WBI Systems a.s. Barákova 237 251 01 Říčany T: +420 312 315 777 F: +420 323 610 771 E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Licenční podmínky produktů Microsoft
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování
FUNKCE SHORA A ZDOLA OMEZENÁ
Skalární součin a úhel vektorů
Microsoft – licencování produktů
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Licencování ve veřejné správě NOVĚ
INVERZNÍ FUNKCE Podmínky používání prezentace
Kamil Juřík Trainer Team Development Lead (MVP, MCT) Gopas a.s.
OEMFPPOpen Open Value (s omezeným rozsahem) Open Value (pro celou společnost)OVSSelect PlusEAEAS Zákaznický profil Organizace kupující nový počítač nebo.
Přeřazování operačních systémů v rámci Windows Server 2008 R2.
Licencování produktů Microsoft® Office System
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
S OFTWARE PRO AUDIT PC Dostál David. OCS I NVENTORY Software pro automatický asset management pro PC a k němu připojené zařízení. Dimenzované na velkou.
Spolupráce KS Program a WBI Systems v oblasti personalistiky
Tvorba webových aplikací
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SAM versus SOM Jakub Vlček ISO SAM Auditor.
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Operating Systems Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Serverové systémy Windows
Obchodní spolupráce pro vývojářské společnosti Veronika Macáková ISV Partner Account Manager
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Seznámení se službami Office 365 Microsoft Online Services Přechod ze sady BPOS na služby Office 365 pro stávající uživatele BPOS.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
 DAQUAS  Microsoft Gold Certified Partner › Networking Solutions › Information Worker Solutions › Licensing Delivery Solutions  Microsoft Developer.
Copyright 2009 FUJITSU TECHNOLOGY SOLUTIONS Luboš Výrostek Clearingové centrum centrální smlouvy.
Školství, zdravotnictví a veřejnou správu Jan Knyttl zástupce společnosti pro školství a samosprávu Změny v licencování pro.
Výukový Informační Systém Naše stránky:
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
SBS 2008, EBS 2008 Radim Petratur Microsoft Č R. Řešení pro každou firmu Midsize BusinessSmall Business CorporateEnterpriseHome
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TEORETICKÉ ELEKTROTECHKY Oddělení informatiky Java Micro Edition pro mobilní zařízení.
Concurrent (plovoucí) licence Program může být instalován na libovolném počtu počítačů Současně může být spuštěno jen tolik instancí, kolik je licencí.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Licencování Exchange Server 2007 Petr Bobek, Information Worker Microsoft 16. února 2007.
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Windows 7.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
© 2016 InterSystems Corporation. All rights reserved. Integrace OAuth 2.0 a OpenID Connect.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
LICENČNÍ MODEL PRO PRODUKTY MICROSOFT porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 15. prosince 2012.
Bc. David Gešvindr MCT | MSP | MCTS | MCITP | MCPD.
Vývoj mobilních aplikací a jejich výhody
5/6/2018 VIZUALIZACE ROZPOČTU Petra Hoffmanová.
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
VLASTNOSTI FUNKCÍ FUNKCE SUDÁ A LICHÁ Podmínky používání prezentace
FUNKCE ROSTOUCÍ A KLESAJÍCÍ
MAXIMUM A MINIMUM FUNKCE
Transkript prezentace:

WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování

Obsah ■ Základní pravidla licencování serverů ■ Režimy licencování ■ Edice SQL Serveru ■ Downgrade, upgrade

Základní pojmy, pravidla ■ Fyzické a virtuální „prostředí OS“ ■ „prostředím operačního systému“ se rozumí fyzická nebo virtuální instance operačního systému a případné instance aplikací, které je možné v rámci instance OS spustit. ■ serverový software tedy provozujeme v rámci fyzického prostředí operačního systému (POSE – Physicasl Operating System Environment) nebo v rámci virtuálního prostředí operačního systému (VOSE – Virtual Operating System Environment)

Režimy licencování ■ Režim server + CAL ■ pokud se v závislosti od počtu připojených uživatelů nebo zařízení jedná o cenově výhodnější řešení ■ např. u verze Standard < 40 licencí ■ Režim per Processor ■ pro každý procesor na serveru ■ Nutné zvolit pokud je na SQL Server realizován tzv. „internetový přístup“

Server + CAL ■ Před spuštěním instance serverového softwaru je třeba licenci přiřadit serveru ■ Stejnému serveru lze přiřadit i jiné softwarové licence, stejnou licenci však není možné přiřadit více než jednomu serveru ■ Pro každou přiřazenou licenci lze spustit současně jednu instanci serverového softwaru v jednom POSE nebo VOSE na licencovaném serveru

CAL ■ Povolují přístup k instancím dřívějších verzí serverového softwaru, ale nikoliv verzím pozdějším ■ CAL pro každého připojeného uživatele nebo zařízení, vyjma: ■ licence Per Processor ■ Developer Edition, Compact Edition, Express Edition

