Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
ZELENINA.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Jetel luční Trifolium pratense.
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
CUKROVÁ ŘEPA (Beta Vulgaris).
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Krajina a životní prostředí
„EU peníze středním školám“
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
OVES SETÝ (Avena sativa).
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pícniny - rozdělení a využití
Pěstování trav na semeno
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Polní plodiny Filip Bordovský.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kulturní rostliny, pojmy
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Pěstování trav na semeno
Hospodářské plodiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kukuřice setá (Zea mays)
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potravinářské zbožíznalství
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. A330
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Okopaniny nízký obsah sušiny (10 - 30 %) vysoké hospodářské výnosy produkce energeticky bohatých látek zlepšující plodiny speciální požadavky na pěstování (stejnoměrné rozmístění, intenzívní ošetřování) snadno mechanicky poškozovány

Obsah živin: vysoký obsah sacharidů nízký obsah dusíkatých látek nízký obsah vlákniny a tuku chudé na minerální látky (pouze nadbytek K)

Význam: přímá výživa, průmyslové zpracování krmení (přímo, silážování, sušení) zbytky po průmyslovém zpracování význam v soustavě hospodaření na půdě

Botanické zařazení: čeleď: merlíkovité řepa (cukrovka, krmná, salátová) hvězdnicovité topinambur čekankovité čekanka mrkvovité mrkev lilkovité brambor brukvovité tuřín, vodnice, krmná kapusta, kedluben tykvovité tykev velkoplodá, tykev obecná, meloun vodní a cukrový

Rozdělení okopanin: podle způsobu rozmnožování podle užitkových částí generativně množené (semenné) vegetativně množené podle užitkových částí bulevnaté hlíznaté tykvovité podle účelu spotřeby stolní průmyslové krmné

CUKROVKA Bulva hlava (epikotyl) krk (hypokotyl) kořen (radix)

CUKROVKA technická plodina (cukr) méně pro krmné účely bulva  76 % vody, 24 % sušiny látky obsažené v bulvách: dřeň (vláknina, rostlinné bílkoviny, org. látky) + řepná šťáva (voda, rozpuštěné látky  87 % sacharóza)

CUKROVKA Pěstitelské požadavky: po ozimých obilninách (po sobě odstup 4 – 5 let) organické hnojení citlivá na přehnojení dusíkem přesné setí sklizeň (jednofázová, dvoufázová) zelené hnojení  drcení chrástu

CUKROVKA

Sklizeň, posklizňové ošetření září – říjen => cukernatost 16 – 19% jednofázová, dvoufázová sklizeň/1 – 6 řádkový sklízeč dostatečné větrání => omezí ztráty cukru chemické prostředky k omezení ztráty cukru

Cukrovka – hodnocení jakosti Jakostní kritéria: Cukernatost, rozpustný popel, … zdravé, nezavadlé, nenamrzlé bulvy hladký, čistý, nepoškozený, nescvrklý povrch obsah cukru nejméně 14%

KRMNÁ ŘEPA krmivářství (drcení, ve směsích s ostatními objemnými krmivy) vysoké dávky  bachorová acidóza max. doba od namíchání do zkrmení  6 hodin

KRMNÁ ŘEPA Pěstitelské požadavky: podhorské oblasti se srážkami po ozimých obilninách (po sobě odstup 4 roky) vhodná předplodina pro jarní obilniny statková hnojiva zelené hnojení

KRMNÁ KAPUSTA zelené píce, sklizeň semen dřeňové odrůdy  vyšší výnosy sacharidů listové odrůdy (stonková kapusta)  vyšší výnosy stravitelných dusíkatých látek

KRMNÁ KAPUSTA Pěstitelské požadavky: mrazuvdornost po sobě ne dříve jak za 6 let po ozimých směskách, raných bramborách, víceletých pícninách náročná na výživu N (organická hnojiva)

KRMNÁ KAPUSTA

KRMNÁ MRKEV doplňkové dietetické krmivo kořeny  sacharóza, fruktóza vyšší obsah bílkovin vitamíny: A, B1, B2, C v malých dávkách  všechny druhy hosp. zvířat

KRMNÁ MRKEV Pěstitelské požadavky: snáší sušší počasí po obilovinách (po sobě 4 roky odstup) nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem