„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

HYDROSFÉRA.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Př_151_Geologie_Činnost mořské vody
Planeta Země – Exogenní činitelé 2
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Planeta Země – Endogenní činitelé
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Planeta Země – Pedosféra
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Globální cirkulace atmosféry
Světový oceán.
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Planeta Země - Litosféra
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Sluneční soustava a Měsíc
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Odchylka přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Odchylka rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Odchylka přímek Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.  Zpracováno 4.12. 2013, autor: Mgr. Adam Supík Hydrosféra Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hydrosféra Vodní obal Země Všechna voda v pevném, kapalném i plynném skupenství Povrchové vody – oceány, moře, řeky, jezera, ledovce Podpovrchové vody – půdní vláha, podzemní voda Vodní páry

Rozdělení vod na Zemi

Hydrologický cyklus Oběh vody na Zemi, doprovázený změnami skupenství Malý oběh pevnina - atmosféra - pevnina oceán – atmosféra- oceán Velký oběh oceán - atmosféra - pevnina - oceán - atmosféra

Povrchová voda - světový oceán 94 % vody na Zemi Oceány Tichý oceán (Pacifik) Atlantský oceán Indický oceán Severní ledový oceán Jižní oceán (kolem Antarktidy)

Moře Části oceánů v blízkosti pevnin Okrajová moře Okraje oceánů ohraničené ostrovy a poloostrovy Severní moře, Beringovo moře, Barentsovo moře Vnitřní moře Obklopeno pevninou a spojeno s oceánem průlivem Středozemní moře, Rudé moře

Moře Průliv Přirozená spojnice moří nebo oceánů Gibraltarský průliv, Bospor, Dardanely Průplav Umělá spojnice moří nebo oceánů Panamský průplav, Suezský průplav

Slanost mořské vody Salinita Udává se v promilích (‰ - g/l) Průměrná slanost je 35 ‰ Nejslanější je Rudé moře 42 ‰

Pohyby mořské vody 1. Vlnění Vzniká působením větru Velikost závisí na tvaru mořského dna Tsunami Vlny vyvolané zemětřesením na mořském dně nebo sopečnými podmořskými výbuchy Příboj Narážení vln na pobřeží

2. Mořské proudy Přesun mořské vody na velké vzdálenosti Hlavní příčinou je všeobecná cirkulace atmosféry Regulují teplotu a slanost Ovlivňují podnebí Golfský , Humboltův, Kurošio

3. Příliv a odliv Vzniká: Odstředivou sílou vznikající rotací kolem barycentra Přitažlivou sílou Měsíce a Slunce

Zdroje BIČÍK, Ivan a Bohumír JANSKÝ. Příroda a lidé Země: učebnice zeměpisu pro střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2001, 135 s. ISBN 80-860-3445-3. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iceberg_with_hole_near_sanderson_hope_2007-07-28_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watercycleczechhigh.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_ocean_map.gif http://en.wikipedia.org/wiki/File:Panama_Canal_Gatun_Locks.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wiki_plot_04.png http://en.wikipedia.org/wiki/File:Waves_in_pacifica_1.jpg http://www.wpclipart.com/geography/ocean/ocean_currents.jpg http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Tide_overview.svg http://la.wikipedia.org/wiki/Fasciculus:Mareelaflotteiledere.gif