Novinky ve zpracování seriálů v NK 22.2.2005 Národní knihovna ČR Ludmila Hercová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Bibliografická a rešeršní činnost Česká národní bibliografie
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Zkušenosti Danuše Vyorálková.
UNIMARC a MARC21 v ČR Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2003 Hradec Králové.
Ivana Anděrová, oddělení analytického zpracování NKČR
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR Seriály MZK Brno, VK Olomouc Danuše Vyorálková.
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
MARC 21 Bibliografický formát Úvod
Portál autorit
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
V ĚCNÉ AUTORITY MARC21 A UNIMARC Formální deskriptor, chronologický údaj, věcné téma.
 Minimální záznam pro Souborný katalog Hana Vašková.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Věcné autority MARC21 Školení RDA MK 2015.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Služby oborové brány KIV Podzim Oborová brána KIV- Vyhledávání Vyhledává ve dvou fázích: První: bibliografický záznam Druhá: k záznamu plný text.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seznámení s ALEPHEM Klient pro přístup zpracovatelů WWW přístup pro uživatele WWW služby.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Moravská zemská knihovna v Brně
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
1 Soubor věcných autorit Předmětová kategorizace pro potřeby Konspektu Marie Balíková, Národní knihovna ČR Knihovny současnosti 2003.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Pracovní skupina pro SK ČR, RDA a seriály.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Seriály v Souborném katalogu ČR
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

Novinky ve zpracování seriálů v NK Národní knihovna ČR Ludmila Hercová

Konspekt V záznamech seriálů v Národní knihovně od ledna 2005 průběžně při aktualizaci časopisů (u nových záznamů již od poloviny prosince 2004) V záznamech seriálů v Národní knihovně od ledna 2005 průběžně při aktualizaci časopisů (u nových záznamů již od poloviny prosince 2004) MARC21 – pole 072 MARC21 – pole 072 Př $a3 $xSpolečenské vědy $2Konspekt $918 Př $a3 $xSpolečenské vědy $2Konspekt $918 $a – kód předmětové kategorie (nO) $a – kód předmětové kategorie (nO) $x – zpřesnění kódu předmětové kategorie (O) $x – zpřesnění kódu předmětové kategorie (O) $2 – kód zdroje (nO) $2 – kód zdroje (nO) $9 – číslo předmětové kategorie (pro vnitřní potřebu NK) $9 – číslo předmětové kategorie (pro vnitřní potřebu NK)

Příklad Záznamu seriálu s konspektem Záznamu seriálu s konspektem Časopis EKONOM Časopis EKONOM $a33 $xekonomie $2Konspekt $ $a33 $xekonomie $2Konspekt $ $a050 $2MRF-sel 080 $a050 $2MRF-sel 080 $a33 $2MRF-sel 080 $a33 $2MRF-sel $aEkonom :$btýdeník Hospodářských $aEkonom :$btýdeník Hospodářských novin novin 260 $aPraha :$bEconomia, $c $aPraha :$bEconomia, $c1991-

Postup při přidávání konspektu do záznamu v systému Aleph Vložit nové pole – $a $x $2Konspekt Vložit nové pole – $a $x $2Konspekt Využívá se tzv. virtuálních rejstříků, které se v Alephu vyvolají stisknutím kláves CTRL + F3 Využívá se tzv. virtuálních rejstříků, které se v Alephu vyvolají stisknutím kláves CTRL + F3 Propojení do rejstříku věcných autorit Propojení do rejstříku věcných autorit

Využití virtuálních rejstříků pro vkládání MDT Systém Aleph umožňuje využívat virtuálních rejstříků – zrychlení a zefektivnění práce katalogizátorů a snížení chybovosti Systém Aleph umožňuje využívat virtuálních rejstříků – zrychlení a zefektivnění práce katalogizátorů a snížení chybovosti V poli $a předmětové heslo V poli $a předmětové heslo termín přepíšeme do pole 080 $a (nebo překopírujeme pomocí kláves CTRL+ C a CTRL+V) termín přepíšeme do pole 080 $a (nebo překopírujeme pomocí kláves CTRL+ C a CTRL+V) pomocí kláves CTRL+F3 se propojíme do virtuálního rejstříku pomocí kláves CTRL+F3 se propojíme do virtuálního rejstříku