CAL ■ Device CAL ■ licence určená pro všechna zařízení (užívaná libovolnými uživateli), která přistupují k instanci serveru ■ vhodné pro organizace, jejichž uživatelé sdílí zařízení, prostřednictvím nichž přistupují k serveru (např. směnný provoz) ■ User CAL ■ licence určená pro všechny uživatele (užívající libovolný počet zařízení), kteří přistupují k serveru ■ vhodné pro organizace, jejichž zaměstnanci přistupují k serveru z řady rozličných zařízení

CAL ■ Cena ■ 1 User CAL = 1 Device CAL ■ Kombinace ■ lze používat kombinaci User a Device CALů ■ Změna režimu ■ je možná z Device na User CAL (i opačně) v okamžiku prodloužení Software Assurance

Per Processor ■ Umožňuje neomezenému počtu uživatelů či zařízení připojení k serveru ■ Celkový počet softwarových licencí požadovaných pro server je dán součtem softwarových licencí pro každý fyzický procesor používaný prostředím POSE a každý virtuální procesor používaný prostředími VOSE. Pokud prostředí VOSE používá část virtuálního procesoru, tato část se počítá jako celý virtuální procesor.

Per Processor ■ V rámci POSE ■ licence jsou vyžadovány pro každý fyzický procesor, který je dostupný pro instanci OS v rámci POSE ■ nepočítáme procesorová jádra, ale fyzické procesory dostupné v POSE ■ V rámci VOSE ■ licence je vyžadována (vyjma edici Enterprise a Datacenter) pro každý virtuální procesor, který je dostupný pro instanci operačního systému v rámci VOSE

Edice serverů ■ SQL Server 2008 R2 Standard ■ SQL Server 2008 R2 for SMB ■ SQL Server 2008 R2 Enterprise ■ SQL Server 2008 R2 Datacenter ■ SQL Server 2008 R2 Workgroup ■ SQL Server 2008 R2 Web ■ SQL Server 2008 R2 Developer ■ SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse ■ SQL Server 2008 R2 Compact ■ SQL Server 2008 R2 Express

SQL Server Standard a Workgroup ■ Licencován serverovou licencí plus licencemi SQL Server CAL nebo SQL Server Workgroup CAL nebo v licenčním režimu Per Processor ■ Na licencovaném serveru je s jednou licencí možné provozovat instance SQL Serveru buď v jednom fyzickém anebo v jednom virtuálním prostředí (ne v obou současně).

SQL Server Enterprise ■ Licencován serverovou licencí plus licencemi SQL Server CAL nebo v licenčním režimu Per Processor ■ Licence umožňuje spustit libovolný počet instancí serverového softwaru až ve čtyřech prostředích OSE na licencovaném serveru. ■ Na licencovaném serveru lze v kterémkoli z prostředí OSE spouštět instanci verze Standard namísto verze Enterprise

SQL Server Datacenter ■ Licencován v režimu Per Processor ■ Dostupný pouze pro servery se dvěma a více procesory. ■ Lze spustit v jednom fyzickém a v libovolném počtu virtuálních prostředí OSE bez ohledu na počet použitých fyzických nebo virtuálních procesorů. ■ Na licencovaném serveru lze v libovolných virtuálních prostředích OSE spouštět instance verze Enterprise nebo Standard namísto verze Datacenter.

SQL Server WEB ■ Je dostupný v rámci SPLA (určeno např. pro hostery webových stránek) nebo samostatně v rámci multilicenčních programů ■ Licencován v režimu Per Processor ■ Omezená užívací práva ■ software může pomoci podporovat výhradně veřejné a internetové webové stránky, aplikace, služby ■ nesmí být použit k podpoře řady obchodních aplikací (např. CRM, ERP)

SQL Server Express ■ Zdarma ke stažení, ovšem s definovanými užívacími právy ■ Tři edice: ■ SQL Server 2008 R2 Express ■ SQL Server 2008 R2 Express with Tools ■ SQL Server 2008 R2 Express with Advanced Services

SQL Server Compact ■ Zdarma ke stažení, ovšem s definovanými užívacími právy. ■ Umožňuje zahrnutí do aplikací třetích stran a následné šíření

SQL Server Developer ■ Licenčně omezen výhradně na vývoj, návrh, testování a předvádění databázových aplikací ■ Nesmí být použit v produkčním prostředí ■ Licence se přiděluje vývojáři – uživateli

SQL Server Parallel Data Warehouse ■ Dostupný jen v Microsoftem schválených hardwarových a softwarových konfiguracích

Downgrade, upgrade ■ Upgrade ■ pouze v rámci Software Assurance nebo nákupem nové licence ■ Downgrade ■ možnost využít starší verze software místo verze zakoupené ■ možný pouze v rámci multilicenčních smluv – automaticky ■ „návrat“ k původně zakoupené novější verzi je kdykoliv možný ■ týká se POSE i VOSE instancí

WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: