Mužská pohlavní soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Soustava vylučovací Ledviny (nefros)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Pohlavní soustava - muž
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Mužská pohlavní soustava
Pohlavní soustava muže
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Rozmnožovací soustava muže
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Mužské pohlavní ústrojí
Mužská pohlavní soustava. Anotace Prezentace je ur č ena pro žáky 8. ro č níku ZŠ Prezentace navazuje na kapitolu Hormonální soustava Heslovité pojmy.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anatomie pohlavních orgánů
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
1 09 pohlavní soustava mužská VY_32_INOVACE_09 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:G2-09 třída:8. předmět:Př. anotace:Materiál slouží k probírání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - muž TÉMATICKÝ CELEK:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Rozmnožovací soustava muže
Pohlavní soustava muže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Transkript prezentace:

Mužská pohlavní soustava - pohlavní orgány dělíme na vnitřní a vnější - vnitřní orgány: varle, nadvarle, chámovod, semenné váčky, předstojná žláza - vnější orgány: penis, šourek Varlata - párová žláza vejčitého tvaru zavěšena v šourku - na povrchu je vazivový obal, který zasahuje do vnitřní tkáně a rozděluje ji na lalůčky - uvnitř jsou mnohonásobně stočené semenotvorné kanálky - stěnu těchto kanálků tvoří zárodečný epitel, ve kterém jsou buňky tvořící nové spermie - semenotvorné kanálky se spojují a přechází do kanálků nadvarlete

- váček tvořený vychlípeninou břišní stěny Řez semenným kanálkem Šourek - váček tvořený vychlípeninou břišní stěny - mimotělní uložení varlat je důležité pro vývoj spermií (potřebují teplotu 34.5 ° C) - k regulaci tepla dochází stažením nebo povolením svalstva ve stěně šourku a tím přitažením varlat k tělu nebo vzdálením od těla Nadvarle - hustě stočený kanálek ležící na horní a zadní straně varlete (natažený má až 6 m) - uchovávají se zde spermie, které po dvou týdnech dozrávají a získávají schopnost pohybu Chámovod - párový trubicovitý orgán s tuhou stěnou z hladké svaloviny (délka asi 40 cm) - vystupuje z nadvarlete a pokračuje na zadní stěnu močového měchýře, kde se oba chámovody spojí

Semenné váčky - párové žlázy uložené za močovým měchýřem - produkují hustý, na cukr bohatý sekret vyživující spermie - vývod žlázy ústí do chámovodu v místě, kde se chámovod zanořuje do prostaty Předstojná žláza (prostata) - přídatná pohlavní žláza, která obkružuje močovou trubici těsně pod močovým měchýřem - produkuje sekret zvyšující životaschopnost spermií a jejich pohyblivost

Penis - tvořen topořivými tělesy, která se plní krví a způsobují erekci - po délce jím prostupuje močová trubice, která slouží i jako pohlavní vývod - je zakončen žaludem v klidovém stavu zakrytým kožním záhybem - předkožkou Spermie - samčí pohlavní buňka - tvoří ji hlavička, krček a bičík - zraje asi 72 dní, denně jich dozrává několik milionů

Zdroje obrázků: http://www.esu.edu/~milewski/intro_biol_one_lect/weblinks/oogenesis-spermatogenesis/1-Spermatogenesis.jpg http://www.androcare.cz/rez-kanalkem.jpg http://www.androcare.cz/varle-nadvarle.jpg http://wl.static.fotolia.com/jpg/00/29/44/11/400_F_29441131_XpntPLnbG4Sj0q7eHH8ZH17NDuwGfGw2.jpg http://www.cus.cz/wp-content/uploads/2013/05/iStock_000023691796_Large.jpg http://www.szs-tabor.cz/Projekt/projekt/som/Obrazovy_pruvodce/tema/t12a/12a11.jpg http://www.esence.ic.cz/OBR/Pmuzorg0.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0120000/00309.jpg