KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Advertisements

AZ-Kvíz Listnaté dřeviny
STROMY A KEŘE II. LISTNATÉ STROMY
Rostliny na jaře.
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Dvouděložné rostliny.
Krytosemenné pokračování
Digitalizace výuky Příjemce
Generativní orgány rostlin
Plody Mgr. Helena Roubalová
Poznávání přírodnin.
Růžovité.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PLOD.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Pryskyřníkovité.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin I.
Krytosemenné rostliny
Krytosemenné rostliny
Elektronická učebnice - II
ANATOMIE A MORFOLOGIE ROSTLIN
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_411, 21. sada, Přírodověda
Přírodopis  Prezentace zaměřená pro přípravu na závěrečný poznávací test z přírodopisu druhého pololetí 6. ročníku základní školy!
Poznávání dvouděložných rostlin I.
Poznávání dvouděložných rostlin II.
Dvouděložné rostliny.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Bobovité.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Hluchavkovité.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Významné čeledi dvouděložných 1
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
PLODY.
Významné čeledi dvouděložných rostlin – opakování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky čeledi miříkovitých,
Blatouch bahenní. Pryskyřník prudký Sasanka hajní.
ROSTLINY V LÉTĚ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Pryskyřníkovité a růžovité
Bobovité - Fabaceae.
Semenné rostliny Kateřina Furchová, oktáva. Nahosemenné Krytosemenné.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 26 Autor: Ošlejšková.
Krytosemenné rostliny Lucie Krapková 7. třída. Osnova Zařazení a výskyt Charakteristika Dělení Chryzantéma Dvouděložné rostliny Jednoděložné rostliny.
Dvouděložné rostliny. PRYSKYŘNÍKOVITÉ Pryskyřník prudký.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_Risk krytosemenné rostliny.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – krytosemenné rostliny - opakování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/20.
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Odd.: KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
čeledi krytosemenných rostlin I
Čeledi: lilkovité a bobovité
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
čeledi krytosemenných rostlin II
Solanaceae - lilkovité – lilek brambor
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
čeleď: MIŘÍKOVITÉ byliny s dutými článkovanými lodyhami
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY nejvýznamnější skupina rostlin tvoří semena, která jsou ukrytá v plodech (na rozdíl od nahosemenných, které je mají volně uložená v šiškách) dělíme je na dvouděložné a jednoděložné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DVOUDĚLOŽNÉ vs. JEDNODĚLOŽNÉ ZNAK DVOUDĚLOŽNÉ JEDNODĚLOŽNÉ SEMENÁČEK 2 DĚLOHY 1 DĚLOHA KOŘEN HLAVNÍ KOŘEN BEZ HLAVNÍHO KOŘENE KVĚT 4 NEBO 5ti ČETNÝ 3 ČETNÝ LISTOVÁ ŽILNATINA ZPEŘENÁ SOUBĚŽNÁ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DVOUDĚLOŽNÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ třída: KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ PRYSKYŘNÍKOVITÉ MAKOVITÉ BRUKVOVITÉ MIŘÍKOVITÉ RŮŽOVITÉ BOBOVITÉ LILKOVITÉ HLUCHAVKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ LILIOVITÉ LIPNICOVITÉ VSTAVAČOVITÉ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: PRYSKYŘNÍKOVITÉ prudce jedovaté byliny KVĚTY: pravidelné pětičetné PLOD: nažka PRYSKYŘNÍK PRUDKÝ jedovatá bylina běžný na vlhkých loukách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: PRYSKYŘNÍKOVITÉ suché louky: 1) KONIKLEC LUČNÍ zjara v lese: 2) JATERNÍK PODLÉŠKA 3) SASANKA HAJNÍ nejjedovatější rostlina v Česku: 4) OMĚJ VLČÍ MOR 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: MAKOVITÉ byliny s mléčnicemi LISTY: laločnaté KVĚTY: pravidelné čtyřčetné PLOD: tobolka (makovice) MÁK SETÝ polní plodina výroba opiátů – z nezralých makovic (morfium, heroin) MÁK VLČÍ VLAŠTOVIČNÍK VĚTŠÍ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: BRUKVOVITÉ luční a polní byliny KVĚTY: pravidelné čtyřčetné PLOD: nažka, šešule, tobolka HOŘČICE SETÁ výroba hořčice BRUKEV ZELNÁ odrůdy: ZELÍ, KAPUSTA, ŠPENÁT, BROKOLICE, KEDLUBNA, KVĚTÁK BRUKEV ŘEPKA OLEJKA olej, výroba biopaliv Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: MIŘÍKOVITÉ MRKEV SETÁ kořenová zelenina byliny obsahující silice LISTY: zpeřené KVĚT: drobný pětičetný, květenství okolík PLOD: dvounažka MRKEV SETÁ kořenová zelenina vysoký obsah vitaminu A – zrak, kůže atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: MIŘÍKOVITÉ kořenová zelenina: 1) MIŘÍK CELER 2) PETŘŽEL KOŘENOVÁ koření: 3) KOPR VONNÝ 4) KMÍN KOŘENNÝ jedovaté: 5) BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ 6) BOLEHLAV PLAMATÝ 4 1 5 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: RŮŽOVITÉ byliny, keře, stromy často ovocné dřeviny KVĚTY: pravidelné pětičetné, často v květenstvích (jeřáb) PLOD: nažka (kontryhel, mochna) souplodí nažek (jahoda) češule (růže) malvice (jabloň) peckovice (meruňka) souplodí peckovic (maliník) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: RŮŽOVITÉ byliny: MOCHNA HUSÍ plazivá trvalka, zpeřené