Dno oceánu, zemětřesení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Planeta Země Litosféra.
JAK DO SEBE DESKY NARÁŽEJÍ?
Zdroj: Snímek planety Země z Apolla 17 [online]. ©2006
Pohyb litosferických desek
GEORELIÉF = zemský reliéf  pevninský reliéf  podmořský reliéf.
Pohyb litosferických desek IV.
Litosféra a litosférické desky
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.14 Téma: Krajinná sféra Číslo.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zemětřesení Název školy
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
ZEMĚTŘESENÍ.
Zemětřesení a vulkanismus
ZEMĚTŘESENÍ A SOPEČNÁ ČINNOST
Chvění a otřesy zemské kůry
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Endogení geologické děje
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Afrika - poloha.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
... aneb Proč se země chvěje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Georeliéf Povrch zemské kůry
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Sopečná činnost a zemětřesení
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Transkript prezentace:

Dno oceánu, zemětřesení ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Dno oceánu Dno oceánu není rovné, ale je rozmanité jako souš. Tak jako jsou na souši hory, lesy, louky, pouště, pralesy....,tak i v moři najdeme různá prostředí. Vyskytují se tu dlouhá pohoří, jednotlivé hory, sopky, útesy, propadliny …

Dno oceánu tvoří : pevninský šelf - okraj pevniny zatopený vodou - mělké šelfové moře (200 m) 2. pevninský svah 3. oceánské pánve 4. středooceánské hřbety - nejdelší pohoří planety - oddělují pánve 5. hlubokooceánské příkopy - Mariánský příkop - asi 11 km (Tichý oceán)

Úkoly Na mapě světa najdi názvy tří: a) moří b) oceánských pánví c) příkopů d) hřbetů 2. Na mapě Tichého oceánu najdi nejhlubší příkop světa - Mariánský příkop. Zapiš jeho hloubku do sešitu. 3. Najdi v Atlase světa nejvyšší horu světa Mt. Everest. Do sešitu zapiš její nadmořskou výšku. 4. Sečti hloubku Mariánského příkopu a výšku Mt. Everestu a zjisti, jaký je výškový rozdíl mezi nejvyšším bodem pevniny a nejhlubším místem oceánu. Jaderské, Severní, Arabské Peruánská, Brazilská, Angolská Kurilský, Japonský, Filipínský Západoindický, Středoindický, Východoindický 10 924m 8 850 m 19 774

Zemětřesení jeden z nejničivějších přírodních dějů na Zemi řada otřesů, které se šíří ve vlnách pod zemí nebo na povrchu

Proč se země otřásá? Pohybem litosférických desek dochází k tlaku a napětí v zemské kůře a následkem toho k otřesům půdy. Bod, ve kterém zemětřesení vzniká, se nazývá hypocentrum (ohnisko). Místo ležící přímo nad ohniskem je epicentrum, zde je zemětřesení nejsilnější.

Z epicentra se zemětřesení šíří zemětřesnými vlnami všemi směry. epicentrum hypocentrum směr šíření seismických vln

Jak se zemětřesení měří? Přístroje k měření otřesů se nazývají seismografy - zaznamenávají otřesy přenosem signálu na papír. Síla otřesů se hodnotí podle jednotky magnitudo. Ta znamená sílu vln vyslaných z epicentra. Udává je Richterova stupnice, která má hodnoty 1 – 8, síla 8 znamená úplné zničení a už při síle 5 bývají poškozeny některé budovy.

Richterova stupnice Magnitudo Následky 1, 2 Není cítit, lze pouze měřit přístroji 3 Nejmenší hodnota, kterou člověk rozpozná, bez poškození 4 Slabé zemětřesení 5 Slabé poškození budov blízko epicentra 6 Vážné poškození špatně postavených budov 7 Velké poškození budov 8 Téměř úplné zničení

Kde k zemětřesení dochází? zlom San Andreas Středoatlantský hřbet Jávský příkop

Následky zemětřesení poškození budov, silnic a ztráty na životech otřesy v oceánu mohou způsobit vlny tsunami

Důsledky zemětřesení trhliny v zemi trhliny ve zdech

zničené mosty domy

San Francisco, 1906

Kobe, Japonsko, 1995

Japonsko, 2011

Animace zemětřesení

Co dělat při zemětřesení? vyběhnout ven na volné prostranství nepoužívat výtah - může být poškozen v budově vyhledat bezpečné místo, například pod pevným stolem nebo pod rámem dveří zkontrolovat, zda v domě neuniká plyn, voda nebo není poškozená elektrika - vypnout hlavní vypínač zachovat klid poskytnout pomoc zraněným poslouchat rádio nebo televizi a řídit se příkazy policie, hasičů a záchranné služby

Zemětřesení a tsunami

Tsunami - vlnění mořské hladiny vyvolané podmořským zemětřesením

Zemětřesení otřesy zemského povrchu příčina – pohyb litosférických desek místo vzniku – ohnisko = hypocentrum hypocentrum – pod zemí epicentrum – na povrchu v ohnisku - nejsilnější šíření zemětřesnými vlnami záznam – seismograf – Richterova stupnice

Úkoly Popiš vlastními slovy, co je zemětřesení. Vysvětli, jak zemětřesení vzniká. Vysvětli rozdíly mezi epicentrem a hypocentrem. Uveď a popiš přírodní jevy, které způsobuje zemětřesení. Napiš pět zásad, jak se chovat během a po zemětřesení. Uveď alespoň tři oblasti s častým výskytem zemětřesení. Jak se nazývá stupnice, která určuje sílu zemětřesení? Co je tsunami a jak vzniká?

Děkuji Vám za pozornost

http://www.yorku.ca/esse/veo/earth/sub1-10.htm http://www.wiking.edu.pl/article.php?id=25 http://prevenciondelosterremotos-esnom.blogspot.com/2010/04/que-es-el-hipocentro-o-foco.html http://sismografo11.blogspot.com/ http://www.math.montana.edu/~nmp/materials/ess/geosphere/expert/activities/earthquakes/index.html http://geologie.vsb.cz/jelinek/tc-mimorade-jevy.htm http://tema.novinky.cz/tsunami http://i.lidovky.cz/09/101/lngal/PKS2e262a_zemetreseni.jpg http://img1.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1552/155158.jpg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRU-2EjS4vd2ioDxf-JLteWFVsP208R7VEU7MD7FETtITtJkzpMWQFYbYRp http://img1.ct24.cz/cache/900x507/article/5/471/47008.jpg http://www.tyden.cz/obrazek/201003/4b8d31ae6cb82/crop-2481-chile_520x250.jpg http://media.novinky.cz/042/130420-original1-04w1v.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/14/71/147189-san-francisco.jpg http://www.coolgeography.co.uk/GCSE/Year11/Managing%20Hazards/Earthquakes/070531_kobe_earthquake.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/35/98/359878m-japonsko-po-zemetreseni-a-tsunami.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Aa_large.jpg/220px-Aa_large.jpg http://www.unter-berlin.de/Herculaneum__Sueditalien.431.0.html http://www.gify.nou.cz/deti5.htm Zeměpis 6, Fraus 2003 Zeměpis pro 5. ročník ZŠ, Fortuna 1995 Pracovní listy do zeměpisu, Holubec Všechno o Zemi, Reader‘s Digest Výběr 1998