Analýza příčin, průběhu a řešení vybraných ozbrojených konfliktů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Válka v Perském zálivu.
Průběh 1. světové války 3. část.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Bc. Mariana Hájková Bc. Kateřina Hošková
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Súdán Rozloha: 2,5mil. Km2 Zřízení: Federace - 26 států
TERORISMUS.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vývoj české ústavnosti
Vývoj politické mapy světa
Afghánistán a Irák – ústavní systémy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sýrie a Libanon.
Válka v Zálivu X.
Terorismus.
Konflikty ve světě.
Jugoslávie Jana Požárová.
SÚDÁN Kateřina Večeřová Ov + De učo: ZÁKLADNÍ INFORMACE Na obrázku je súdánský znak Rozloha: km 2 Počet obyvatel: 37 mil. Terén: převážně.
Kurdové.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Cesta k 1. světové válce 1. část
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
Vývoj české ústavnosti
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Al-Džumhuríja al-Irákíja
První světová válka III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Politické systémy světa
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Turecko Eliška Novotná.
Kašmír Bc. Kamila Němcová.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Hizballáh Klvač Radim.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Irácko-íránská válka ( )
Osmiletá válka Irák a Írán.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Válka v Perském zálivu (1990 – 1991) „Válka v přímém přenosu“
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ruské revoluce 1917.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Oblast Aleppa: Strategický cíl opozice i režimu
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Ruské revoluce 1917.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Příprava občanů k obraně státu …
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Analýza příčin, průběhu a řešení vybraných ozbrojených konfliktů Politologie a mezinárodní vztahy Analýza příčin, průběhu a řešení vybraných ozbrojených konfliktů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326

Cíl přednášky Charakterizovat vybranné konflikty, které jsou charakteristické pro poslední dekádu Popsat příčiny, průběh i snahy o řešení konfliktů

IRÁK: VÝCHODISKA SOUČASNÉ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE Historické determinanty Operace Irácká svoboda Vývoj od roku 2003 do současnosti

HISTORICKÉ DETERMINANTY V roce 1921 byla ustavena monarchie pod vládou Hášimovců (pod britským protektorátem). 3. října 1932 formálně vyhlášena nezávislost iráckého království. Během II. světové války se země orientuje na Německo, a proto je opětovně vojensky obsazena britskou armádou. 1958 – vytvoření Arabské federace s Jordánskem. 1958 – vojenský převrat, zavraždění krále i regenta, zrušení monarchie, rozpuštění Arabské federace. Rozhodující politickou silou se stává strana Baas, která se v roce 1963 poprvé dostává k moci. Po jejím svržení se opět dostává k vládě nad Irákem v roce 1968.

STRANA BAAS Baas – česky „Socialistická strana arabské obrody“. Byla založena v dubnu 1940 v Damašku jako arabské sekulární nacionalistické hnutí bojující proti koloniálním mocnostem. Stranu založil syrský křesťan Michel Aflak. Baas funguje jako panarabská strana v Sýrii, kde zastává vedoucí pozici od roku 1963, dále existovala v Iráku (dnes zakázána), v Súdánu, Libanonu, Jemenu, Bahrajnu a v Mauretánii. Ideologicky Baas kombinuje socialismus, arabský nacionalismus a panarabismus. V roce 1966 se strana z ideologických důvodů rozštěpila: zatímco syrská strana měla blíže k SSSR, irácká větev udržovala nezávislé (centristické) postoje, v omezené míře spolupracovala s USA. Obě strany si ponechaly původní název a udržovaly paralelní struktury v arabském světě. Baas používá motto: "Jednota, svoboda, socialismus." Jednota symbolizuje sjednocení všech Arabů, svoboda odkazuje na nezávislost a socialismem je myšlena idea arabského socialismu, nikoliv však marxismu.

HISTORICKÉ DETERMINANTY 1979 – prezidentem Iráku se stává Saddám Husajn. 1980-1988 – irácko-íránská válka (použity chemické zbraně). 1988 – použití chemických zbraní pro Kurdům. 1990 - Irák okupuje Kuvajt. 1990-1991 - Operace „Pouštní štít“ a „Pouštní bouře“. 1991 – potlačení povstání šíitů na jihu Iráku. Pro roce 1991 se Irák ocitá v mezinárodní izolaci, dochází k ekonomickému úpadku a růstu sociálního napětí ve společnosti. Po roce 1991 probíhají v Iráku inspekce OSN pátrající pro zbraních hromadného ničení.

OPERACE IRÁCKÁ SVOBODA Irák odmítá spolupráci s OSN a ostentativně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 715, 778, 949, 1060, 1115, 1134, 1137, 1205, 1441, zneužívá programu ekonomicko-humanitární spolupráce, znovuvyzbrojuje armádu, otevřeně podporuje palestinské teroristy. Po 11. září 2001 je Irák obviňován ze spolupráce s Al-Káidou a z držení zbraní hromadného ničení. 20. března 2003 - mezinárodní koalice v čele s USA zahajuje vojenský útok na Irák. Útok se opírá o klauzuli rezoluce RB OSN č. 1441: „Rada bezpečnosti opakovaně varuje Irák, že v případě porušování svých povinností (vyplývajících z rezolucí RB) se vystavuje vážným důsledkům.“

CÍLE OPERACE IRÁCKÁ SVOBODA George W. Bush: „Naše úsilí je spravedlivé a poslouží světovému míru a mezinárodní bezpečnosti. Naše poslání je jasné: odzbrojit Irák od zbraní hromadného ničení, ukončit podporu terorismu Saddámem Husajnem a osvobodit irácký lid.“ Tony Blair (k úkolu mezinárodní koalice): „…jsou tam proto, aby odstavili Saddáma Husajna od moci a zajistili, že Irák bude odzbrojen a zbaven všech programů vývoje chemických, biologických a jaderných zbraní.“ 1. května 2003 – ukončení horké fáze konfliktu. říjen 2004 – oficiálně ukončeno neúspěšné pátrání pro zbraních hromadného ničení.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2003 První lokální střety s okupačními silami ve Fallúdži, Mosúlu, Tikrítu, Basře. Vytvořena Prozatímní koaliční správa (CPA). Rozpuštění ozbrojených sil a restrukturalizace bezpečnostního aparátu. Zahájeny inspekce OSN. Zahájeny programy ekonomické obnovy Iráku. Prosinec 2003 – vytvoření trestního tribunálu pro potrestání představitelů bývalého režimu.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2004 Nárůst počtu konfliktů a okupačními silami a jejich rozšiřování (Nadžaf). Příchod zahraničních bojovníků, zejm. z Al-Káidy (Músá Abú Zarkáví). Duben – aféra Abú Ghrajb. 28. června 2004 – moc přebírá oktrojovaná Vládní rada (předseda Ajád Alláví). Přes zhoršování bezpečnostní situace dochází k ekonomickému růstu, podpořenému masivní zahraniční pomocí a zrušením embarga OSN.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2005 Leden 2005 – první demokratické volby: Sjednocená irácká koalice - 48% (šiíté) Sjednocená kandidátka Kurdistánu - 26% (Kurdové) Irácká kandidátka - 28% (sekulární hnutí, Alláví) Sunnitské subjekty volby bojkotovaly a přišly o adekvátní politické zastoupení, nicméně vítězové voleb umožnili sunnitům podílet se na vládě. 15. října 2005 – ve všelidovém referendu je schválen text nové ústavy (zaručuje demokratický systém, práva menšin aj.). Zahájen soud se Saddámem Husajnem. 15. prosince – parlamentní volby podle nové ústavy.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2006 Na základě voleb dochází k obměně politického vedení země: Džalál Talabání – prezident (Kurd) Adil Abd al-Mahdí – viceprezident (šíita) Tárik al-Hašímí – viceprezident (sunnita) Núrí Málikí – premiér (šíita) Únor 2006: Sámara - eskalace náboženského násilí – válka mešit. Narušení operací Al-Káidy, zabití Abú Músá Zarkávího. Mění se charakter násilí – od přímého střetu s okupačními silami nebo vládními silami k útokům na civilní obyvatelstvo (bombové útoky, sebevražedné útoky). 30. prosince – poprava Saddáma Husajna.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2007 Nová americká strategie pro Irák: 1. předávání vedení a odpovědnosti irácké vládě, 2. pomoc iráckým bezpečnostním složkám při ochraně civilního obyvatelstva, 3. izolace extrémistů, 4. vytvoření prostoru pro politická řešení problémů, 5. oživení politického a ekonomického úsilí o obnovu, 6. přizpůsobení strategie regionálnímu kontextu Blízkého a Středního Východu. Současně dochází k navýšení počtu amerických vojáků a širšímu zapojování iráckých bezpečnostních složek při udržování pořádku.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2007-2008 Dochází ke zlepšování a stabilizaci bezpečnostní situace. Od poloviny roku 2007 dochází k poklesu útoků o 60%. Dochází k zainteresování bývalých nižších baasistických struktur na stabilní bezpečnostní situaci („Synové Iráku“). „Sawva“ (probuzení) – aktivní účast sunnitů na zajišťování bezpečnosti sunnitských oblastí. Irácká vláda přebírá stále větší odpovědnost za bezpečnostní situaci a disponuje již k tomu adekvátním bezpečnostním aparátem.

