Šíření tepla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
EUKLEIDÉS.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Digitální učební materiál
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
JARO.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Opakování Ploštěnci.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Opakování učiva - hlísti
Vodivost látek.
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
Řád: Chrostíci.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
LÉTO.
PODZIM.
Vedení tepla (kondukce)
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Savci.
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
Transkript prezentace:

Šíření tepla

Probíhá třemi způsoby: Vedením tepla Prouděním tepla Tepelným zářením 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ

PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ NAKRESLIT

1. Vedení tepla - nastane tehdy, je-li teplota v různých částech tělesa různá - částice v teplejším místě předávají část energie částicím v chladnějším místě - teplo se šíří postupně celým tělesem až do vyrovnání teplot 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ Př: při zahřátí jednoho konce drátu dojde k většímu rozkmitu částic. Tyto částice na sebe působí přitažlivými a odpudivými silami (vnitřní polohová energie částic) a proto se jejich pohyb rozšíří postupně po celém tělese.

Urči, jaké tepelné vlastnosti mají tato tělesa 1 2 3 4 Kterým směrem proudí teplo? a 3. Kterým směrem proudí teplo, těleso chladne nebo se ohřívá? 4. Může nastat tento stav? 1. Kterým směrem proudí teplo 2, 3. Těleso chladne nebo se ohřívá? Kterým směrem proudí teplo

Tepelné vodiče - vedou dobře teplo - dobrými vodiči tepla jsou kovy - špatnými vodiči jsou: dřevo, papír, porcelán 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ

Tepelné izolanty - vedou špatně teplo 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ Tepelné izolanty - vedou špatně teplo - nejlepším tepelným izolantem je vakuum (neobsahuje žádné částice) Dobrými izolanty jsou pórovité látky: - bublinky vzduchu zamezují postupnému rozkmitání částic a teplo se nešíří - mezi izolanty patří: textil, peří, zvířecí srst, polystyrén, skelná vata, … 1. Kde je na obrázku tepelný izolant Příklady: - uchování nanukového dortu – v peřinách - jaké materiály se používají k zateplování budov - Zimní bundy se vyrábí z tzv. dutého vlákna – proč - drcený papír napuštěný nehořlavou směsí se používá k izolaci stěn a stropů – zafoukává se speciálním strojem mezi stropy

Kde je na obrázku tepelný vodič a kde je tepelný izolant? 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ Kde je na obrázku tepelný vodič a kde je tepelný izolant? Uveď 2 praktické příklady tepelných vodičů Uveď 2 praktické příklady tepelných izolantů

2. Proudění tepla - probíhá pouze v kapalinách a plynech 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ 2. Proudění tepla - probíhá pouze v kapalinách a plynech - aby došlo k proudění tepla, musíme látku zahřívat vždy zespodu: zahřátá látka zvětší svůj objem tím se zmenší její hustota, je lehčí a stoupá vzhůru na její místo se dostává chladnější látka a dochází k proudění tepla Příklady: - kouř stoupající z ohně nebo v komíně - samotížné ústřední topení - samotížné sluneční kolektory Otázky: Proč stoupá vzdušný balón nahoru – přáníčkové balóny Proč cítíme v 1. poschodí co se vaří v kuchyni Proč dobře slyšíme rozhovor lidí stojících několik desítek metrů pod námi

3. Tepelné záření - žhavá zářící tělesa vyzařují tepelné i světelné záření - horká nezářící tělesa vyzařují pouze tepelné záření - tepelné záření je elektromagnetické záření o vlnové délce 700 nm až 1 mm, známe ho jako IR záření 05 PROUDĚNÍ ZÁŘENÍ VEDENÍ

Vlastnosti tepelného záření: - pohlcením tepelného záření se těleso zahřívá - tmavá, matná a hrubá tělesa ho dobře pohlcují - světlá, lesklá a hladká tělesa ho špatně pohlcují - má podobné vlastnosti jako světlo: prochází vakuem, šíří se přímočaře

Otázky: Jaké jsou tři způsoby šíření tepla Kdy začne v tělese probíhat vedení tepla a kdy se tento proces zastaví Jak se teplo vedením šíří v tělese – co dělají teplejší částice v tělese Jakou vlastnost mají tepelné vodiče, uveď příklad dobrého a špatného tepelného vodiče.

Jakou vlastnost mají tepelné izolanty, co je nejlepší tepelný izolant Uveď 3 příklady tepelných izolantů U kterých látek dochází k proudění tepla Jaká je základní podmínka týkající se ohřevu látky, aby došlo k proudění tepla Popiš, co se děje s ohřívanou látkou při proudění tepla Co je to tepelné záření a jak ho také nazýváme Jaké záření vyzařují žhavá zářící tělesa Jaké záření vyzařují horká nezářící tělesa

Jaké vlastnosti má tepelné záření, popiš alespoň 3 vlastnosti

Autorská práva 05 vedení tepla www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.physics.louisville.edu/cldavis/phys298/notes/therm_3htransfer.jpg&imgrefurl=http://www.physics.louisville.edu/cldavis/phys298/notes/heat_transfer_mech.html&usg=__txpJh1snKqr4Hp2D8CK5yMb3YfY=&h=339&w=450&sz=77&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=xaIarPgMPNIa0M:&tbnh=143&tbnw=198&prev=/images%3Fq%3Dheat%2Bflow%2Bphysics%26hl%3Dcs%26sa%3DG%26biw%3D1024%26bih%3D581%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=rc&dur=472&ei=SB4PTYblH8Kb8QPjpNyABw&oei=SB4PTYblH8Kb8QPjpNyABw&esq=1&page=1&ndsp=13&ved=1t:429,r:6,s:0&tx=109&ty=77