Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

VÝPOČET OC.
TEORETICKÉ MODELY některých DISKRÉTNÍCH NV
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ZÁKLADY PRAVDĚPODOBNOSTI
Statistická indukce Teorie odhadu.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN
Limitní věty.
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Náhodná veličina.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Aplikovaná statistika
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Diskrétní rozdělení Karel Zvára 1.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Data s diskrétním rozdělením
Nezávislé pokusy.
STATISTIKA (PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA)
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Normální (Gaussovo) rozdělení
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Rozdělení diskrétních veličin. Příklady diskrétních náhodných veličin Pokus jev nastaljev nenastal pnS hod mincírublíc1/2počet hodůpočet rubů celkem narození.
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Pravděpodobnost.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 19 Tematická.
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
SZŠ a VOŠZ Zlín ® předkládá presentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
pravděpodobnost měření a zpracování dat
(Popis náhodné veličiny)
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Pravděpodobnost Přednáška č.2. Deterministický a náhodný děj Každý děj probíhá za uskutečnění jistého souboru podmínek Deterministický děj-děj, ve kterém.
STATISTIKA I.. náhodný pokus –neznáme předem výsledek –můžeme libovolněkrát opakovat –př. hod kostkou, vybrání náhodné osoby, … náhodný jev –výsledek.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Simulace podnikových procesů
Podmíněné pravděpodobnosti
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Náhodná veličina.
Matematika Pravděpodobnost
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Pokus. konec.
Normální (Gaussovo) rozdělení
Rozdělení pravděpodobnosti
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení

Diskrétní rozdělení Vychází se z náhodného pokusu, který má za následek 2 možné výsledky: Nastoupení jevu A Nenastoupení jevu A = nastoupení Ā Pravděpodobnost nastoupení jevu A: P(A) = p Pravděpodobnost nastoupení jevu Ā: P(Ā) = 1-p = q

Diskrétní rozdělení Alternativní Geometrické Pascalovo Binomické Poissonovo Hypergeometrické

1. Alternativní (Bernoulliovo) rozdělení Náhodný pokus má jen 2 možné výsledky s pravděpodobností p … úspěch náh.veličina X = 1 s pravděpodobností 1-p = q … neúspěch náh.veličina X = 0 E(X) = p D(X) = p*q Příklad: hod mincí, výběr výrobku (p % je vadných)

2. Geometrické rozdělení Náhodná veličina X = počet náhodných pokusů, které mají za výsledek nastoupení jevu Ā před prvním výskytem jevu A (počet neúspěchů před prvním úspěchem) Střední hodnota: E(X) = q/p Rozptyl: D(X) = E(X)/p = q/p2 Pravděpodobnostní funkce: P(X) = p(1-p)x Příklad: počet hodů kostkou než poprvé padne hodnota 6

2. Geometrické rozdělení Generování: x = 0 generuj náh.číslo r pokud je r < p, jdi na 5. x = x + 1, jdi na 2. konec, v x je generovaná hodnota geom.rozdělení Jiná možnost: x = celá část (log r/log q), tento postup je založen na metodě inverzní transformace

3. Pascalovo (negativní binomické) rozdělení Náhodná veličina X popisuje počet nastoupení jevu Ā předtím, než nastoupí k-krát jev A (počet neúspěchů před k úspěchy) Jde o součet k nezávislých geometrických rozdělení, pro k=1 je to geometrické rozdělení.

4. Binomické rozdělení Náhodná veličina X má binomické rozdělení, když popisuje počet výskytů jevu A v sérii n nezávislých pokusů (počet úspěchů ve všech pokusech, výběr s vracením) Střední hodnota: E(X) = np Rozptyl: D(X) = n*p/q Příklad: počet vybraných zmetků z n výrobků, počet hozených šestek v n pokusech, …

4. Binomické rozdělení Generování: x = 0, i=1 generuj náhodné číslo r pokud je r < p , x = x + 1 i=i+1 pokud je i  n, jdi na 2., jinak jdi na 5. konec, v x je generovaná hodnota binomického rozdělení

5. Poissonovo rozdělení Podobné binomickému, rozdíl je hlavně v tom, že n je velmi velké (n>30) a p velmi malé (p<0.1) E(X) = np =  D(X) =  Poissonovo rozdělení zachycuje počet výskytů určitého jevu v časovém intervalu t (střední hodnota počtu výskytů za čas.jednotku je ) Toto rozdělení je spojené s exponenciálním rozdělením, všimněte si, že mají společný parametr , který je v teorii hromadné obsluhy znám, mimo jiné, jako intenzita příchodů. Poissonovo rozdělení říká, kolik jednotek přijde za časový interval (), Exponenciální rozdělení říká, jaké jsou intervaly mezi příchody těchto jednotek (1/)

6. Hypergeometrické rozdělení Náh.veličina X … počet prvků jednoho druhu (úspěchů), který se vyskytuje v náhodné výběru n prvků (bez vracení) Ze základního souboru velikost N vybereme n Pravděpodobnost úspěchu P(A) … p Celkový počet prvků jednoho druhu (úspěchů) v souboru N … M= N*p E(X) = n*p D(X) = n*p*q ((N-n)/(n-1))

… a to z diskrétních rozdělení stačí