VY_32_Inovace_ICT2.4_3-59 Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_25 MY BODY.
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-56
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Identifikátor materiálu:VY_32_Inovace_ICT2.4_3-53
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Identifikátor materiálu: EU
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ERBY Heraldika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
VY_32_INOVACE_23_07 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – How many…………? Anotace – Žáci se seznámí se základní.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Identifikátor materiálu: EU –
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePamátná místa naší vlasti Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii,
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková. Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

VY_32_Inovace_ICT2.4_3-59 Anotace Žák se seznámí se způsobem života středověkého rytíře a jeho postavením ve středověké společnosti Autor Mgr. Valerie Káňová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Objasní způsob života středověkých rytířů, a jejich postavení ve společnosti Speciální vzdělávací potřeby - žádné – Klíčová slova Rytíř, páže, panoš, pasování, rytířská čest, zbroj Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Výklad , aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let / 7. ročník Celková velikost 826 kB – soubor .doc

Rytíři obr.1

Kdo byli rytíři? Rytíři byli ve středověku bojovníci na koních. Rytíři byli jezdci a kavalíři, v němčině jsou označeni slovem Ritter (Reiter - jezdec), v italštině slovem cavaliere. Jejich úkolem bylo věrně sloužit panovníkovi a církvi. Pro rytíře vznikla pravidla boje a pravidla chování. Rytíři se měli chovat šlechetně, ochraňovat slabší, ženám prokazovat úctu a skládat jim básně, ve kterých opěvovali jejich krásu.

Rytířská čest Rytíři se k sobě vzájemně chovali s úctou. Se zajatci vítězové jednali slušně, raněným poskytli léčení, na čestné slovo a slib výkupného pouštěli vězně na svobodu. Zajatého rytíře by nespoutali ani by mu nevzali jeho rytířské symboly nebo koně.

Kdo se mohla stát rytířem? Pasování na rytíře byla pocta, udělená za hrdinský čin, hlavně v počátcích rytířství. Pro pasování tehdy nebyl nutný urozený původ ani majetek. Později se stávali rytíři příslušníci nižší šlechty. Chlapci byli k rytířství vychováváni už od dětství. V 7 letech se stávali pážaty, ve 14 letech panoši a v 21 letech mohli být pasováni na rytíře.

Výchova rytíře Páže – V 7 letech pážata odcházela z domova do služby na knížecí dvůr nebo k některému rytíři. Chlapci trénovali svou zdatnost a učili se chovat na šlechtickém dvoře. Panoš – ve 14 letech chlapci dostali meč a cvičili se ve zbrani. Také se věnovali zpěvu, hudbě a básnictví, učili se skládat písně a milostné verše. Svého pána panoši doprovázeli na válečných i mírových výpravách, starali se o pánovu zbroj. Při dvorských rituálech nosili štíty feudálů s erby. V 21 letech byli panoši pasováni na rytíře.

Rytířské dovednosti K sedmi rytířským dovednostem patřilo čestné zápolení (zápas), jízda na koni, střelba z kuše, plavání, sokolnictví, šachy a skládání básní.

Pasování na rytíře V 21 letech byli panoši pasováni na rytíře. Před pasováním musel panoš prokázat svou statečnost a rytířské předpoklady. Při pasování musel odpřísáhnout, že „povede život křesťanský a rytířský k ochraně slabých a utištěných, v úctě paní, ve věrnosti církvi, císaři a králi.“ Pasovaný rytíř získal rytířské odznaky – pás s mečem (proto slovo pasování), zlaté ostruhy, přílbu a štít. Za provinění proti rytířské cti mohl být rytíř ze stavu rytířů vyloučen, přitom mu byly rytířské odznaky odebrány. obr.2

Rytíř, duchovní a zemědělec Obr. 3

Vojenská výprava rytířů Obr. 4

Křižácký rytíř Obr. 5

Najdi na postavě rytíře tyto části zbroje: pás helmice meč štít drátěný kroužkový oděv ostruhy Obr. 6

1. K rytířským dovednostem patřilo i zacházení s touto zbraní 1. K rytířským dovednostem patřilo i zacházení s touto zbraní. Znáš její název? Obr. 7

2. Přiřaď slovo s významem rytíř ke správnému jazyku: angličtina: francouzština:   italština: němčina: chevalier cavaliere Ritter knight

3. Rytíři hrající šachy (r. 1283) 3. Rytíři hrající šachy (r.1283). Poznáš, ke kterému rytířskému řádu tito rytíři patřili? Obr. 8

Řešení: Kuše 2. angličtina: knight francouzština: chevalier italština: cavaliere  němčina: Ritter 3. K řádu templářů.

Zdroje: Hora Petr, Toulky českou minulostí 2. Práce,Praha 1991 Dějepis 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus 2009 Obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013 – 02 - 11]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Codex_Manesse_Ulrich_von_Liechtenstein.jpg/395px-Codex_Manesse_Ulrich_von_Liechtenstein.jpg 2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Accolade.jpg/405px-Accolade.jpg 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Cleric-Knight-Workman.jpg/585px-Cleric-Knight-Workman.jpg 4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Godefroi_of_Bouillon_leads_the_army.jpg 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Westminster_Knight.jpg/390px-Westminster_Knight.jpg 6. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/13thcentury_knight_ilustration.png/285px-13thcentury_knight_ilustration.png 8. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/KnightsTemplarPlayingChess1283.jpg/800px-KnightsTemplarPlayingChess1283.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013 – 02- 11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 7. Rama: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Arbalette-p1000546.jpg/349px-Arbalette-p1000546.jpg