Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Středový a obvodový úhel
Otáčivé účinky síly PÁKA
GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
Rozcvička Urči typ funkce:
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce lichoběžníku 1
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POLEDNÍKY a ROVNOBĚŽKY
Konstrukce trojúhelníku
Určování zeměpisné polohy
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Určování zeměpisné polohy
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Určování zeměpisných souřadnic
Určování zeměpisné polohy
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
Puzzle – jehličnaté stromy
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Zeměpisná poloha.
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Průsečík obecné přímky s rovinou
Autor: Mgr. Helena Nováková
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzájemná poloha dvou kružnic
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Evropa – státy a hlavní města
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co jsou to souřadnice? Odpověď: Kdy jste se setkali ve svém životě se souřadnicemi?

Souřadnice Souřadnice jsou obvykle čísla nebo písmena, která určují polohu určité věci. Se souřadnicemi jste se jistě setkali, pokud jste někdy hrály šachy nebo lodě. Zeměpisné souřadnice určují zeměpisnou polohu. Každé místo na světě má jedinečnou polohu číselně vyjádřitelnou těmito dvěma souřadnicemi.

Zeměpisné souřadnice Pokuste se co nejpřesněji popsat svou polohu: Je snazší ji popsat slovy, nebo vyjádřit dvěma čísly?

Zeměpisnou polohu místa můžeme popsat a určit dvěma souřadnicemi: zeměpisnou šířkou, zeměpisnou délkou. 1.

Zeměpisná šířka Je dána úhlem, který svírá spojnice hledaného bodu a zemského středu se spojnicí bodu o stejné zeměpisné délce a zeměpisného středu. Na severní polokouli hovoříme o severní zeměpisné šířce (s. š.), na jižní polokouli o jižní zeměpisné šířce (j. š.). Dosahuje hodnot 0° (rovník) až 90° (zemský pól). Linie o stejné zeměpisné šířce nazýváme rovnoběžky. Nejdelší rovnoběžkou je rovník. 2.

Zeměpisná délka Je dána úhlem, který svírá spojnice zemského středu a hledaného bodu se spojnicí bodu na nultém poledníku o stejné zeměpisné šířce jako hledaný bod a zemského středu. Na západní polokouli hovoříme o západní zeměpisné délce (z. d.), na východní polokouli o východní zeměpisné šířce (v. d.). Dosahuje hodnot 0° až 180°. Linie o stejné zeměpisné délce nazýváme poledníky. Všechny poledníky jsou stejně dlouhé a procházejí oběma zemskými póly. 3.

Postup při určení zeměpisné polohy Na mapě nalezneme místo, jehož souřadnice zjišťujeme. Zeměpisnou šířku místa určíme pomocí rovnoběžky, která prochází hledaným místem a jejíž hodnotu zjistíme na straně mapy. V případě, že hledaným místem neprochází žádná rovnoběžka na mapě, odhadneme jeho zeměpisnou šířku pomocí dvou nejbližších rovnoběžek na mapě. Zeměpisnou délku místa určíme pomocí poledníku, který prochází hledaným místem a jehož hodnotu zjistíme na horní či dolní straně mapy. V případě, že hledaným místem neprochází žádný poledník na mapě, odhadneme jeho zeměpisnou délku pomocí dvou nejbližších poledníků na mapě. Zeměpisné souřadnice zapisujeme ve formátu xx° s./j. š., xx° v./z. d.

Ještě jednou a prakticky: Úkol: Určete zeměpisné souřadnice Prahy. Řešení: 1. Nalezneme na mapě Prahu. 2. Určíme zeměpisnou šířku cca 50° s. š. 3. Určíme zeměpisnou délku cca 15° v. d. 4. Zapíšeme zeměpisné souřadnice Prahy ve formátu 50° s. š., 15° v. d. 4. 4.

Úkol Určete zeměpisnou polohu těchto míst: Island Sumatra New York Odpověď: Sumatra New York Madagaskar

Řešení Určete zeměpisnou polohu těchto míst: Island Sumatra New York Odpověď: 65° s. š., 25° z. d. Sumatra Odpověď: 0° z. š., 100° v. d. New York Odpověď: 40° s. š., 74° z. d. Madagaskar Odpověď: 20° j. š., 45° v. d.

Úkol Na mapě Evropy najděte místa podle těchto souřadnic: 40° s. š., 10° v. d. Odpověď: 55°s. š., 8° v. d. 60° s. š., 25° v. d.

Řešení Na mapě Evropy najděte místa podle těchto souřadnic: 40° s. š., 10° v. d. Odpověď: Sardinie. 55°s. š., 8° v. d. Odpověď: Irsko. 60° s. š., 25° v. d. Odpověď: Helsinki.

Zdroje obrázků Uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1. Autor: Abraham Ortelius. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OrteliusWorldMap1570.jpg> 2. Autor: Pearson Scott Foresman. <http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Latitude_(PSF).png&filetimestamp=20071206184415> 3. Autor: Pearson Scott Foresman. <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Longitude_(PSF).png> 4. Autor: MaGioZal. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_map_1919.jpg>