Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základy počítačů a kancelářský software
Softwarový systém DYNAST
Počítačová grafika - úvod
Základní součásti PC Základní Škola.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Základy počítačové grafiky
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
PowerPoint II. Miroslav Lorenc.
Ing. Jiří Šilhán.  řízení a podpora spolupráce  správa dokumentů  správa dalších typů dat  správa obsahu - Content Management System (CMS)  řízení.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Geo-informační systémy
Opakování učiva pro 7. ročník
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Grafické formáty.
Vstupní a výstupní zařízení
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Tomáš Jeřábek, Praha UK PedF KITTV, 2013
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Zdroje dat, měření, konverze
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Úvod do počítačové grafiky
HARDWARE Co je to ?.
Vložené objekty 2012 O.Kánský. Typy objektů textová pole - rámce rastrové a vektorové obrázky tabulky a grafy matematické výrazy a rovnice organizační.
Zpracování grafické a zvukové informace Jan Přichystal.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Kartografie v ArcGIS.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Grafika Vytvořil Filip Grela.
Tvorba informačního systému cyklotras Královéhradeckého kraje Zadavatel: Krajský úřad Královéhradeckého kraje Vypracovala: Alice Joštová, G562 Vedoucí.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
PowerPoint Program na vytváření prezentací Pozadí snímků  Pravým tlačítkem klikneme do snímku a otevřeme Formát pozadí.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Periferní zařízení počítače - opakování
Výstupní zařízení počítače - plotr
Petr Fodor.
Geografické informační systémy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Geografické informační systémy
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.

strana 2 Pojmy Obraz –optická interakce hmoty s prostředím ve vztahu k člověku. Prvky vizuální reprezentace reality –reálný svět, člověk, optické systémy, obrazový záznam. Vidění –schopnost člověka zachytit a zpracovat realitu, –zkoumání nejen ve viditelném spektru elektromagnetického záření (viz přednáška o DPZ). Kapitola 1

strana 3 Pojmy Digitální obraz –reprezentace ve tvaru čísel, –zaznamenaný, uložený a zpracovaný s pomocí IT. Popis obrazu –reálná, spojitá funkce 4 proměnných (souřadnice x, y; čas; vlnová délka záření) s ohraničeným definičním oborem i oborem hodnot). Zobrazení –dočasné: monitor, –trvalé: tiskárna, plotr. Kapitola 1

strana 4 Vizualizace Věda zkoumající vztahy IT s vizuálním vnímáním a vytváření vizuálních počítačových výstupů (proces reprezentace informace ve viditelné formě). Čtení (pochopení) mapy je rozpoznání, pojmová organizace a identifikace mapových elementů uživatelem mapy s využitím jeho znalostí a zkušeností. Kapitola 1

strana 5 Typy výstupů A.Grafické (mapy, grafy, obrázky) B.Textové (tabulky, texty) C.Multimediální (zvuk, video) Výstupní zařízení: –monitor, –velkoplošné plátno –tiskárna, –plotter, –3D tiskárna, –Virtuální realita Kapitola 2

strana 6 Volba typu výstupů A.Pro koho? –Odborník × laik –Dospělý × dítě –Jednotlivec × množství lidí B.Kdy? –V pracovním × volném čase –Dopoledne × večer –Samostatně × přidruženě k jiné akci C.Kde? –V malé místnosti u stolu –Ve velké místnosti s ICT technikou Kapitola 2

strana 7 Tvorba výstupů z GIS „Jedna mapka je více než tisíc slov.“ Kapitola 2

strana 8 Digitální kartografie Vizualizace geoobjektů a jejich vlastností v mapách různého druhu s využitím počítačů. Úlohou je počítačově podporované grafické zobrazení vlastností, prostorového rozmístění a změn geoobjektů na mapách. Postup tvorby mapy: vytvoření odborné koncepce, návrh včetně geometrické a tématické generalizace, výroba originálu, reprodukční zpracování do tiskové předlohy, tisk. Kapitola 2

strana 9 Tiskárna × plotr Tiskárna je rastrovým výstupním zařízením, většinou se používá inkoustová velkoplošná tiskárna Plotr je vektorovým výstupním zařízením. Ideální pro tisk vektorových vrstev a pro výstupy z CAD aplikací Kapitola 2

strana 10 3D tisk Počátky již před 20 lety Tisk po vrstvách z materiálu podobném sádře (pevné) nebo škrobu (elastický model), různé tvrdosti, … Video ukázka: Kapitola 2

strana 11 3D prezentace modelu Vytvoření ve speciálním SW (3D Analyst), export do video formátu (avi, wmv, …) Prezentace pomocí „běžného“ dataprojektoru nebo aplikací principů virtuální reality (2 systémy) Video ukázka: 3SH-E Kapitola 2

strana 12 Psychologické aspekty Kapitola 4 × Barva Síla čáry Kompletnost Zvukové efekty …

strana 13 Závěrem Kapitola 5 Práce s GIS má větší nároky na HW: grafická karta, operační i pevná paměť, vstupní a výstupní zařízení Sebelepší „obsah“ GIS není k ničemu, když výstupy neprezentujeme: v pravou chvíli, v odpovídající formě, se správným obsahem, s pochopitelným obsahem.