HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Základy HTML – vkládání objektů
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Programování HTML stránek
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Tvorba www stránek SEZNAMY ICT 4.ročník. Seznamy Netříděné seznamy, jednoúrovňové Netříděné seznamy, jednoúrovňové Cibule Cibule Brambory Brambory Česnek.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TEXTOVÝ EDITOR.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
TNPW1 Cvičení
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
HTML JAZYK Výuka HTML jazyka pro střední školy. 1. Jazyk HTML Standardní značkovací jazyk používaný pro dokumenty na webu. Jazyk HTML pomocí tágů (značek)
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba webových stránek - tabulka
Co je to webová prezentace?
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jazyk HTML (1) Jazyk HTML (Hypertext Markup Language) se používá pro vytváření Web Pages (www stránek) HTML používá text a sadu formátovacích značek, označovaných.
Transkript prezentace:

HTML (XHTML) 2

2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty. Pro definici odkazu se používá párová značka, která má několik parametrů, z nichž parametr href=" " je povinný. Udává místo, kam se má odkaz přesunout. Hodnotou tohoto parametru tedy může být buď URI adresa nebo např. odkaz na ovou adresu.URI adresa Důležitým parametrem je title=" " který přidá k odkazu titulek (bublinová nápověda). Setkat se můžete ještě se zastaralým parametrem target=" ", kterým se zapisovalo, kam se má příslušný odkaz otevřít (do konkrétního rámce - Frames nebo třeba do nového okna). Od otevírání do nového okna (target="_blank") se postupně ustupuje s ohledem na zrakově postižené nebo na čtenáře, kteří používají ke čtení Vašich WWW stránek např. počítače do dlaně nebo jiná mobilní zařízení.

3 Syntaxe značky pro hypertextový odkaz je následující: <a href="URI_adresa„ target="cíl_zobrazení„ title="textový popisek odkazu"> Hypertextový odkaz může odkazovat na konkrétní ovou adresu. Takovýto odkaz se zapíše ve tvaru

4 Pokud chcete při předání ové adresy do poštovního programu přidat ještě dalšího příjemce, za ovou adresu přijde parametr Dále ještě můžete zadat předmět parametrem subject=text a do těla zprávy vložit text parametrem body=text. Jednotlivé parametry se oddělují znakem &. Ukázka pak vypadá následovně: (pište do jednoho řádku!) <a subject=Odpověď na anketu& body=správná odpověď:">

5

6

7 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY ABSOLUTNÍ A RELATIVNÍ ODKAZY TEXT OVÝ POPISEK TOMUTO ODKAZU SE ŘÍKÁ ABSOLUTNÍ TEXTOVÝ POPISEK

8

9

10

11 MÍSTO OTEVŘENÍ CÍLE ODKAZY PRO OTEVŘENÍ CÍLE : TARGET=_TOP TARGET=_BLANK (PRO FRAMES)TARGET=„NÁZEV“ ZÁLOŽKY ODKAZUJÍ NA KONKRÉTNÍ MÍSTO NA STRÁNCE TEXTOVÝ POPISEK

12 OBRÁZEK JAKO ODKAZ KLÁVESOVÉ ZKRATKY OPEN

13 TABULKY Tabulka se skládá z řádků a v nich jsou definovány jednotlivé buňky. Definuje se pomocí párové značky. Řádek je zaznamenán prostřednictvím párové značky a jednotlivé datové buňky pak párovou značkou. Speciální jsou tzv. hlavičkové buňky, které vyjadřují údaje zapsané v příslušném sloupci a oddělují tak tyto údaje od běžných dat zapsaných do datových buněk. Do tabulky se definují prostřednictvím párových značek.

14 Struktura tabulky pak vypadá následovně: 1. hlavičková buňka 2. hlavičková buňka datová buňka 2. datová buňka...

15 TABULKY TVORBA JEDNODUCHÉ TABULKY TABULKA JE UZAVŘENA DO TAGU KAŽDÝ ŘÁDEK TABULKY JE UZAVŘEN V TAGU SAMOTNÉ BUŇKY TABULKY PŘÍKLAD TENTO TEXTJE VLOŽEN DO PRVNÍ BUŇKY TABULKY TENTO TEXT VLOŽEN DO DRUHÉ BUŇKY TABULKY

16 OKRAJ A BARVA OKRAJŮ KE ZMĚNĚ BARVY OKRAJE LZE POUŽÍT PARAMETR BORDERCOLOR, KTERÝ NASTAVÍ VŠEM OKRAJŮM STEJNOU BARVU, NEBO JEDNOTLIVÉ PARAMETRY BORDERCOLORDARK A BORDERCOLORLIGHT.

17 VELIKOST TABULKY PARAMETR WIDTH NASTAVUJE ŠÍŘKU TABULKY PARAMETR HEIGHT NASTAVUJE VÝŠKU TABULKY PARAMETRY JSOU VLOŽENY DO TAGU TABLE

18 ZAROVNÁNÍ TEXTU V BUŇCE ZAROVNÁNÍ LZE OVLIVNIT POMOCÍ PARAMETRŮ VALIGN PRO VERTIKÁLNÍ ZAROVNÁNÍ A ALIGN PRO HORIZONTÁLNÍ ZAROVNÁNÍ. TENTO TEXT JE VLOŽEN DO PRVNÍ BUŇKY TABULKY. TENTO TEXT JE VLOŽEN DO DRUHÉ BUŇKY TABULKY>

19 BARVA POZADÍ A OBRÁZEK NA POZADÍ PRO NASTAVENÍ BARVY POZADÍ CELÉ TABULKY SE VLOŽÍ PARAMETR BGCOLOR DO TAGU. JESTLIŽE CHCEME ZMĚNIT BARVU POUZE V NĚKTERÉM ŘÁDKU NEBO BUŇCE, VLOŽÍME TENTÝŽ PARAMETR DO PŘÍSLUŠNÝCH TAGŮ. PRO UMÍSTĚNÍ OBRÁZKU NA POZADÍ TABULKY, ŘÁDKU TABULKY NEBO KONKRÉTNÍ BUŇKY POUŽIJEME PARAMETR BACKGROUND.

