Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Jetel luční Trifolium pratense.
CUKROVÁ ŘEPA (Beta Vulgaris).
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: Ročník: druhý ,třetí Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_211 Datum: 22.4.2013 Anotace: původ,význam, biologické vlastnosti, vzhled, odrůdy, produkty, nároky na prostředí

Cukrovka ( Beta vulgaris L. subsp.esculenta, var. altissima Alef.,sugar beet, Zuckerrübe ) Pšenice obecn

Rozsah ploch pěstování světoví producenti řepy mil.t: 1.Francie 30,6 ČR 3,5 2.USA 27,5 ČRplocha osevu tech.cukr.: 3.Německo 27,5 r.2002 77 498 ha 4.Rusko 21,8 r.2012 61 161 ha 5.Ukrajina 16,6 6.Turecko 13,8 7.Polsko 12,7 8.Velká Británie 8,9 9.Itálie 8,5 10.Španělsko 7,3 celkem světová produkce: 248,6

                               Hospodářský význam 1.Potravinářství - základní surovina pro výrobu cukru ( sacharózy ) svět.produkce- 70% cukrové třtiny ,30 % cukrovky EU – řídí celkovou produkci spotřeba cukru ČR : 40 kg/1 obyvatel /1 rok 2.Agronomické hledisko: vysoká předplodinová hodnota vysoká fotosyntetická schopnost vysoká schopnost produkce kyslíku 3.Technická plodina, energetické využití: etanol organická léčiva aminokyseliny 2.Krmivářství – vedlejší produkty: cukrovarské řízky melasa chrást, bulvy

Biologické vlastnosti,obsah látek čeleď- Merlíkovité, dvouletá 1.vegetač.rok –bulva +listová růžice 2.veget.rok – květní lodyha, semena květní lodyha v l veg.roce = vyběhlice ( v porostu nežádoucí !!!!!! ) cizosprašná, medonosná charakter - jarní obsah cukru v cukrovce – 15 – 18%, max. 20 – 22% obsah látek – 76 – 24% vody, zisk 12% bílý cukr, suš.řízky 5,5%, melasa 4,5%

Vzhled: Původ cukrovky Kořen = bulva vřetenovitý, větvený v orniční vrstvě hloubka -0,5 m různý tvar – podle odrůd Lodyha – slabě větvená na vrcholu, výška 1,5m List – řapík silný čepel zkadeřená Květ – obojaký ( 2 – 5 kvítků tvoří klubíčko ) kvítky oddělené –jednokličkové barva – zelenkavá semena - 1 – 2 mm, hnědá, plochá Původ cukrovky léčivá rostlina Řecko, Řím zahradní rostlina - nejstarší forma – Sicílie původ řepy - Asie , oblast Kaspického moře

Rostlina cukrovky: Listová čepel Listová čepel cukrovky:

Odrůdy cukrovky Odrůdy výnosového typu – V : Maraton, Alaska……….. Odrůdy cukernatého typu- C: Bermuda, Euro, Impackt, Kaweduca….. Odrůdy normálního typu –N : Anca, Dominátor, Granada, Khazar…… Odrůdy NC: Compact, Dialog,Eureka….. OdrůdyNV: Amelie, Casino, Scarlett…… Odrůdy tolerat.Rizománii: Impact,Rimini.. Odrůdy výnosového typu – V : Odrůdy cukernatého typu- C: Odrůdy normálního typu –N : Odrůdy NC: OdrůdyNV:

Produkty cukrovky Cukr – krupice, moučka, kostky Melasa Cuk r candys Cukr – krupice, moučka, kostky Melasa Melasa cukr želírovací

Bulva cukrovky: Hlava (epikotyl) Krk (hypokotyl) Kořen (radix)

Podélný řez bulvou cukrovky – kruhy cévních svazků.

Nároky na podnebí a půdu řepařské oblasti roční úhrn srážek: střední 550 – 600 mm - za vegetaci 250 – 400mm - nárůst srážek do července - srpen , září – postupný pokles průměrná teplota vzduchu během vegetace 8 – 9 st C nároky na půdu: náročná!!!, pH – 6,8 – 7,3 - hluboké, středně - těžké, hlinité až jílovité, min.obsah humusu 2,5%

Zdroj: http://www.agrokrom.cz/texty/metodiky/Cukrovka/metodika_cukrovky_Pulkrabek/metod_cukrovka.pdf http://www.cukr-listy.cz/on_line/2012/PDF/6-13.pdf http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=96&no=8.1%20-%2011 - jednokliček http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=578&no=Obr.%204.2.2%20-%201 http://www.cukrovaryttd.cz/obrazky/vyrobky/Cukr-bily-krupice-1kg_velky.gif http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/444750/444509.jpg http://www.kaspa.cz/galerie/1_6934/cukr-kostky-1-0-kg-original.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/167000/166891.jpg http://www.promed.cz/wp-content/uploads/2012/04/Melasa500x750px.jpg http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=5&obj=545&no=Obr.%204.2.2%20-%208 http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/466000/465959.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/SugarBeet.jpg/258px-SugarBeet.jpg

Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.64, 65. ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s.114, 116. ISBN 80-86392-00-7 http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitola.php?titul_key=5&idkapitola=27