listy, žluté květy JAHODNÍK OBECNÝ keřík, trojčetné listy, bílé květy, souplodí nažek - jahoda keře: OSTRUŽNÍK MALINÍK OSTRUŽNÍK KŘOVITÝ souplodí peckovic Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: RŮŽOVITÉ STROMY, plod peckovice: MERUŇKA, BROSKVOŇ TŘEŠEŇ, VIŠEŇ, SLIVOŇ STROMY, plod malvice: HRUŠEŇ, JABLOŇ KDOULOŇ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: BOBOVITÉ byliny, keře, stromy na kořenech hlízy s bakteriemi LISTY: zpeřené, často s úponky KVĚTY: souměrné (člunek, pavéza, křídla) v květenstvích PLOD: lusk luštěniny (lusk) významné plodiny HRÁCH SETÝ FAZOL SETÝ ČOČKA KUCHYŇSKÁ PODZEMNICE OLEJNÁ SÓJA LUŠTINATÁ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: BOBOVITÉ byliny: 1) HRACHOR JARNÍ 2) VIKEV PTAČÍ 3) JETEL LUČNÍ (trojlístek) stromy : 4) TRNOVNÍK AKÁT 1 3 4 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ léčivé byliny, koření, obsahují vonné silice čtyřhranná lodyha KVĚTY: pyskaté (horní + dolní pysk) PLOD: tvrdka HLUCHAVKA BÍLÁ HLUCHAVKA NACHOVÁ běžné luční a lesní byliny „hluchá“ kopřiva - nepálí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ léčivé byliny: ŠALVĚJ (1) MÁTA, MEDUŇKA MATEŘÍDOUŠKA LEVANDULE (2) koření: DOBROMYSL, TYMIÁN (3), ROZMARÝNA, BAZALKA 2 3 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: LILKOVITÉ 2 1 4 3 jedovaté nebo jedlé byliny KVĚTY: pětičetné PLOD: bobule ZELENINA: LILEK BRAMBOR, RAJČE (1) BAKLAŽÁN (2), PAPRIKA JEDOVATÉ BYLINY: RULÍK ZLOMOCNÝ (3) LILEK POTMĚCHUŤ DURMAN, TABÁK (4) 2 1 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: HVĚZDNICOVITÉ okrasné, léčivé byliny také užitkové rostliny KVĚT: květenství úbor PLOD: nažky, často s chmýrem KOPRETINA BÍLÁ luční bylina nápadné bílé květy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: HVĚZDNICOVITÉ SLUNEČNICE ROČNÍ (1) SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ (2) SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA ŘEBŘÍČEK OBECNÝ (3) HEŘMÁNEK PRAVÝ (4) CHRPA MODRÁ (5) BODLÁK NICÍ (6) CHRYZANTÉMA (7) 1 7 2 3 5 6 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 více čeledí společným znakem je častá větrosprašnost DUB ZIMNÍ (1) tuhé laločnaté listy, plody žaludy BUK LESNÍ (2) tuhé celokrajné listy s hladkými okraji HABR OBECNÝ (3) tuhé celokrajné listy se zubatými okraji JILM VAZ (4) nepravidelné listy se zubatými okraji 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 LÍPA SRDČITÁ (1) srdčité listy český národní strom JÍROVEC MAĎAL (2) „koňský kaštan“, nejedlé kaštany dlanitě složené listy VRBA JÍVA (3) „kočičky“ TOPOL ČERNÝ (4) vysoký strom, větrolamy 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 BŘÍZA BĚLOKORÁ bílá kůra OLŠE LEPKAVÁ v okolí vod LÍSKA OBECNÁ plod oříšek JAVOR KLEN tmavě zelené laločnaté listy 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DVOUDĚLOŽNÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ třída: KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ PRYSKYŘNÍKOVITÉ MAKOVITÉ BRUKVOVITÉ MIŘÍKOVITÉ RŮŽOVITÉ BOBOVITÉ LILKOVITÉ HLUCHAVKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ LILIOVITÉ LIPNICOVITÉ VSTAVAČOVITÉ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: LILIOVITÉ 2 4 5 1 3 zásobní orgán cibule většina jedovatých KVĚTY: 6 okvětních lístků PLOD: bobule, tobolka 2 4 5 LILIE ZLATOHLÁVEK (1) SNĚŽENKA (2), BLEDULE (3) NARCIS (4), ŠAFRÁN TULIPÁN (5) 1 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: VSTAVAČOVITÉ 1 2 4 3 5 6 orchideje soužití s houbami vzdušné kořeny, oddenky KVĚT: souměrný veliký PLOD: nažka 1 2 České orchideje: STŘEVÍČNÍK PANTOFLÍČEK (1) VSTAVAČ MÁJOVÝ (2) tropické orchideje: MŮROVEC (3) VANILKA (4) další tropické druhy (5,6) 4 3 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČELEĎ: LIPNICOVITÉ trávy, mají stéblo, KVĚT: květenství klas PLOD: obilka trávy: LIPNICE ROČNÍ (1) JÍLEK VYTRVALÝ (2) obilniny: PŠENICE (3), ŽITO (4), JEČMEN (5), OVES (6), KUKUŘICE (7) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 1 (kosatec): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 3 (tabulka): autor obrázků Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (pryskyřník): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cleaned-Illustration_Ranunculus_repens.jpg Obrazový materiál snímek 6 (koniklec, oměj, sasanka, jaterník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 7 (mák setý): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových aut orských práv již vypršela. Je dostupný na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-102.jpg Obrazový materiál snímek 7 (mák vlčí, vlaštovičník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (hořčice, kapusta, kedlubna): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupné jsou na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 8 (brokolice): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_DSC00862.png Obrazový materiál snímek 8 (řepka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obrazový materiál snímek 9 (mrkev setá): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 10 (miřík celer): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 10 (kmín): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carom.jpg Obrazový materiál snímek 10 (petržel): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpg Obrazový materiál snímek 10 (kopr): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anethum_graveolens_02.jpg Obrazový materiál snímek 10 (bolševník velkolepý): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 11 (růže): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 12 (maliník): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 12 (mochna,): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 12 (jahodník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (třešeň): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Alphabetical_name_index_of_K%C3%B6hler%27s_Medizinal-Pflanzen_-_latin Obrazový materiál snímek 13 (jabloň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (kdouloň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (kvetoucí broskvoň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 14 (hrách): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:88_Pisum_sativum_L.jpg Obrazový materiál snímek 15 (jetel): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (vikev): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (hrachor): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (akát): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robinia_(Robinia_pseudoacacia).jpg Obrazový materiál snímek 16 (hluchavka): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:95_Lamium_album,_L._purpureum.jpg Obrazový materiál snímek 17 (levandule): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 17 (šalvěj): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 17 (tymián): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (rajče): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (rulík): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (baklažán): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (tabák): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 19 (kopretina): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Common_or_Ox-eye_Daisy_(NGM_XXXI_p512).jpg Obrazový materiál snímek 20 (heřmánek): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamomillasaunio_(Matricaria_recutita).JPG Obrazový materiál snímek 20 (slunečnice): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (chrpa): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (bodlák): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (smetánka): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (chryzantéma): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (řebříček): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 21 (dub): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 21 (buk): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Fagus_sylvatica Obrazový materiál snímek 21 (habr): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/Carpinus_betulus Obrazový materiál snímek 21 (jilm): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ulmus_glabra_nf.jpg Obrazový materiál snímek 22 (jilm): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-139.jpg Obrazový materiál snímek 22 (jírovec): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Aesculus_hippocastanum0_clean.jpg Obrazový materiál snímek 22 (vrba): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cleaned-Illustration_Salix_caprea.jpg Obrazový materiál snímek 22 (topol): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-112.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 23 (bříza): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Betula_pendula0.jpg Obrazový materiál snímek 23 (olše): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Alnus_glutinosa0.jpg Obrazový materiál snímek 23 (javor): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acer_pseudoplatanusAA.jpg Obrazový materiál snímek 23 (líska): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Corylus_avellana0_clean.jpg Obrazový materiál snímek 25 (tulipán): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:383_Tulipa_silvestris.jpg Obrazový materiál snímek 25 (narcis): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (bledule): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (sněženka): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (lilie): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (střevíčník): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:335_Cypripedium_calceolus_L.jpg Obrazový materiál snímek 26 (vstavač): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (můrovec): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (orchidej): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 27 (ječmen): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Hordeum_vulgare1.jpg Obrazový materiál snímek 27 (pšenice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Koeh-274.jpg Obrazový materiál snímek 27 (žito): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Secale_cereale0.jpg Obrazový materiál snímek 27 (oves): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Avena_sativa0.jpg Obrazový materiál snímek 27 (kukuřice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anga_Bottione-Rossi00.jpg Obrazový materiál snímek 27 (lipnice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poa_spp_Sturm31.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.