SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
Fetální období.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Oplodnění (početí) a nitroděložní vývoj
- určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
SAVCI - charakteristika
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
ZOOLOGIE KMEN: KROUŽKOVCI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ANTIKONCEPCE.
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Rozmnožování obratlovců
Oběh plodu – fetální krevní oběh
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení.
Rozmnožovací soustava
Třída: Savci - Mammalia
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Název Prenatální vývoj člověka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POHLAVNÍ ORGÁNY ŽENY.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Období lidského života
Pohlavní soustava ženy
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
SAVCI - charakteristika
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Transkript prezentace:

SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE Zralé vajíčko je vyplaveno z vaječníku do vejcovodu, kde se setkává se spermiemi a dochází k oplození Při něm splývá jádro vajíčka s jádrem jediné spermie a vzniká oplozené vajíčko

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE Ihned se začíná dělit a přitom se pohybuje pomalu vejcovodem do dělohy Vzniká zárodek složený z několika desítek buněk Ve sliznici dělohy se zárodek zahnízdí. Začíná nitroděložní zárodečný vývin Při něm se postupně vytvářejí základy orgánů a orgánových soustav

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE Během nitroděložního vývinu se zárodek (embryo) podobá zárodkům jiných obratlovců. Koncem druhého měsíce je již podobný člověku a stává se plodem. Kolem plodu jsou vytvořeny plodové obaly (blány) Z vnější klkaté blány a stěny dělohy vzniká plodový koláč = placenta

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE S plodem je spojena pupečním provazcem – pupečníkem (délka asi 50 cm) Plod má vlastní krevní oběh V pupečníku vedou cévy z těla plodu do placenty a zpět. Placenta je dočasný orgán (průměr 15 – 20 mm), který během nitroděložního vývoje slouží k výměně látek mezi krví matky a krví plodu

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE Placenta plní funkci plic, ledvin, trávicího systému Zabezpečuje výměnu plynů, výživu a vylučování plodu až do konce nitroděložního vývinu Vylučuje hormony, které zastavují dozrávání dalších vajíček ve vaječnících Částečně chrání plod před pronikáním škodlivých látek z těla matky

VZNIK A VÝVIN NOVÉHO JEDINCE Placentou prochází alkohol, nikotin, některé léky a zárodky nakažlivých nemocí (spalničky, syfilis, neštovice, HIV) Závažný je virus zarděnek, který poškozuje plod Nebezpečné jsou zárodky infekční nemoci toxoplasmózy (přenášejí zvířata, např. kočky) = poškozuje mozek plodu a může vyvolat potrat

Fotogalerie: Plod v děloze Nový typ ultrazvuku poskytl unikátní záběry v děloze. V osmi týdnech života je plod schopný kopat a natahovat nohy, točit s nimi a zvedat ruce nahoru a dolů.

Fotogalerie: Plod v děloze V deseti týdnech plod může plod různě pohybovat rukama a nohama.

Fotogalerie: Plod v děloze Ve 22 týdnech jsou děti schopny jemných pohybů rukou a prsty. Na krátkou chvíli se pozorované dítě škrábalo, mnulo a dotýkalo brady a nosu.

Fotogalerie: Plod v děloze Plod se chová stejně jako dítě po narození. Pokud je položeno, snaží se o pohyb dopředu.

Fotogalerie: Plod v děloze Mozek pozorovaného dítěte je vyvinutý natolik, že je schopno uvědomit si části svého těla. Může se dotknout prsty tak, že je cítí.

Fotogalerie: Plod v děloze Od 24 týdne je vyvinutá sítnice, děti mohou otevírat a zavírat oči a nacvičí si mrkací reflex, který jim pomůže chránit oči po narození.

Fotogalerie: Plod v děloze I když dítě bylo schopné úchopu dříve, ve třetím trimestru uchopuje už s jistotou ruce, nohy, prsty a nejčastěji pupeční šňůru.

Fotogalerie: Plod v děloze Ačkoli se děti první 4 až 6 týdnů po narození neusmívají, plod v děloze ano. Možná proto, že děloha je teplá, příjemná, chrání před hlukem a ostrým světlem.

Fotogalerie: Plod v děloze Plody mladší 11 týdnů byly pozorovány s prsty v puse. Toto dítě si začalo cucat nejmenší prsty a postupně se propracovalo k větším.

Fotogalerie: Plod v děloze Děti mohou zívat od začátku 12. týdne. Možná je to přirozený způsob, jak zajistit, aby se novorozenec mohl poprvé na světě nadechnout.