přetáhneme danou notaci MDT do záznamu přetáhneme danou notaci MDT do záznamu umažeme přebývající podpole u (kde se objeví slovní výraz, který jsme napsali do pole 080 na počátku tvorby MDT umažeme přebývající podpole u (kde se objeví slovní výraz, který jsme napsali do pole 080 na počátku tvorby MDT

umažeme podpole u

Další nebo následný vydavatel Pole 260 v MARC21 umožňuje zapisovat a následně vyhledávat více vydavatelů Pole 260 v MARC21 umožňuje zapisovat a následně vyhledávat více vydavatelů V UNIMARC další vydavatel byl pouze v poznámce a nebyl vyhledatelný V UNIMARC další vydavatel byl pouze v poznámce a nebyl vyhledatelný Možnost využít Možnost využít 260 ## $aLukavec :$bOsvětová beseda, ## $aLukavec :$bOsvětová beseda, #3 $ $aLukavec :$Obecní úřad 260 #3 $ $aLukavec :$Obecní úřad První údaj o vydavateli se uzavírá teprve s ukončením vydáváním seriálu První údaj o vydavateli se uzavírá teprve s ukončením vydáváním seriálu

Sloučení seriálů Jak nejlépe zapsat v poli 785 sloučené seriály? Jak nejlépe zapsat v poli 785 sloučené seriály? Sloučením seriálů Týdeník Kroměřížska a HIT Kroměřížska vznikl seriál HIT Týdeník Kroměřížska Sloučením seriálů Týdeník Kroměřížska a HIT Kroměřížska vznikl seriál HIT Týdeník Kroměřížska

Jak toto řeší Manuál MARC21 V manuálu MARC21 je u v poli 785 u druhého indikátoru hodnota „7“ napsáno: Sloučením s.. vznikl… V manuálu MARC21 je u v poli 785 u druhého indikátoru hodnota „7“ napsáno: Sloučením s.. vznikl… Příklad: Příklad: $aCorrectional services in Canada $aCorrectional services in Canada. 580## $aSloučeno s: Services correctionnels 580## $aSloučeno s: Services correctionnels au Canada. ISSN a vznikl Adult correctional services in Canada. ISSN au Canada. ISSN a vznikl Adult correctional services in Canada. ISSN $tServices correctionnels au Canada. $x $tServices correctionnels au Canada. $x $tAdult correctional services in Canada. $x $tAdult correctional services in Canada. $x [Poznámka se generuje z pole 580] [Poznámka se generuje z pole 580] (pole 785 je opakovatelné) (pole 785 je opakovatelné)

Takže by mělo být: $aTýdeník Kroměřížska $aTýdeník Kroměřížska 580 ## $aSloučeno s: HIT Kroměřížska vznikl HIT Týdeník Kroměřížska 580 ## $aSloučeno s: HIT Kroměřížska vznikl HIT Týdeník Kroměřížska $tHIT Kroměřížska $tHIT Kroměřížska $tHIT Týdeník Kroměřížska $tHIT Týdeník Kroměřížska

Návrh VK Olomouc $aTýdeník Kroměřížska $aTýdeník Kroměřížska 580 $a Sloučením: Týdeník Kroměřížska s: HIT Kroměřížska vznikl: HIT Týdeník Kroměřížska 580 $a Sloučením: Týdeník Kroměřížska s: HIT Kroměřížska vznikl: HIT Týdeník Kroměřížska $t HIT Týdeník Kroměřížska $t HIT Týdeník Kroměřížska

V novém záznamu dle manuálu MARC $aHIT týdeník Kroměřížska $aHIT týdeník Kroměřížska 580 $a Vznikl sloučením: Týdeník Kroměřížska s: HIT Kroměřížska 580 $a Vznikl sloučením: Týdeník Kroměřížska s: HIT Kroměřížska $t Týdeník Kroměřížska $t Týdeník Kroměřížska $t HIT Kroměřížska $t HIT Kroměřížska

Děkuji za pozornost Mgr. Ludmila Hercová Odd. periodik (Novodobé fondy a služby – Odbor služeb) (Novodobé fondy a služby – Odbor služeb) Tel: