INFSO-RI-508833 Enabling Grids for E-sciencE www.eu-egee.org Úvod do použití Gridů Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Základy databázových systémů
Elektronický podpis.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Softwarový systém DYNAST
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Aktuální způsob využití EGEE zdrojů Jan Kmuníček Pokročilý seminář EGEE, 16. prosince 2004.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Project EGEE-II / VOCE Jan Kmuníček CESNET.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Použití farmy SKURUT v roce 2004 Jiří Chudoba, Lukáš Fiala, Miloš Lokajíček, Jiří Kosina,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Úvod do databází Databáze.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera.
Řízení přístupových práv uživatelů
Adresářová služba Active directory
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Proxy certifikáty, jazyk JDL, správa úloh a portál GENIUS Jan Švec, Fyzikální Ústav AV ČR.
Bezpečnost na platformě Microsoft & Petr Hartmann Solution Specialist Microsoft.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Charon Extension Layer (CEL) Jan Kmuníček CESNET.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Bezpečnost v Gridech Daniel Kouřil EGEE kurz.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
MediGrid: sémantika a hodnota biomedicínských dat Jan Vejvalka, Petr Lesný, Tomáš Holeček*, Kryštof Slabý, Adéla Jarolímková**, Helena Bouzková*** Fakultní.
Realizační tým ICZ duben 2005
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE GENIUS/GILDA Tutorial, Zasílání a správa úloh pomocí příkazové řádky Lukáš Fiala.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
LCG2 LCG2 software Jiří Kosina. LCG2 – přehled ●... některé slajdy budou podobné loňským... ● ● GRID, který bude sloužit ke zpracování.
Miroslav Skokan IT Security Consultant
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systémy - úvod
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Operační systémy.
Transkript prezentace:

INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Úvod do použití Gridů Jan Kmuníček CESNET, Česká republika

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 2 Obsah Definice a vlastnosti Gridů Schéma služeb a jejich funkce Detaily gridové architektury Virtuální organizace Bezpečnostní prvky Gridů Evropské gridové prostředí

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 3 Definice a vlastnosti Gridů Definice Gridu –„A computational grid is a hardware and software infrastructure that provides dependable, consistent, pervasive, and inexpensive access to high-end computational capabilities.“ –„Výpočetní grid je hardwarová a softwarová infrastruktura, která poskytuje spolehlivý, standardizovaný, všudypřítomný a levný přístup ke špičkovým výpočetním službám. “ (I. Foster, C. Kesselman. -The Grid: Blueprint for a New Computing Infrastructure, 1999) –rozsáhlý distribuovaný systém organizačně samostatných elementů, kterými mohou být individuální počítače (paměti, pevné disky) a informační systémy vzájemně propojeny počítačovou sítí

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 4 Definice a vlastnosti Gridů Grid versus distribuované prostředí –Distribuované aplikace jako specializované systémy pro jediný cíl nebo skupinu uživatelů. –Gridy rozšiřují původní distribuované aplikace o nové vlastnosti  různé druhy zdrojů  nevyžadován striktně stejný hardware, data a aplikace  různé druhy interakcí  různé uživatelské skupinu a aplikace interagují s Gridem různě  dynamická povaha  zdroje a uživatelé často přibývají / ubývají / mění se

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 5 Definice a vlastnosti Gridů Vlastnosti Gridu/Gridů –velmi početné výpočetní zdroje –výpočetní zdroje jsou  heterogenní  geograficky separované  spojeny heterogenními sítěmi  plně pod kontrolou jejich vlastníků –vlastnictví vzájemně nezávislými organizacemi & jedinci –vyžadovány různé bezpečnostní požadavky a pravidla –vyžadována různá pravidla správy zdrojů –potenciální zahrnutí vadných zdrojů

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 6 Definice a vlastnosti Gridů Výpočetní Grid –Grid poskytující výpočetní servis –poskytuje zabezpečené služby pro spouštění aplikací na distribuovaných výpočetních zdrojích –jedná se o „virtuální distribuovaný počítač“ pro řešení výpočetně náročných aplikací –dynamicky agreguje výpočetní kapacitu velkého počtu individuálních počítačů

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 7 Definice a vlastnosti Gridů Datový Grid –principiálně jde o zpracování rozsáhlých datových sad pomocí služeb „výpočetního Gridu“ –charakterizován sdílením velkého množství dat, poskytováním zabezpečeného přístupu k těmto datům a umožnění jejich následné správy –řešeno formou replikovaných datových katalogů vytvářejících iluzi jednotného hromadného datového úložiště

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 8 Definice a vlastnosti Gridů Informační / Znalostní Grid –často také nazýván jako kolaborativní nebo aplikační Grid –charakterizován snahou o rozšíření možností datových Gridů o poskytování kategorizace dat, ontologií, sdílení znalostí a tvorby workflow –součástí informačních Gridů jsou virtuální prostředí pro spolupráci resp. virtuální laboratoře umožňující vzdálenou kontrolu a správu senzorů a zařízení

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 9 Definice a vlastnosti Gridů Oblasti použití Gridů - aplikace –částicová fyzika distribuce dat z urychlovačů částic a jejich následná analýza –chemie a biologie MMCC úlohy a zpracování bioinformatických dat –inženýrství a design výpočty, analýzy modelů pomocí výpočetní fluidní dynamiky a pevné mechaniky –lékařství produkce interaktivních medicínských simulací –astronomie analýza terabajtů astronomických dat z teleskopů –životní prostředí příprava modelů a vyhodnocování monitorování znečištení prostředí a předpovědi počasí –média produkce, vysílání a přehrávání interaktivního mediálního obsahu

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 10 Schéma služeb a jejich funkce Bezpečnost Správa zatížení zdrojůSpráva datInformace & monitorování AplikaceVýpočetní & datové kapacity Zjednodušené schéma fungování –funkce jednotlivých prvků víceméně společné všem Gridům –pojmenování jednotlivých elementů podle projektu EGEE

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 11 Detaily gridové architektury Jednotlivé prvkyUI – User Interface –zprostředkovává uživatelům „přístup“ do Gridu –tvoří rozhraní ke službám Gridu (grafické nebo pomocí příkazové řádky) –UI umožnuje  přihlásit se do Gridu  zadávat výpočetní úlohy (ve formátu JDL – Job Description Language)  sledovat stav zadaných úloh  zjišťovat informace o volných zdrojích  získávat & vizualizovat výsledky zadaných výpočetních úloh  správu uživatelských dat

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 12 Detaily gridové architektury Jednotlivé prvkyCE – Computing Element –tvoří frontend pro konkrétní skupinu výpočetních uzlů –hlavní funkce CE jsou  přijímat joby určené pro konkrétní cluster/farmu (homogenní uzly)  poskytovat detailní informace o výpočetní kapacitě a nainstalovaném systémovém / aplikačním softwaru  přijaté výpočetní úlohy následně předat lokálnímu dávkovému plánovacímu systému (PBS, LFS, NQE, LoadLeveler, Condor, …), který pošle úlohy ke zpracování na výpočetní prvky (WNs)

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 13 Detaily gridové architektury Jednotlivé prvkySE – Storage Element –tvoří jednotné rozhraní k ukládaní dat uživatelů Gridu a umožňuje přístup k jednotlivým souborům –soubory je možné replikovat a přistupovat k „nejbližší“ replice (tvoří také zálohu pro případ výpadku některého z SE obsahujícího instanci souboru) –každý registrovaný soubor má svoji identifikaci v Gridu, přes kterou se k němu přistupuje (nezávislé na jménu a umístění) –znalost přesného umístění souboru (kolekce souborů/dat) není nezbytná

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 14 Detaily gridové architektury Jednotlivé prvkyWNs – Worker Nodes –tvoří vlastní výpočetní prvky – slouží ke zpracování jednotlivých úloh –charakteristiky WN  musí mít přístup k aplikačnímu softwaru – řeší se většinou mountem z nějakého sdíleného prostředku  musí mít nainstalován software pro I/O dat na SE (grid-ftp)  jediné nemusí být dosažitelné „zvenku“, ale pouze z CE

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 15 Virtuální organizace Gridového počítání –„Grid computing is coordinated resource sharing and problem solving in dynamic, multi-institutional virtual organizations.“ (I. Foster, C. Kesselman. -The Grid: Blueprint for a New Computing Infrastructure, 1998) –Virtuální organizace (VO)  souhrn výpočetních zdrojů a lidí pracujících na společném projektu –Cíle virtuálních organizací  sdílení datových zdrojů a výpočetních kapacit použitelných pro zpracování výpočetních úloh

