivně poznatelná (poststrukturalismus) Realita je nám zprostředkována jazykem, ne však ve své „skutečné“ podobě (sk) , poznání je konstruováno Možnost hierarchizace výroků o světě Lidé sdílejí intersubjektivní (kolektivní) významy, ty jsou vytvářeny na základě pravidel (jazyka, komunity vědců) a tato pravidla nám umožňují rozhodnout o relevanci výroků Důraz na kontext, možnost změny Naše představa o konceptech jako válka, anarchie atd. je podmíněna historickými a zkušenostmi a kontextem, v čase se mění – změna intersubjektivních významů

Podoba společnosti Lidé jsou hlavními aktéry, nicméně existují i další, např. státy jsou za určitých okolností také aktéry Aktéři jednají především na základě logiky vhodnosti (× logika výhodnosti) na základě norem Poznání a normy Se vytváří na základě komunikace s pomocí jazyka a jsou sdíleny intersubjektivně vznikají při jednání agentů, při střetávání s realitou světa Aktéři mohou pomocí komunikace normy měnit Realita MV je sociální konstrukce, vytvářena a udržována prostřednictvím diskurzu a praxe aktérů MV Hlavní představitelé – Wendt, Olsen, Onuf, Kratochwil aj.

Příklad – A. Wendt Kritika neorealismu Příliš materialistický Podceňuje vliv struktury Příklad sociální konstrukce anarchie – dána představami, které sdílí společenství států a které definují jejich vzájemný vztah Kultury anarchie Hobbesovská Lockeovská Kantovská Z každé kultury vyplývá určitá obecná identita státu, daná jeho vztahem k druhým

Spory v rámci konstruktivismu Konstruktivismus má problém s jednoznačným vymezením Otázka epistemologie Pozitivismus ano či ne? Otázka kauzality Materiální×ideové příčiny Vztah k racionalistickým teoriím Je možná dělba práce? Kdo je relevantní agent?