20 ZAROVNÁNÍ TABULKY NA STRÁNCE POKUD NAPÍŠEME PARAMETR ALIGN DO TAGU, NASTAVÍME ZAROVNÁNÍ CELÉ TABULKY NA STRÁNCE. TÍM URČÍME SMĚR OBTÉKÁNÍ TEXTU KOLEM TABULKY. PROSTOR MEZI TEXTEM A OKRAJEM BUŇKY MŮŽEME MĚNIT POMOCÍ PARAMETRU CELLPADDING, STEJNĚ TAK MEZERU MEZI OKRAJEM TABULKY A OKRAJEM BUNĚK POMOCÍ PARAMETRU CELLSPACING.

21 BARVA POZADÍ A OBRÁZEK NA POZADÍ PRO NASTAVENÍ BARVY POZADÍ CELÉ TABULKY SE VLOŽÍ PARAMETR BGCOLOR DO TAGU. JESTLIŽE CHCEME ZMĚNIT BARVU POUZE V NĚKTERÉM ŘÁDKU NEBO BUŇCE, VLOŽÍME TENTÝŽ PARAMETR DO PŘÍSLUŠNÝCH TAGŮ. PRO UMÍSTĚNÍ OBRÁZKU NA POZADÍ TABULKY, ŘÁDKU TABULKY NEBO KONKRÉTNÍ BUŇKY POUŽIJEME PARAMETR BACKGROUND.

22 U tabulek platí tři pravidla: 1. Počet buněk v jednotlivých řádcích musí být stejný (výjimkou jsou sloučené buňky) 2. Každá buňka musí obsahovat nějaká data, pokud má buňka zůstat prázdná, vložte do ní alespoň nedělitelnou mezeru ( ) 3. Tabulka by měla obsahovat hlavičku a svůj název (tzv. slušně vychovaná tabulka).

23 Syntaxe značky je následující (většina parametrů se v XHTML již nepoužívá a jsou nahrazeny kaskádovými styly - CSS): <table align="zarovnání_tabulky_v_okně" bgcolor="barva_pozadí_tabulky" background="URI_obrázku_na_pozadí_tabulky" border="šířka_okraje_tabulky" bordercolor="barva_okraje" bordercolordark="barva_tmavšího_okraje" bordercolorlight="barva_světlejšího_okraje" cellpadding="vzdálenost_okraj-obsah" cellspacing="vzdálenost buněk" width="šířka_tabulky" height="výška_tabulky">

24 Název tabulky se uvádí buď ihned za značku nebo těsně před ukončovací značku prostřednictvím párové značky, jejíž syntaxe je: Parametr align=" " určuje, zda bude nadpis nad tabulkou (top) nebo pod tabulkou (bottom). Pro slučování buněk se používají u značek nebo parametry colspan=" " a rowspan=" ". Hodnoty určují, z kolika buněk sloučená buňka vznikla. Nyní je již na řadě ukázka slučování.

25

26 ATRIBUT

27 CVIČENÍ

TABLE 1

29 TABLE 2 table> TEXT NA STRÁNCE

30 SEZNAMY A VÝČTY Seznamy a výčty v HTML jsou to samé jako odrážky a číslování v textových editorech. Seznam se definuje párovou značkou. Vše, co bude mezi těmito značkami bude seznam. Jednotlivé položky seznamu od sebe oddělujeme párovou značkou. Kolikrát se tedy v definici seznamu objeví párová značka tolik položek bude seznam mít. Značka může být obohacena o parametr type=" ", jež udává typ odrážky. Může nabývat tří hodnot: type="circle" prázdné kolečko type="disc" plné kolečko type="square" plný čtvereček

31 Syntaxe definice seznamu je následující: První položka seznamu Druhá položka seznamu Třetí položka seznamu... n-tá položka seznamu

32 Výčet se definuje párovou značkou, která je velmi podobná značce pro definici seznamů, a proto pro ni platí stejná pravidla. Syntaxe pro definici výčtu je následující: První položka výčtu Druhá položka výčtu Třetí položka výčtu... n-tá položka výčtu

33 Parametr type=" " definuje způsob číslování. type="A" A., B., C.,... type="a" a., b., c.,... type="I„ I., II., III.,... type="i„ i., ii., iii.,... type="1" 1., 2., 3.,... Parametrem start=" " nastavíme počáteční číslování výčtu (pouze v HTML).

34 U značky je možné použít parametr value=" ", který nastaví přímo konkrétní číslo u prvku ve výčtu. Na závěr si ještě ukážeme tzv. definiční výčty. Definiční výčet obsahuje vždy pojem a jeho vysvětlení. Definiční výčet je ohraničen párovou značkou. Značka definuje pojem a značka vysvětlení.

35 Syntaxe definičního výčtu je následující: První pojem Vysvětlení prvního pojmu Druhý pojem Vysvětlení druhého pojmu... n-tý pojem Vysvětlení n-tého pojmu

36

37

38

39