Označení DUM 20 - 04 - Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.
Advertisements

Itálie Italská republika
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Itálie.
Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad 2012
Itálie (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Předmět a očekávaný výstup
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
Evropa – Státy jižní Evropy
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
VY_52_INOVACE_03/2/29_ZEMĚPIS
ITALSKÁ REPUBLIKA HOSPODÁŘSTVÍ.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, jižní Evropa, Itálie.
Jižní Evropa.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 2. Ročník Anotace Evropa.
JIŽNÍ EVROPA.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
Chtěli bychom vám představit evropský stát který se nazývá Itálie.
EVROPA Itálie III2-Z7-III-01.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ITÁLIE Obr. 1.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Středomořské země Řecko - Atény Portugalsko - Lisabon Itálie - Řím Španělsko.
Řím. Oficiální název: Repubblica Italiana Rozloha: km² Počet obyvatel: Jazyk: italština Státní zřízení: parlamentní republika Měna:
Šablona Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_144_Itálie.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
VY_32_INOVACE_07-54 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Itálie,
ITÁLIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_15_Itálie Téma: Vlastivěda -Evropa Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ Státy JIŽNÍ EVROPY TEMA: ZEMĚPIS.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ JIŽNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Libor Hrbek Název: VY_32_INOVACE_8A05Z6-8_Itálie – 1. díl
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: Předmět: Zeměpis Tematický celek: Evropa – státy na Apeninském poloostrově Očekávaný výstup: Charakterizuje jednotlivé státy Evropy. Porovnává a hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti Evropy. Anotace: Prezentace pro žáky, ve které se dozví základní informace o státech Evropy. Součástí výuky budou i vlastní prezentace žáků na jednotlivé státy Evropy. Klíčová slova: Evropa, Itálie, Vatikán, San Marino

STÁTY NA APENINSKÉM POLOOSTROVĚ Obr. 1

KRAJINA STÁTY: Itálie, Vatikán, San Marino MOŘE: Jaderské, Jónské, Středozemní, Tyrhénské, Ligurské ZÁLIVY: Tarentský, Janovský OSTROVY: Sicílie, Sardinie, Liparské, Elba POHOŘÍ: Alpy, Apeniny NÍŽINY: Pádská ŘEKY: Pád, Tibera SOPKY: Vesuv, Etna, Stromboli, Vulcano

APENINSKÝ POLOOSTROV - krajina Obr. 2

ITÁLIE VLAJKA Obr. 3 ÚZEMÍ Obr. 4

ITÁLIE FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Hlavní město: Řím (Roma), ( ) Státní zřízení: republika Úřední jazyk: italština Měna: Euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: US dolarů Itálii patří Sicílie a Sardinie

HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA: mramor, sůl, ropa a zemní plyn PRŮMYSL: STROJÍRENSKÝ – auta FIAT (Turín), (Lamborghini, Ferrari), motocykly, kola - ELEKTROTECHNICKÝ – chladničky a pračky - POTRAVINÁŘSKÝ – pizza, pasta = těstoviny, sýry - parmazán, víno (2. v Ev.), parmská šunka - ODĚVNÍ a OBUVNICKÝ – Milán - CESTOVNÍ RUCH – moře, hory, památky ZEMĚDĚLSTVÍ: Pádská nížina a J - obilí, cukrová řepa, víno, rajčata, tabák, olivy, citrusy, ovoce, RYBOLOV

OBYVATELSTVO VELKÁ MĚSTA: Milán (MILANO), Turín (TORINO), Janov (GENOVA), Neapol (NAPOLI), Benátky (VENEZIA)), Florencie (FIRENZE), Bologna, Palermo PAMÁTKY: Koloseum v Římě, Šikmá věž v Pise

ITALSKÁ MĚSTA Obr. 5

VATIKÁN VLAJKA Obr. 6 ÚZEMÍ Obr. 7

MĚSTSKÝ STÁT VATIKÁN FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 0,44 km 2 Počet obyvatel: Hlavní město: Vatikán – městský stát Státní zřízení: církevní (teokratický) stát v čele s papežem Úřední jazyk: latina, italština Měna: Euro Hlavní náboženství: světové centrum římskokatolické církve - PAPEŽ

HOSPODÁŘSTVÍ Cestovní ruch: náměstí a bazilika sv. Petra, Sixtinská kaple, knihovna, muzeum Vydávání mincí a známek

PLÁN VATIKÁNU Obr. 8

SAN MARINO VLAJKA Obr. 9 ÚZEMÍ Obr. 10

SAN MARINO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 61 km 2 Počet obyvatel: Hlavní město: San Marino (4 500) Státní zřízení: republika (4. st. n. l. – nejstarší na sv.) Úřední jazyk: italština Měna: Euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ Cestovní ruch: turisté Vydávání poštovních známek

SAN MARINO - krajina Obr. 11

PLÁN SAN MARINA Obr. 12

OPAKOVÁNÍ Doplňte text: Na Apeninském poloostrově se rozkládá ………., ………. ………. a ………., který je nejmenším státem na světě. Hlavním městem Itálie, která je ……….., je ……….. Dalšími velkými městy jsou například ………., ………. a ……….. Itálii patří ostrov ………. a ………..V Itálii se vyrábějí auta značky ……….. Významný je zde také potravinářský průmysl s typicky italskou ………., těstovinami = ………., sýrem ………. a vínem. Vatikán je ………. stát v čele s ………., který se nachází v ……….. ………. ……… se stejnojmenným hlavním městem je ………., zdrojem příjmu je zde ………. ………. a vydávání ………. ………..

OPAKOVÁNÍ – správné řešení Na Apeninském poloostrově se rozkládá Itálie, San Marino a Vatikán, který je nejmenším státem na světě. Hlavním městem Itálie, která je republikou, je Řím. Dalšími velkými městy jsou například Milán, Neapol a Turín. Itálii patří ostrov Sicílie a Sardinie. V Itálii se vyrábějí auta značky Fiat. Významný je zde také potravinářský průmysl s typicky italskou pizzou, těstovinami = pastou, sýrem parmazánem a vínem. Vatikán je církevní stát v čele s papežem, který se nachází v Římě. San Marino se stejnojmenným hlavním městem je republikou, zdrojem příjmu je zde cestovní ruch a vydávání poštovních známek.

Autorizace Autorizace z použité literatury JEŘÁBEK,M., ANDĚL,J., PEŠTOVÁ,J., KASTNER,J. Zeměpis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň, Fraus 2006 LORENC,P. Největší světadíl na Zemi, Praha, Moby Dick 1998 BROŽKOVÁ,H., JIRASEK,J., LIBOVICKÁ,L., PONOCNÁ,M., ŘAPKOVÁ, M., ROČKOVÁ, I., Velká encyklopedie zeměpisu, Praha, Svojtka 2003 Evropa sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia, Praha, Kartografie 2006 Autorizace z CMIS Obr. 1 Použitý zdroj: < >[cit ] Obr. 2 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 3 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 4 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 5 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 6 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 7 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 8 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 9 Použitý zdroj: [cit ] Flag_of_San_Marino_(bordered).svg.png Obr. 10 Použitý zdroj:< > [cit ] Obr. 11 Použitý zdroj: [cit ] Obr. 12 Použitý zdroj: [cit ]