Francie Ludvíka XIV. Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
III/2 XV A
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
Západní Evropa po třicetileté válce
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Zemětřesení Název školy
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Základní typy monarchií
Parlamentarismus vs. absolutismus
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
ANGLIE A SSSR VE 30. LETECH (II.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Práce nutné ke vzniku mapy
Národy světa Název školy
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Války o dědictví španělské
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Symbolismus Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Západní Evropa v 16. století
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
Ludvík XIV. ( ).
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Francie Ludvíka XIV. www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Francie Ludvíka XIV. Označení DUM VY_32_INOVACE_11_1_07 Autor Mgr. Miroslav Flieger Datum 30.3.2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Novověk Ročník 2. ročník gymnázia, sexta www.zlinskedumy.cz

Nástup Ludvíka XIV. na trůn Ludvík XIV. na trůn formálně nastoupil roku 1643 po smrti svého otce Ludvíka XIII. Ve věku pouhých čtyř let. Faktickým vládcem byl kardinál Jules Mazarin v roli zplnomocněného ministra. Mazarin byl schopný politik, ztělesňující absolutistické tendence, proti kterým vypuklo roku 1648 neúspěšné povstání aristokracie i měšťanů. Když po Mazarinově smrti roku 1661 Ludvík uchopil otěže královské moci, vládl samostatně, bez vlivu mocných ministrů. Dovršil absolutismus a centralizaci moci do svých rukou, opíraje se při tom o policii, armádu, úřednický aparát a katolickou církev. Ludvíkův postoj můžeme vyjádřit heslem „Jeden král, jedna víra, jeden zákon“. [1] Kardinál Jules Mazarin

Rysy Ludvíkovy vlády Sám Ludvík se označoval přídomkem „Král Slunce“, (Slunce se řídí božskými pokyny a je pánem nad životem a smrtí). Potřeba přísunu značného množství peněz vedla ke snaze najít jejich nové zdroje. Zde měl Ludvík šťastnou ruku ve volbě ministrů, jmenujme správce státních peněz, Jeana Baptistu Colberta. Přes Colbertovy nesporné schopnosti (maximálně aplikoval zásady merkantilismu), výdaje státu rostly, zátěží byla zejména války a reprezentace. Opozice vůči Ludvíkovi byla v podstatě nemožná, případný kritik krále mohl zmizet v některém z vězení, mezi kterými hrála prim pařížská pevnost Bastilla. [2] Ludvík XIV.

Reprezentace [3] Zámek Versailles Ludvíkův způsob hospodaření se státními financemi nepatří mezi vzory zodpovědné ekonomiky. Král si potrpěl na přepych a kdo chtěl žít na jeho dvoře, musel se přizpůsobit, což šlechtice finančně ruinovalo. Výrazem přepychu se stalo nově budované královské sídlo ve Versailles u Paříže, kde původně stával lovecký zámeček. Řada panovníků jej napodobovala (jmenujme třeba vídeňský Schönbrunn). Z architektů, kteří na podobě zámku pracovali, jmenujme Julese Hardouina-Mansarta.

Zrušení ediktu nantského Roku 1685 Ludvík XIV. zrušil edikt nantský, dokument, který garantoval rovnoprávnost hugenotům. Francie se stala státem programově katolickým, do věcí církve však mohl zasahovat panovník (což bylo zvykem již po staletí). Toto rozhodnutí oslabilo francouzskou ekonomiku, velmi schopní a podnikaví protestanti odcházeli do zámoří, ale také do Nizozemí, Anglie, či Braniborska. [4] Jezdecký portrét Ludvíka XIV.

Zahraniční politika Velmi aktivní zahraniční politika Ludvíka XIV., tedy řada válečných konfrontací, na jedné straně stát finančně vyčerpávala, diplomatická ofenzíva však způsobila, že francouzština vystřídala latinu na pozici prvního jazyka diplomatů. Počáteční úspěchy v koloniích se časem vytratily, nesporný ziskem byla koruna krále Španělska pro Ludvíkova vnuka Filipa z Anjou a to i pro jeho potomky. Dalšími zisky bylo Alsasko, Štrasburk a část jižního Nizozemí. [5] Vnuk Ludvíka XIV., španělský král Filip V.

Odkaz Ludvíka XIV. Ludvík v závěru života zažil smrt několika svých blízkých (včetně dauphina Ludvíka – jediného legitimního syna). Svým následovníkům zanechal zásadní problém – neutěšený stav veřejných financí a zemi, která pevně lpěla v absolutismu. Ludvík XIV. zemřel roku 1715 a porovnáme-li styl jeho vlády se soudobými obyčeji ve Velké Británii, vidíme propastný rozdíl. Po Ludvíkovi XIV. nastoupil jeho pravnuk Ludvík XV., který se narodil roku 1710, tedy pětiletý chlapec. [6] Král Francie, Ludvík XV.

Otázky a úkoly 1. Vysvětlete označení Ludvíka XIV. „Král slunce“: 2. Které výdaje nejvíce zatěžovaly rozpočet Francie za vlády krále Ludvíka XIV.? 3. Která stavba Ludvíka XIV. se stala vzorem rezidence pro řadu soudobých vládcům? 4. Jaké ekonomické následky mělo zrušení ediktu nantského? 5. Který jazyk vystřídala francouzština v roli oficiálního jazyka diplomatů v éře Ludvíka XIV.?

Internetové zdroje (obrázky): [1] BOUCHART, Pierre Louis. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cardinal_Mazarin.jpg [2] RIGAUD, Hyacinthe. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_XIV_of_France.jpg [3] FILIP. commons.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Parc_chateau_versailles.jpg [4] LE BRUN, Chatrles. commons.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_XIV_Equestrian_Portrait.jpg [5] KNELLER, Godfrey. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:King_William_III_of_England,_%281650- 1702%29.jpg [6] RIGAUD, Hyacinthe. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 18.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koning_Louis_XV;_Hyacinthe_Rigaud.jp g

Literatura: Čornej Petr, Čornejová Ivana, Parkan František: Dějepis pro gymnázia a střední školy. SPN, Praha 2001. ISBN 80-7235-152-4. Kol. autorů: Dějiny evropské civilizace, díl II. Paseka, Praha Litomyšl 1995. ISBN 80-7185-011-X. Maurois, André: Dějiny Francie. Nakladatelství Lidové noviny, Praha 1994. ISBN 80-7106-098-4.