Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Národní soustava kvalifikací
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Strategie CŽU ČR a její implementace
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
ICOLLE 2013 Profesní vzdělávání v ČR Petr BANNERT
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/ Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR   Další vzdělávání a Rekvalifikace v ČR UNIV 2 Kraje 18. – 19. 10. 2012 PhDr. Lenka Mužíková

Další vzdělávání ? Rekvalifikační kurzy Vzdělávací kurzy Zájmové kurzy

Participace na dalším Vzdělávání v roce 2011 (LFS)

Podíl dospělé populace na dalším vzdělávání 2002-2011

Situace v ČR na poli dalšího vzdělávání snižující se počet nastupujících do středního vzdělávání - hrozba uzavírání některých oborů nedostatek kvalifikované pracovní síly – zejména v technických oborech na úrovni vyučení malé zapojení dospělých do dalšího vzdělávání veřejnost ČR není systematicky informována ani motivována k DV, ani k zapojení se do procesů uznávání

Zákon č. 179/2006 Sb. Národní soustava kvalifikací Autorizace Zkouška NSK + kvalifikace - § 3-8: Členění kvalifikací, ÚK, DK, NSK, KS a HS Autorizace - §9-16:  Udělení autorizace - podmínky pro udělení autorizace FO, PO, AU zástupcům, povinnosti a. osob, Evidence a. osob, zánik a odnětí autorizace Zkouška - §17-20: podmínky hodnocení dosažené odborné způsobilosti, průběh zkoušky, vydávání osvědčení, přezkoumání průběhu a výsledků zkoušky

Novelizace zákona č. 179/2006 Sb. Dílčí kvalifikace = Profesní kvalifikace Úplná kvalifikace = Úplná profesní kvalifikace V případě rekvalifikací se mohou zkoušky z PK zúčastňovat osoby mladší 18-ti let Provázání se živnostenským zákonem Prodloužení autorizace = 500,- Kč I Autor. zástupce musí splňovat podmínky uvedené v § 10 odst. 1 písm. a) až f) Školy to mají jednodušší - podmínky uvedené v § 10 odst. 1 písm. a) a d) až f) se po nich nevyžadují

Národní soustava kvalifikací

www.narodni-kvalifikace.cz

Kvalifikační a hodnotící standard Profesních kvalifikací Kvalifikační standard – co mám umět Hodnotící standard – jak to prokážu HS – obsáhlejší, odvozeny z KS HS Metodická část: Metodická doporučení, info. o hodnocení, Informace o počtu zkoušejících, Požadavky na odbornou způsobilost autorizované osoby, Požadavky na materiálně-technické zázemí, Doba přípravy na zkoušku a doba pro vykonání zkoušky, Výše úhrady za zkoušku, Autorizující orgán, Týká se povolání Zkouška není výběrová, ale čelíme stále většímu tlaku - u vyšších kvalifikací Ve škole je student hodnocen průběžně a v průběhu celého studia, tady to není možno, tak musí najednou ukázat, že umí všechny činnosti, co umět má Standardy by měly být východiskem i při tvorbě vzdělávacích programů Tyto standardy jsou pak schvalovány MŠMT, předtím musí být odsouhlaseny AO a MPSV, po schválení jsou zveřejněny na webu

Jak autorizaci získat? Písemná žádost příslušnému autorizujícímu orgánu – ke stažení na www stránkách Podmínky jsou specifické pro: Fyzickou osobu – FO Právnickou osobu – PO Školu zapsanou ve školském rejstříku

Udělení autorizace obecně Autorizaci lze udělit v případě, že je schválen HS a KS k dané DK Autorizace je udělena na dobu Autorizace je nepřevoditelná Udělení podléhá správnímu poplatku 5 let Počet dílčích kvalifikací Správní poplatek v Kč 1 1 500,- 7 a více 10 000,- Udělení autorizace na 5 let lze vždy o dalších 5 let prodloužit Je nepřevoditelná a nepřechází na právní nástupce Povinnosti A. osob – písemně informovat A Orgán o změnách, jež nastaly v době platnosti autorizace Zánik autorizace – smrt, uplynutí 5 let, zánikem A.osoby, odnětím autorizace Odnětí autorizace – uvedení nepravdivých údajů, nesplňuje podmínky na AO, porušila právní předpisy, PO více než 2 měsíce nemá A. zástupce, o odnětí požádala

Zkouška dle NSK a zákona č. 179/2006 Sb. Vzdělávání ≠ kvalifikace = příprava na zkoušku Získání kvalifikace dle NSK

