Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Přemyslovští králové a jejich doba
„slepý král“ „král cizinec“
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Jagellonci na českém trůně
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
RANÝ STŘEDOVĚK.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Nástup Lucemburků na český trůn
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
První přemyslovští králové
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Jagellonci 7. ročník.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
České země za třicetileté války
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Jan Lucemburský.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci – část druhá
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
VY_32_INOVACE_
Za vlády přemyslovských králů 2
Pomocné vědy historické
NÁZEV: Jan Lucemburský
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Karel IV. OTEC VLASTI
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vláda přemyslovských králů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců Peter Sokol, Roman Anýž

Klíčové otázky Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední Přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů?

Poslední Přemyslovci Vyhledejte v učebnici kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. Najděte a poznamenejte si pro každého z králů jednu skutečnost, kterou je možné považovat za úspěch jeho vlády. Pokuste se v textu vyhledat důvody, pro poměrně velký zájem o českou korunu po smrti Václava III. (co mohly přinést české země uchazečům?)

Královské sliby Pracujte s textem Privilegia pro Moravu krále Jana Lucemburského z r. 1311. V tomto dokumentu se do určité míry odráží to, co od krále očekával jeho lid, to jaký měl král být... Poslední sloupec (shrnutí v jedné větě) si zapište do sešitu.

O výběru panovníka v českých zemích tehdy rozhodovali: především šlechta méně měšťané (hlavně pražských měst a Kutné Hory) volbu ovlivňovali také církevní hodnostáři: arcibiskup, biskupové a opati vlivných klášterů

Kdo (ne)mohl být českým králem? Kandidát musel pocházet z některé z evropských vládnoucích dynastií, domácí šlechta podle středověkých společenských pravidel nebyla určena k vládnutí.

Volba nového panovníka Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Připravte krátkou (1min) prezentaci o své osobě. Uveďte tři důvody, proč je právě Váš kandidát ten nejvhodnější. Uveďte dvě podmínky, za kterých jste ochotni stát se českým panovníkem. Vsadíte na sílu a pevnou ruku, na diplomacii a bohatství nebo na vzdělanost a víru? Budete důvěřovat městům nebo šlechtě? Nezapomeňte na církev! Neslibujte mnoho ani málo... Promyslete kritéria hodnocení vystoupení jednotlivých kandidátů podle svých rolí (šlechta, měšťané, atd.) Připravte tři doplňující otázky, na které se jich zeptáte. Kritéria by měla být jasně dána, aby bylo během volby možno rychle přidělovat body. Doplňující otázky ať jsou chytré a nepřímé, aby z nich bylo možno zjistit co nejvíce informací o uchazeči.

Jak to tehdy dopadlo? Kteří kandidáti se ucházeli o český trůn po roce1306? Kdo nastoupil na uvolněný český trůn v roce 1310? Z jaké byl dynastie a země? Jak dlouho zůstala tato dynastie na českém trůně? Která očekávání svou vládou naplnil a která ne? Pracujte s textem v učebnici