Afrika – obyvatelstvo a sídla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Afrika včera, dnes a zítra
Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
Charakteristika kontinentu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SEVERNÍ AFRIKA.
Politické rozdělení a koloniální minulost
Obyvatelstvo a sídlo.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Afrika – Severní region
Státy severní Afriky Jarmila Kovářová.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Pobřeží Středozemního moře
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
AMERIKA obyvatelstvo.
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
OBYVATELSTVO ASIE.
Jižní Afrika.
VY_52_INOVACE_03/2/20_ZEMĚPIS
Společenské a hospodářské prostředí
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
Obyvatelstvo.
AFRICKÉ REGIONY.
Zdeněk Bergman, G Teplice
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
VY_52_INOVACE_03/2/19_ZEMĚPIS
předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Země Guinejského zálivu
SEVERNÍ AFRIKA.
Jižní Afrika.
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Afrika.
Afrika - obyvatelstvo Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Afrika – SES - obyvatelstvo
Rozmístění obyvatelstva
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,
A FRIKA – SÍDLA A HOSPODÁŘSTVÍ Autor: Hana Brýdlová.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NEJVYŠŠÍ HORA AFRIKY JE
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
REGIONY AFRIKY.
Pobřeží Středozemního moře
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika – obyvatelstvo a sídla

Historie Kolébka lidstva (Tanzanie) První civilizace (Egypt, Kartágo) Arabové sever Afriky 7. století Evropané od 15. století (kolonie – FR, VB, N, ŠP) do 20. století (poté dekolonizace – 1960 rok Afriky).

Současnost Přes 1 mld. obyvatel(2010) pestré národnostní a rasové složení. Vysoký přirozený přírůstek, vysoká kojenecká úmrtnost, krátká délka života Skupiny národů a rasy: bílá (sever – Arabové, jih – Evropané) rovníková Afrika – černoši Madagaskar – Malgašové Sjednocujícím prvkem zemí není národnost, ale jazyk bývalých kolonizátorů (války).

Osídlení a sídla Nerovnoměrné díky přírodním podmínkám: Nejméně (pouště, hory, pralesy) Nejvíce (okolí řek, okolí Viktoriina j. a j. Tanganika, pořeží Guinejského zálivu a sever Afriky) Největší města: Káhira, Lagos, Alexandrie, Kinshasa, Abidjan

Obyvatelstvo - práce s atlasem Hustota osídlení (atlas str. 20-21): nejvíce……………………………………. Nejméně a neosídleno……………………………… Nejvyšší přirozený přírůstek obyvatel mají státy (atlas str. 22)……………………….. (srovnej s ČR) Jazyky (atlas str. 18): sever:………………………………….. západ a střed………………………….. jih…………………………………….. Angola a Mosambik………………….. Náboženství (atlas str. 19)………………………………………………… Největší města - aglomerace nad 5 milionů obyvatel (atlas str. 20-21)? Hlavní a smíšené rasy (atlas str. 23): a) sever……………. b) povodí Nilu……………... c) střed a jih…………….. d) Madagaskar……………..e) JAR………………. Najdi vybrané skupiny národů (atlas str. 23): Arabové, Bantuové, Berbeři a Tuaregové

Obyvatelstvo - práce s atlasem řešení Hustota osídlení (atlas str. 20-21): nejvíce: delta Nilu nejméně a neosídleno: Sahara a další pouštní oblasti Nejvyšší přirozený přírůstek obyvatel mají státy (atlas str. 22): Nigérie, Ghana, Botswana, Uganda, Keňa, Libye (srovnej s ČR – přirozený úbytek obyvatel) Jazyky (atlas str. 18): sever: arabština západ a střed: francouzština a angličtina jih: angličtina Angola a Mosambik: portugalština Náboženství (atlas str. 19): islám, animisté, křesťanství Největší města - aglomerace nad 5 milionů obyvatel (atlas str. 20-21): Káhira, Kinshasa, Lagos Hlavní a smíšené rasy (atlas str. 23): a) sever: europoidní (semitská a hamitská) b) povodí Nilu: Somálci, Niloti c) střed a jih: afričtí černoši d) Madagaskar: Malgašové e) JAR: Jihoafričané Najdi vybrané skupiny národů (atlas str. 23): Arabové (sever), Bantuové (střed a jih), Berbeři a Tuaregové (sever - kočovníci)

Státy Afriky V osmisměrce je schováno 17 názvů afrických států. Hledané státy jsou zvýrazněny na přiložené mapce – vašim úkolem je najít všechny státy v osmisměrce tak, aby vám ze zbylých písmen vyšla tajenka. Tajenkou je název dalšího afrického státu. Vyluštěte, o který stát jde, a doplňte další požadované informace. a) tajenku b) hlavní město tohoto státu c) název pouště, která se nachází na území tohoto státu d) název státu, se kterým má nejkratší hranici Zdroj: Dnešní svět

Státy Afriky - řešení a) Tajenku - Botswana b) hlavní město tohoto státu - Gaborone c) název pouště, která se nachází na území tohoto státu - Kalahari d) název státu, se kterým má nejkratší hranici - Zambie

Afrika - hospodářství Afrika je nejchudší světadíl a to i přesto, že má dostatek nerostných surovina pracovních sil. Překážkou hospodářského rozvoje je: silná orientace na těžební průmysl, který dále nezpracovávají monokultrurní zeměděství (plantáže - vývoz, obživa – malá políčka) málo rozvinutá doprava – jen od zdrojů k nejbližšímu přístavu málo rozvinutý zpracovatelský průmysl a služby (chybí kvalifikovaní pracovníci – vysoká negramotnost, malá vzdělanost)