Vznik měst a jejich význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
zpracovaný v rámci projektu
Kultura raného středověku
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA ROTHOVÁ Název:VY_32_INOVACE_641_CESTOVNÍ RUCH V ČR Téma: CESTOVNÍ RUCH.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Vznik měst a jejich význam
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Život po třicetileté válce
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
český stát za lucemburků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Chráněná území v České republice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČeská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná města Čech,
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
Dnes budeme poznávat se Všeználkem města České republiky
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
JIHOMORAVSKÝ KRAJ.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_574_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Památná místa ČR I- legendární místa, kostely a kláštery
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
pol. 12. století - konec 15. stol.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Vznik měst a jejich význam VY_12_INOVACE_84 Vznik měst a jejich význam Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová

Vznik měst a jejich význam Určeno pro seznámení s novým učivem jinou formou, než je výklad a práce s učebnicí. Ověření získaných vědomostí formou otázek na konci prezentace.

Středověká města rozvoj měst je možný díky rozvoji zemědělství rozvoj měst především ve 13. století na našem území na počátku středověku žádná města nebyla vznikala a) povýšením osady řemeslníků a kupců na město b) založením města „na zeleném drnu“

Druhy měst Královská zakládaná panovníkem, pozemky náležely panovníkovi, lidé na nich žijící byli poddaní krále města kde se těžilo stříbro = horní, báňská (nejbohatší s královskými mincovnami) Věnná patřící královně vdově (Hradec Králové)

Poddanská pozemky patřily šlechtě nebo církvi (klášterům) Např Poddanská pozemky patřily šlechtě nebo církvi (klášterům) Např. Pardubice, Telč http://cs.wikipedia.org/wiki/Tel%C4%8D

Města vzniklá povýšením osad Osady vznikaly na výhodných místech: - křižovatkách obchodních cest - u brodů - v blízkosti hradů. Příklad měst: Praha, Brno, Znojmo. Těmto osadám mohl panovník (nebo ten, komu pozemky patřily) udělit městská práva.

Panorama Prahy koncem 15. století http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nuremberg_Chronicle_f_229v_230r.jpg Panorama Prahy koncem 15. století

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Franti%C5%A1ek_Xaver_Sandmann_(Franz_Xaver_Sandmann),_Karl%C5%AFv_Most,_pam%C3%A1tn%C3%A1_l%C3%ADpa.jpg Karlův most roku 1840

Vyšehrad – historická pevnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1ehrad Vyšehrad – historická pevnost

Neúspěšné obléhání Brna Švédy roku 1645 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Veduta_z_obl%C3%A9h%C3%A1n%C3%AD_Brna_%C5%A0v%C3%A9dy_v_roce_1645.jpg Neúspěšné obléhání Brna Švédy roku 1645

Hrad Špilberk Zámek v Líšni http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrad_%C5%A0pilberk_v_Brn%C4%9B.jpg Hrad Špilberk http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brno-L%C3%AD%C5%A1e%C5%88 Zámek v Líšni

Kostel svatého Mikuláše ve Znojmě http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Znojmo-Nicholas_Square.jpg

Města nově zakládaná Příklad měst: České Budělovice (na obrázku), Plzeň, Polička http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice_-_centrum_letecky.jpg

Otázky k opakování Jak vznikala města? Kdo je zakládal? Jmenuj město věnné? Komu patřilo? Komu patřila města poddanská? Vysvětli co znamená „horní“ město?

Zdroje informací Marie Sochorová – Dějepis I v kostce, Fragment 1997 http://cs.wikipedia.org