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 16 Virtuální organizace Principy fungování –uživatelé by si měli z Gridu vzít prostředky, které zrovna potřebují, když je potřebují, tam kde je potřebují  procesory resp. jejich výkon  diskový prostor  přenosová kapacita sítí  speciální hardware (mikroskopy, senzory, …) –Grid zajistí  unifikovaný přístup, bezpečnost, spolehlivou dodávku  vyúčtování za spotřebu

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 17 Bezpečnostní prvky Gridů Autentizace –proces ověření identity komunikujících partnerů (uživatel – služba) Jste opravdu tím, kým tvrdíte, že jste? –certifikace – mechanismus pro ustavení důvěry mezi partnery Autorizace Máte přístup ke zdrojům, které požadujete? Šifrování –utajení citlivých uživatelských dat (biomedicínské Gridy) Accounting Co jste udělali, kdy jste to udělali a odkud jste to udělali?

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 18 Bezpečnostní prvky Gridů Aspekty gridové bezpečnosti –vyžadován je zabezpečený přístup ke zdrojům –použití X.509 Public Key Infrastructure (PKI) –každý uživatel a služba musí vlastnit důvěryhodný X.509 certifikát –Delegování práv  „Akt předání práv organizaci, osobě nebo službě jednat jako Váš zástupce (tj. Vaším jménem).“  uživatel deleguje svoje práva službě, aby daná služba mohla vystupovat jménem uživatele

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 19 Bezpečnostní prvky Gridů Jméno majitele Vydavatel: CA Doba platnosti Veřejný klíč majitele Podpis CA Certifikát –je datový soubor –má podobnou funkci jako občanský nebo řidičský průkaz –je určen pro autentizaci majitele certifikátu –každý certifikát  je elektronicky podepsán certifikační autoritou  má časově omezenou dobu platnosti (1 rok)  obsahuje jednoznačnou identifikaci majitele a jeho veřejný klíč Certifikační autorita (CA) –za účelem ustavení důvěry certifikační autorita certifikáty vydává, spravuje a případně revokuje (ruší platnost) –při žádosti o certifikát musí uživatel předložit svůj občanský průkaz nebo svůj cestovní pas

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 20 Bezpečnostní prvky Gridů Single Sign-On (SSO) –uživatel se jednou přihlásí bez nutnosti opakovaně explicitně prokazovat svoji totožnost –Proxy certifikáty  podpora pro SSO  zpravidla krátkodobé certifikáty (10–12 hod) odvozeny z uživatelova dlouhodobého certifikátu  slouží k mechanismu delegování uživatelských práv službám –MyProxy  centrální úložiště proxy certifikátů s dlouhodobou platností  použití pro gridové portály a podporu dlouhotrvajících úloh

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 21 Evropské gridové prostředí rozvoj gridových technologií a reálné nasazení Gridů podporováno Evropskou Unií (EU) - 5., 6. rámcový program EU heterogenita gridových projektů EU –infrastrukturníbudování jednotné evropské gridové infrastruktury (Damien, DataTAG, DEISA, SEE-GRID, EGEE) –výzkumnérozvoj gridového middlewaru a gridových nástrojů (GRIP, Eurogrid, GridLab, DataGrid) –aplikačníspecifické aplikačně orientované projekty (GRIA, EGSO, Crossgrid, Diligent, BioInfogrid) 

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 22 Evropské gridové prostředí Projekt EGEE – panevropská gridová platforma sdružuje 90 institucí z 27 zemí aktuální stav –počet procesorů~ –počet poskytovatelů zdrojů170 –počet VO84 –aplikace20 „velkých“ / 7 zemí struktura projektu –regionální členění do federací –specifické aktivity  servisní (SA)provoz, podpora a monitorování  síťové (NA)podpora aplikací, diseminace  společné výzkumné (JRA)vývoj a integrace middlewaru

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 23 Evropské gridové prostředí

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 24 Evropské gridové prostředí

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Projekt EGEE je financován Evropskou Unií (smlouva číslo IST ) 25 Evropské gridové prostředí Budoucnost –projekt EGEE II jako aplikačně-orientovaný nástupce projektu EGEE, který vytvořil infrastrukturní základnu –představa dlouhodobě udržovaného prostředí pro vědecké výpočty (gridové prosředí jako standardní součást servisu poskytovaného servisu v rámci ERA)