HLAVNÍ UDÁLOSTI ROKU 2008-2009 Stahování prvních amerických jednotek. Uzavřena dohoda o odchodu okupačních vojsk do roku 2011. Barrack Obama: „Let me say this as plainly as I can: by August 31, 2010, our combat mission in Iraq will end.“

Afghánistán: VÝCHODISKA SOUČASNÉ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE Historické determinanty Operace Trvalá svoboda Vývoj od roku 2001 do současnosti

HISTORICKÉ DETERMINANTY Oblast britsko-ruského soupeření v 19. století – Great Game Durandova linie- demarkační linie mezi Afghánistánem a Britskou Indií (1893) vymezuje současnou afghánsko-pákistánskou hranici a rozděluje paštunská kmenová území Afghánistán získává uznání nezávislosti od Velké Británie po tzv. třetí anglo- afghánské válce v roce 1919 Pokus o modernizaci tradiční společnosti ústí v odpor kmenových vůdců a změnu vlády Vláda rodinného klanu Záhir šáha 1933-1973: nejdelší období stability v Afghánistánu 1973 – premiér Dáúd Khan organizuje státní převrat – vyhlášena Afghánská republika – boj s opozicí 1978 Státní převrat –Lidová demokratická strana Afghánistánu (PDPA) se dostává k moci Modernizace společnosti : sekulární vláda, rovnoprávnost žen atd.- odpor ve venkovských oblastech

HISTORICKÉ DETERMINANTY Do roku 1992 existence centrální vlády (prezident Nadžibuláh a ALA) Po pádu Nadžibuláha: spory mezi islamistickými skupinami, boj nové vlády (Severní aliance) s paštunskými kmeny, faktická anarchie Nový ozbrojený konflikt: v roce 1994 10 tis. obětí jen v Kábulu Taliban : vznik 1994- radikální náboženská skupina s podporou pákistánských tajných služeb Taliban v roce 1996 obsazuje Kábul a vyhlašuje islamistický stát V roce 2000 kontroluje 95% území Afghánistánu a poskytuje zázemí pro al-Kaidu Po 11/9 2001 Taliban odmítá vydat Usámu bin Ládina

Operace Enduring Freedom 2001 – operace ke zničení Al-Kaidy a teroristických základen v Afghánistánu CIA, US Army special forces a letectvo podporují ofenzívu Severní aliance (Uzbekové, Tádžikové) proti Talibanu úspěšná operace má za následek, že se k Severní alianci přidává řada lokálních kmenových bojůvek (warlords) 2002 Hamid Karzai jmenován dočasným prezidentem- etnický Paštun ze stejného klanu, který podporoval královskou rodinu 2003 přijata ústava, Afghánistán vyhlášen islámskou republikou 2004 shromáždění klanových vůdců - velké shromáždění - potvrzena ústava 2006 - sílí intenzita odporu: nový Taliban zahajuje rozsáhlé teroristické a guerillové akce vůči zahraničním silám (Enduring Freedom, ISAF) a domácí státní správě

Operace Enduring Freedom 2008 – aplikace nových strategií COIN po 2008 – rozšiřování pole působnosti rekonstrukčních týmů a management afghánské administrativy po 2010 – důraz na afghanizaci konfliktu, tj. vpředání větší odpovědnosti za bezpečnost a stabilitu regionu místním silám 2013/2014 - stahování spojeneckých sil z regionu, předávání odpovědnosti na místní úroveň

Analýza příčin, průběhu a řešení vybraných ozbrojených konfliktů Politologie a mezinárodní vztahy Analýza příčin, průběhu a řešení vybraných ozbrojených konfliktů Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326