B-strom je dynamická indexová struktura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OZD: Hašování RNDr. Michal Žemlička.
Advertisements

Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
systém na odhalování plagiátů
10. Dynamické datové struktury
Red-Black Stromy Binární Vyhledávací Stromy, u kterých je časová složitost operací v nejhorším případě rovná O(log n)
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Téma 11 – Přístup k datům Obsah Organizace ukládání dat Indexování
SQL – tříhodnotová logika
Multi-dimensional Sparse Matrix Storage J. Dvorský, M. Krátký, Katedra informatiky, VŠB – Technická univerzita.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Vyvážení Č-B stromu po zrušení uzlu Tomáš Pitner jaro 2004.
ADT Strom.
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
B-Strom.
Hromadná korespondence OpenOffice.org 3. Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo.
Binární stromy, AVL stromy
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
ORGANIZACE DATOVÉ STRUKTURY SOUBOR
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Organizace a zpracování dat I
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Klasické (statické) metody organizace souborů
Algoritmy a programovací techniky
Organizace a zpracování dat I
Relační databáze.
Algoritmy vyhledávání a řazení
Stromy.
Vyváženost SOS Vyvážené SOS –Omezení délky vyhledávací cesty ve struktuře počtem logických stránek M O(f(M)): O(M), O(log M), O(1), … Složitost (počet.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
Reaktivní stromy. Motivace Existují algoritmy, které jsou schopny generalizovat výskyt i tvar jednotlivých objektů obsažených na mapě s daným měřítkem.
Kompresní metoda ACB Associative Coder of Buyanovsky autor: George Buyanovsky připravil Tomáš Skopal podle knihy „Data Compression“ od D. Salomona, 1997,
Aplikační a programové vybavení
Kompresní algoritmus LZW Dokumentografické informační systémy.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
DBXplorer Systém pro vyhledávání nad relačními databází podle klíčových slov. zpracovala Margarita Vishnyakova.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
Prostorové datové struktury
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Databázové systémy Normalizace dat.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
MS EXCEL Charakteristika
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Přehled změn na portálu upgrade redakčního systému Marwel, nasazení modulu pro správu souborů a fulltextové vyhledávání
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Výška stromu - algoritmus
Programovací jazyk C++
Vzorové řešení zápočtového testu
Přehled změn na portálu
Programování 2. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Programování v jazyce C++
Debrief ke komunikační kampani Praha, 13. května 2016
Dynamické proměnné (1) Proměnné, jejichž počet a (nebo) velikost pa-měti využívané těmito proměnnými se v prů-běhu programu mění Dynamické proměnné lze.
Přehled změn na portálu
Databázové systémy Normální formy.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Systém souborů 1.
AVL a B-stromy cvičení Radek Mařík.
Základní informace - Ovládání systému
Transkript prezentace:

B-strom je dynamická indexová struktura. B-stromy B-strom je dynamická indexová struktura. Z důvodu efektivity operací INSERT a DELETE je tato struktura nejpoužívanější indexovou strukturou.

B – stromy jsou víceúrovňové indexy Struktura je založena na vyváženém stromu, tzn., že každá cesta od kořene k listu má stejnou délku. B-strom se chová dynamicky, tzn. dochází při aktualizačních operacích ke štěpení uzlů (bloků záznamů), se kterou souvisí alokace dalších uzlů a ke slévání uzlů. B – stromy jsou víceúrovňové indexy

Jednotlivé úrovně se vytvářejí následujícím způsobem: 1. Primární soubor je indexován podle dané položky (vyhledávacího klíče) a tím je vytvořen index I1. 2. Vytvořený index I1 je znovu indexován a tím je vytvořen index I2. 3. Druhý krok je možno podle potřeby opakovat.

B – stromy obsahují tři typy údajů Hodnoty vyhledávacího klíče, podle něhož je soubor indexován. Směrníky na indexy. Směrníky na výskyty záznamu, tj. odkazy do primárního souboru.

Mějme B – strom, který bude obsahovat n -1 hodnot vyhledávacího klíče a označme je: K1, K2, …., Kn-1 Dále mějme n ukazatelů, označených: P1, P2, …,Pn . Hodnoty vyhledávacího klíče jsou setříděné, tzn. je-li i < j, je taky Ki < Kj.

Struktutra listu pak následující

Postupné vznikání B – stromu Označení 0, 1, 2, … jsou odkazy na další uzel B – stromu, Označení Z0, Z1, … jsou odkazy do primárního souboru. Adresa uzlu 0

Vložení záznamu s hodnotou vyhledávacího klíče Čížek

Vložení záznamu s hodnotou vyhledávacího klíče Matějka.

Vložení záznamu s hodnotou vyhledávacího klíče Kaprál. Adresa uzlu 2: musí dojít ke štěpení uzlu a vygenerování nového kořene!!!

Vložení záznamu s hodnotou vyhledávacího klíče Neruda .

Neredundantní B-stromy Modifikací B – stromů jsou neredundantní B – stromy. Prohledávání v neredundantních B – stromech nemusí dospět až do listu. Odkaz na záznam v primárním souboru se může vyskytovat v kterémkoli uzlu.

Neredundantní B-stromy Neredundantní B-strom je sice vyvážený strom, odkaz do primárního souboru však lze najít dříve než v listu stromu. Doba vyhledání záznamu je pak stejná jako u redundantních B-stromů, pouze je-li hodnota vyhledávacího klíče rovna hodnotě uvedené v uzlu, je doba vyhledání kratší. Neredundantní B-strom je tedy vylepšením B‑stromu. Vyžaduje však přidání odkazu do primárního souboru do všech uzlů B-stromu, tedy ne jen do listu, jak je tomu u B-stromu.

Příklad neredundantního B-stromu