Zákon č. 435/2004 Sb. Rekvalifikaci dle § 108 může provádět: A B C D Zařízení s akreditovaným vzdělávacím programem podle tohoto zákona (akreditace MŠMT) Zařízení s akreditovaným vzdělávacím programem podle zvláštního právního předpisu (např. zákon o sociálních službách) Škola v rámci oboru vzdělání, který má zapsaný v rejstříku škol a školských zařízení nebo VŠ s akreditovaný studijním programem Zařízení se vzdělávacím programem podle zvláštního právního předpisu (zkouška dle vyhlášky č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice, ve znění vyhlášky č. 98/1982 Sb.) A B C D

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Metodika uvedená na www.msmt.cz – vzdělávání – rekvalifikace – žádost o akreditaci Nová tabulka hodinových dotací První záložka – Profesní kvalifikace Druhá záložka – čistá rekvalifikace Nové formuláře žádosti o akreditaci a pokynů k jejich vyplnění (méně administrativně náročné) profesní kvalifikace čistá rekvalifikace Obecné informace k rekvalifikacím

Vyhláška č. 176/2009 Sb. Existuje pro danou pracovní činnost PK? (PK uvedené na www.narodni-kvalifikace.cz) ANO = obsah vzdělávacího programu vede ke zkoušce dle NSK (zákon č. 179/2006 Sb.) NE = 1) Akreditovaný vzdělávací program bez zkoušky (vzdělávání dle vyhlášky, zkouška dle jiného právního předpisu – např. Strážník obecní policie) 2) Čistá rekvalifikace (akreditovaný vzdělávací program i zkouška dle vyhlášky - § 4)

Rekvalifikace v návaznosti na zákon č. 179/2006 Sb. Rekvalifikační programy (dle § 108 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů) jsou provázány se zákonem č. 179/2006 Sb. Rekvalifikační programy připravují na jednotlivé profesní kvalifikace

Propojení rekvalifikací se zákonem č. 179/2006 Sb. Rekvalifikační programy nemají za výstup celostátně platné osvědčení, ale pouze potvrzení o účasti na vzdělávací aktivitě. Závěrečná zkouška je realizována u autorizované osoby pověřené a kontrolované příslušným autorizujícím orgánem (ústředním orgánem státní správy, který odpovídá za příslušné kvalifikace). Výstupem je osvědčení o PK. Úřad práce ČR proplácí jak vzdělávání, tak náklady na zkoušku u autorizované osoby. Zkouška je subdodávkou poskytovatele rekvalifikace (obdoba praxí). Bude existovat jasně měřitelný úspěch vzdělávacích institucí, kterým jsou propláceny náklady se školením uchazečů a zájemců o zaměstnání.

Školy Povinnost dodržovat platné právní předpisy Zákon č. 435/2004 Sb. (individuální rekvalifikace) Vyhlášku č. 176/2009 Sb. (např. organizace výuky, závěrečná ZK, náležitosti osvědčení) Zákon č. 179/2006 Sb. Popř. jiné právní předpisy

Školy Metodika uvedená na www.msmt.cz – vzdělávání – rekvalifikace – žádost o akreditaci Tabulka hodinových dotací závazné názvy pracovních činností rozsahy kurzů Realizace rekvalifikačních kurzů (např. uchovávání dokladů na vstupu, v průběhu, na výstupu) Vzor osvědčení

Statistické šetření DV (za rok 2011) Osloveno 2987 subjektů poskytujících vzdělávání 1533 subjektů s platnou akreditací MŠMT (51,3 %) 1397 škol (SŠ, VOŠ) bez platné akreditace MŠMT, zapsaných ve školském rejstříku (46,8 %) 57 vysokých škol bez platné akreditace MŠMT (1,9 %) Návratnost 40,6 %

Statistické šetření DV Způsob financování realizovaných akreditovaných rekval. programů

Statistické šetření DV Zaměření realizovaných akreditovaných rekval. programů Obor v % obchod, finance, řízení, a administrativu (účetnictví a daně) 26,07 osobní služby (péče o vlasy a vzhled) 24,42 Počítače 14,22 strojírenství, elektrotechnika, energetika a chemie 8,82 zemědělství, lesnictví a rybářství 5,66

Další informace k rekvalifikacím UNIV 3 Vzorové projekty Systém elektronického podání a evidence (vč. práce akreditační komise) => real time vyřizování žádostí Kontroly

Budoucnost rekvalifikací Absolutní provázanost s NSK Existuje profesní kvalifikace Existuje zájem ÚP Propojení s aktivitami SR – předvídání aktuálních potřeb trhu práce Modularizace vzdělávání dle kompetencí v kvalifikačním standardu DK Umožníme realizovat rekvalifikace s ohledem na potřeby a znalosti jednotlivce (individuální akční plán) Umožnění realizace pouze zkoušky (potvrzení kvalifikace) 27

Děkuji Vám za pozornost. PhDr. Lenka Mužíková lenka.muzikova@msmt.cz