32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik magnetického pole
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití - test
Magnetické vlastnosti látek
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Stacionární magnetické pole
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Fyzika Magnet.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Magnetické vlastnosti látek
Elektrický obvod V..
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
33. Elektromagnetická indukce
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Elektromagnetické jevy
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Hendrik Antoon Lorentz
Výpočet indukce magnetických polí
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Základy elektrotechniky Magnetické pole
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektrotechnologie 5.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
WEHNELTOVA TRUBICE.
MAGNETIZACE LÁTKY.
Magnetizace látky.
Magnetické materiály v technické praxi
Magnetizace látky. To bych se trhal rekordy, kdybych byl magnetem. Ale jak se jím stát ?
Magnetické pole Mgr. Antonín Procházka.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
9.3 Pohyb nabitých částic v elektrickém a magnetickém poli
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
„Smyčkový model“ správný výsledek, avšak jen ilustrace, odvození neplatí v atomu.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETOVÁNÍ FEROMAGNETICKÝCH MATERIÁLŮ.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetická indukce a magnetování
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
všechny animace a obrázky - archiv autora
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
WEHNELTOVA TRUBICE.
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
FYZIKA 2.B 4. hodina.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A

Diamagnetické a paramagnetické atomy Uspořádání elektronů v atomu je takové, že magnetická pole uvnitř atomu se navzájem ruší Paramagnetické Elementární magnetická pole v atomu se ruší jen částečně.

Tři základní skupiny mag. těles Diamagnetické látky skládají se z diamagnetických atomů a mají relativní permeabilitu nepatrně menší než 1. To znamená, že mírně zeslabují magnetické pole. řadíme sem inertní plyny, zlato, měď, rtuť… μr (mědi) = 0,999 990

Paramagnetické látky -skládají se z paramagnetických atomů a jejich relativní permeabilita je nepatrně věší než 1. Mírně zesilují magnetické pole. -řadíme sem draslík, hliník, sodík … - μr (hliníku) = 1,000 023

Feromagnetické látky mají rovněž paramagnetické atomy, avšak v takovém uspořádání, že značně zesilují magnetické pole. Jejich relativní permeabilita má velkou hodnotu (μr = 102 – 105) např.: ocel -dochází k magnetování láky – mag. pole v ní zůstává i když vnější působení zanikne

Magnetické domény - mikroskopické oblasti o objemu 10-3 mm3 až 10 mm3 vznikající při spontánní samovolné magnetizaci feromagnetického tělesa - jednotlivé domény v tělese sou orientovány nahodile, působením vnějšího magnetického pole se tyto domény orientují souhlasně a látka získává vlastnosti magnetu

Magnetické materiály v tech. praxi Elektromagnet cívka navinutá na feromagnetické jádro pokud cívkou neprochází proud jádro nepřitahuje drobné ocelové piliny pokud proud začne procházet pak dojde k magnetování jádra a to začne přitahovat piliny s rostoucím proudem se indukce zvyšuje, při určitém proudu dosáhne maxima (je magneticky nasyceno) a již s proudem neroste když proud přerušíme, magnetické pole zcela nezanikne, zůstává částečně zmagnetováno a jeho magnetické pole má remanentní magnetickou indukci, na základě této indukce rozlišujeme materiály magneticky tvrdé (permanentní magnet) a magneticky měkké (dočasný magnet)

Použití elektromagnetů 1Elektomagnetický jeřáb 1 2Elektromagnetické relé 3Elektromagnetický jistič Elektromagnetický přerušovač proudu 2 3

Wehneltova trubice = vyčerpaná trubice na tlak 1 Pa naplněná vodíkem, sloužící ke znázornění zakřivení trajektorie částice(elektronu) v homogenním magnetickém poli

Televizní obrazovka