Systematické řazení jeseterů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jeseteři v akvakultuře
Advertisements

Základní plastické znaky ryb
RYBY.
RYBY.
Obecná charakteristika Stavba těla
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Ryby (Osteichthyes) Andrea Adamusová 2010.
Dravé ryby.
Ichtyofauna ČR V současnosti ve vodách ČR prokázán výskyt 67 druhů ryb, řazených do 17 čeledí Z toho 52 druhů (78 %) je původních a 15 druhů je nepůvodních.
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
RYBY Osteichthyes, Pisces. RYBY Osteichthyes, Pisces.
Anatomie Kapra obecného
Systém ryb.
Ryby Osteichthyes.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Obratlovci PARYBY.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky
Povrch těla živočichů.
SLADKOVODNÍ RYBY
Paryby Chondrichthyes.
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Morfologie těla ryb.
Kruhoústí.
Pyšný jako páv.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu na ZŠ Přednáška č.4
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBRATLOVCI RYBY.
Strunatci.
Třída: paryby Chondrichthyes.
Přibližně polovina jich obývá vodní prostředí
Ichtyologie Převzato z internetu
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Rejnoci.
vytvořila: Lucie Míková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Blanka Kabeláčová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_23_ Ryby I. – stavba těla Číslo projektu:
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
BAHNÍK VÝCHODOAFRICKÝ úhořovitý tvar těla hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v lem Zajímavosti: dýchá párovými plicními vaky, sucho přečkává zahrabán.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Manta obrovská.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_08_Ryby-násadcoploutví,chrupavčití,mnohokostnatí.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Vývojová morfologie živočichů
PARYBY I..
Třída: RYBY.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_08_Charakteristika.
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Zástupci sladkovodních ryb
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kmen: Strunatci.
Strunatci Žraloci.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Systematické řazení jeseterů Kmen : Strunatci Chordata Podkmen : Obratlovci Vertebrata Třída : Ryby Osteichthyes Nadřád : Chrupavčití Chondrostei Řád : Jeseteři Acipenseriformes Čeleď : Jeseterovití Acipenseridae Druh : Vyza velká Huso huso Jeseter velký Acipenser sturio Jeseter ruský Acipenser gueldenstaedti Jeseter hvězdnatý Acipenser stellatus Jeseter hladký Acipenser nudiventris Jeseter malý Acipenser ruthenus Jeseter sibiřský Acipenser baerii Čeleď : Veslonosovití Polyodontidae Druh : Veslonos americký Polyodon spathula

Anatomie jeseterů Tělo vřetenovité, ventrálně zploštělé Kostra je chrupavčitá, pouze lokálně osifikuje Lebka protažena do rostra (střední čichová chrupavka) Skřelové víčko tvoří pouze suboperculum Oko malé, ústa příčná, vysunovatelná, na spodní straně hlavy Před ústy 4 vousy v řadě Na trupu 5 řad kostěných štítků, břišní štítky s věkem rudimentují Mezi štítky drobné kostěné šupiny s ganoinem Na horním laloku ocasní ploutve ganoidní šupiny – fulkry Hřbetní a břišní ploutve posunuty kaudálně Chorda dorsalis zachována po celý život Ve střevě přítomna spirální řasa Ocasní ploutev heterocerkní

Etologie jeseterů Výskyt v Evropě, v Severní Americe a v Asii Středně anebo dlouhověké ryby (vyza až 100 let) Potravou jsou bezobratlí (korýši, červi) a později i ryby Sladkovodní druhy anebo anadromní migrátoři (růst v mořích, rozmnožování ve velkých řekách) V rámci jednoho druhu mohou existovat tažné (anadromní) i netažné (celoročně říční) populace Migrující populace tvoří podzimní a jarní rasy vstupu do řek Litofilní druhy nechránící jikry, výtěr v jarních měsících Juvenilní jedinci sestupují do řek po několika měsících až letech Pokles početnosti vlivem znečištění vod, výstavbou přehrad a nadměrným nelegálním odlovem Většina jeseterů patří mezi chráněné druhy ryb, jejich odlov je regulován, někteří se uplatňují v akvakultuře nebo v akvaristice.

Vyza velká (Huso huso)

Areál výskytu vyzy velké Volha Ural Dněpr Don Dněstr Dunaj

Jeseter hvězdnatý (Acipenser stellatus)

Areál výskytu jesetera hvězdnatého Volha Ural Dněpr Don Dněstr Dunaj

Jeseter ruský (Acipenser gueldenstaedti)

Areál výskytu jesetera ruského Volha Ural Dněpr Don Dněstr Dunaj

Jeseter velký (Acipenser sturio)

Areál výskytu jesetera velkého

Jeseter malý (Acipenser ruthenus)

Areál výskytu jesetera malého Volha Ural Dněpr Don Dněstr Dunaj

Vyza velká - juvenil Jeseter hvězdnatý Vyza velká - adult Jeseter malý Jeseter ruský Jeseter velký

J. ruský J. hvězdnatý J. malý J. velký J. sibiřský Vyza velká