Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Rusko (Ruská federace)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Rusko Jarmila Kovářová.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Východní Evropa.
Francie Francie.
Východní Evropa.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Východní Evropa – Ukrajina
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
Zeměpis 7. ročník Zpracovala: Mgr. Jitka Tkadlecová
ASIE Název Asie pochází z akkadského slova „asu“, tj. „země východu, rozbřesku“. Poloha: Celá pevnina leží na S polokouli (pouze v ostrovní části na JV.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Velká Británie (Great Britain).
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
RUSKO Jan Vaněk.
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Registrační číslo projektu
RUMUNSKO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bývalé státy Sovětského svazu
KANADA.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Evropa – Východní Evropa Rusko. Rusko – obecně Rozloha: km 2  největší země Obyvatelstvo: 143 mil. (2002)  nejlidnatější země v Evropě Málo.
KANADA.
Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013 Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013.
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: červen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
RUSKO (Ruská federace)
ASIE - SIBIŘ VY_32_INOVACE_07-40 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Téma hodiny: Rusko – opakování + postřehy z Ruska Předmět: Zeměpis
Východní Evropaa státy SNS
Transkript prezentace:

Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami a tedy nízkým zalidněním (méně než 1 ob km2).

Reliéf se vyznačuje velikou pestrostí: - největší nížiny: východoevropská rovina, Západosibiřská níž. - největší pohoří: Ural, Kavkaz, Středosibiřská vysočina, Kamčatské pohoří s četnými činnými sopkami

Klima: příznivější (mírné středně vlhké až suché) na Z země (po Ural), kde se soustřeďuje přes 80% populace a veškeré průmyslové a zemědělské výroby. Střední a Východní Sibiř je silně ovlivněna kontinentalitou podnebí (nedostatek srážek, permafrost)

Obyvatelstvo: V Rusku žije asi 150 mil ob, které se soustředí do Evropské části a v asijské jen v úzkém pruhu kolem transsibiřské magistrály Více než 100 národů a národností - některé usilují o větší autonomii či úplnou samostatnost (Čečensko, Povolží, Něnci, Evenkové, Jakuti, Čukčové). Nejpočetnější jsou Rusové vyznávající pravoslaví.

Největšími městy jsou Moskva (10), St Největšími městy jsou Moskva (10), St.Peterburg(5), Nižnij Novgorod(1,4), Novosibirsk (1,4), Jekatěrinburg(1,3)

Hospodářství: - ekonomicky nejsilnější země SNS a jedna z nejvýznamnějších v Asii vůbec. - Hospodářství se opírá o rozvinutý průmysl (jehož význam byl v dobách SSSR mnohem větší), který zahrnuje všechna odvětví – prvořadý význam má těžební průmysl využívající obrovské zásoby nerostných surovin (ropa, z.plyn, uhlí, želez.ruda,uran...) – rozmístění je však nevýhodné (lidé na Z, suroviny V)

Rudy se zpracovávají v obrovských hutnických závodech v - oblast Uralu - Kurská oblast - Západosibiřská (Novokuzněck) Strojírenství se soustřeďuje do urbanizovaných oblastí

Zemědělství: Přes obrovskou rozlohu země jsou pro zemědělství nejvhodnější podmínky jen v Povolží, Jižní Ural, Kubáňská níž. (pšenice, kukuřice, slunečnice, brambory, cukr.řepa...) Produktivita zaostává za vyspělými zeměmi světa. Rozsáhlý je rybolov.

Podstatnou část nákladní přepravy obstarává železnice Podstatnou část nákladní přepravy obstarává železnice. Hlavní dopravní osou je magistrála Moskva-Omsk-Irkutsk-Vladivostok (9428 km – nejdelší železnice na světě). Rozpad SSSR přinesl Rusku výrazné zhoršení vztahů se střední a východní Evropou, Blízkým a Středním Východem a ztrátu ruského vlivu v těchto oblastech a celosvětově pokleslo jako velmoc.

Transsibiřská magistrála

Vladivostok, nádražní budova

Nejrychlejší lokomotiva světa bude mezi Moskvou a Petrohradem jezdit jen 250 km/h (RUSKO plánuje stavbu další trati Moskva - Nižnij Novgorod. Rusko v příštím desetiletí bude svými miliardovými investicemi patřit k nejvíce rostoucím stavebním trhům v oblasti vysokorychlostní železniční přepravy. )

Vladivostok

Kamčatka, Klučevskaja

Mount Elborz 5642 m n.m., nejvyšší vrchol Ruska

Polární Ural

Záplavy na řece Ob

Delta Leny