Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Síťové prvky.
Průmyslové využití sítí
Informační a komunikační technologie
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Počítačová síť a typy sítí
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“
Síťové prvky.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným způsobem) tak, aby počítače byly schopné vzájemné komunikace Na bázi počítačové sítě funguje internet (to jste nevěděli, co? :) )

K čemu jsou sítě dobré? Sdílení dat; Obrovská výhoda počítačových sítí, stejné informace může čerpat teoreticky neomezené množství uživatelů, spouštět jeden program s jedinou multilicencí, navíc se změny programů projeví okamžitě a všude bez potřeby instalovat aktualizace programů na každém počítači zvlášť

K čemu jsou sítě dobré? Sdílení prostředků; na síti můžeme s jejími ostatními uživateli sdílet přístup k zařízením jako jsou například scannery, tiskárny, disková pole – dochází tím k šetření nákladů, není potřeba mít více stejných zařízení

Bezpečnost na sítích Není žádoucí, aby všichni uživatelé na síti měli ke všem datům stejný přístup a mohli ji jakkoliv měnit. Proto byla zavedena přístupová práva a jsou dnes ve všech sítích standardem. Nastavením přístupových práv adresářům a souborům zabráníme manipulaci s daty nepovolanou osobou, která by je mohla třeba zneužít

Dělení sítí LAN = Local Area Network; lokální malé sítě v malých podnicích či domácnostech, pouze na krátkou vzdálenost, patří sem i P2P sítě (sítě počítač-počítač bez potřeby serveru) WAN = Wide Area Network; globální síť propojující počítače na velké vzdálenosti, obvykle tvořena spojením několika LAN sítí MAN = Metropolitan Area Network; metropolitní síť spojující na středně velké vzdálenosti, např. spojení dvou sídel firmy v jednom městě

Architektura sítí – P2P a CTS PEER TO PEER; architektura sítí „počítač-počítač“, neobsahují server, počítače se spojují přímo, v rámci přístupových práv možnost nahlédnout na kterýkoliv počítač v síti, vhodné pouze pro malé sítě CLIENT TO SERVER; v síti existuje řídící počítač, takzvaný server, má nainstalovaný síťový operační systém, obsluhuje klienty = počítače zapojené do sítě, je velice výkonný, často s obrovskými úložišti, centrální firewall a antivir

Topologie sítí

Přenos dat Pro vybudování sítě je nutný spojovací prvek – kabel. Správný výběr kabelu ušetří spoustu nepříjemností. Koaxiální kabel – už se nepoužívá, dříve u BUS topologií Kroucený kabel – nejběžnější Optická linka – data přenášena světelnými impulzy, stabilní, ale drahé Bezdrátový přenos – WiFi, satelity

Síťová karta Dnes většinou součástí základových desek, dříve modem Standardní rychlost pro domácí PC 100 Mbit/s až 1 Gbit/s Obsahuje jedinečný síťový identifikátor – tzv. MAC adresu

Aktivní prvky sítě - switch aktivní síťový prvek, propojující jednotlivé segmenty sítě, obsahuje množství portů, na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě Nejčastěji v sítích realizovaných kroucenou dvojlinkou, nahradil dříve používané huby (rozbočovače), které signál jednoduše kopírovaly do všech ostatních rozhraní

Aktivní prvky sítě - router router spojuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data, liší se od switche, který spojuje počítače v místní síti, rozdílné funkce routerů a switchů si lze představit jako switche coby silnice spojující všechna města ve státě a routery coby hraniční přechody spojující různé země.

Přihlášení do sítě Základem je operační systém s možností práce v sítí (MacOS, Windows, Linux), pokud systém práci v síti nepodporuje nebo je vyžadováno lepší/bezpečnější řešení, použije se tzv. síťový klient (např. Novell, známe ze starých PC)

Ethernet Technologie zajišťující přenos dat vznikající v roce 1980 Přenosová rychlost 10 Mbit/s Později standardem IEEE 802.3 (802.11 pro bezdrátové sítě) IEEE = Institute of Electrical and Electronics Engineers

Fast Ethernet Vzniká v roce 1995 Rychlost 100 Mbit/s Standard IEEE 802.3u

Gigabitový ethernet IEEE 802.3z (optické kabely), 802.3ab Vziká v roce 1998 původně pro páteře sítí,dnes běžně na základní desce 10/100/1000

Desetigigabitový ethernet IEEE 802.3ae (optika, 2003), 802.3an (2006) Rychlost 10 Gbit/s Zatím velmi drahé, používá se pouze pro páteřní sítě

Zásady tvorby bezpečného hesla Bezpečné = takové, které není snadno zjistitelné, uhodnutelné nebo jinak snadno zneužitelné Nemělo by obsahovat lehce identifikovatelné údaje o majiteli (jména, data)

Konec Děkujeme, odejděte :)