Název navrhovaného projektu: Aplikace pokročilých statistických metod asimilace modelových předpovědí s pozorováními v terénu ve formě moderního programového.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Scia - Nemetschek Postavení SCIA v holdingu Nemetschek
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Projekt empirického výzkumu
Prezentace produktů a služeb
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Sociologický výzkum.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Požadavky na programy Programové Měřící Systémy Sběr datZpracováníPrezentace systémy – uzavřené (omezená množina funkcí, nelze jednoduchým způsobem rozšiřovat.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Systémy pro podporu managementu 2
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Dokumentace informačního systému
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Risk Analysis Consultants s.r.o
Poradenství. Systémová integrace. Outsourcing. Infrastruktura. Technologie serverů. KRIZOVÉ ŘÍZENÍ Celostátní krizové řízení v pojetí Unisys Hradec Králové,
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
B.
Statistická významnost a její problémy
Zpracoval :Ing. Petr Dlask, Ph.D. Pracoviště :Katedra Ekonomiky a řízení stavebnictví ČVUT v Praze Adresa :Thákurova 7, Praha 6, Dejvice Optimalizace.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
, Banská Bystrica Zbyněk Stein CENIA, česká informační agentura životního prostředí Projekt EnviSec Nástroje pro zpracování a vizualizaci dat.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Komplexní systém hodnocení
AMBO 2017 – „Bezpečné přenosy dat„
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
MARKETING Přednáška P
Metody pedagogiky.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Název navrhovaného projektu: Aplikace pokročilých statistických metod asimilace modelových předpovědí s pozorováními v terénu ve formě moderního programového prostředku pro podporu rozhodování za krizových situací Veřejná soutěž MV v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České republiky v letech 2010 – 2015 (BV II/2-VS) Hlavní cíl projektu spočívá v zavedení moderního programového systému HARP a jeho asimilačního subsystému ASIM do praxe, určeného na podporu krizového řízení při zvládání následků mimořádných průmyslových nehod a havárií spojených s únikem znečistění do životního prostředí. Pokročilé techniky statistické asimilace modelu a expertního know-how umožní zohlednit dosud Izolovaně stojící informace z měření v terénu ( variabilní v čase, prostoru, typu pozorovaných hodnot, z různých typů aparatur apod.) TDS okruhy, monitorování MS, LS (včetně bezpilotních), vývozní staničky, ….

Měření z terénu Deterministické výpočty

činnost 1: asimilační subsystém ASIM: metodika pro časnou a pozdější fázi činnost 2: Monitoring v časné fázi- analýza všech typů měření činnost 3: Integrace subsystému ASIM do produktu HARP, online napojení na meteo a radiační měření činnost 4: Rozšířování HARP (nové meteo, nově dávka z mraku, anomalní meteorologické situace činnost 5: Interaktivní prezentační část pravděpodobnostní verze HARP, vývoj presentace ASIM činnost 6: kontinuální zpracování dokumentace dílčích kroků činnost 7: Příprava ASIM a pravděpodobnostní verze HARP k akreditaci podle nařízení pro SW určený k analýzám v oblasti jaderné bezpečnosti činnost 8: Užití HARP/ASIM pro optimalizaci konfigurace monitorovacích sítí činnost 9: Automatizace SW pro vyhodnocování radiační situace v časné fázi činnost 10: Automatizace SW pro vyhodnocování radiační situace v pozdějších fázích nehody činnost 11: testy rekurzívních kroků postupného upřesňování vývoje kontaminace činnost 12: Simulační testy (twin experimenty) ASIM komponent činnost13: Audit projektu, smlouvy s uživateli, kompletní dokumentace projektu činnost 14: Publicita výsledků projektu (min 2 mezinárodní konference, min 2 články v časopisech, semináře)

Břemeno projektu : - únavné akreditační procedury s obsáhlou dokumentací, - uvádění HARP do užívání, hledání dalších potenciálních uživatelů produktu - komunikace s poskytovatelem projektu MV, - pomoc s problémy uživatelů, - ….. Třešničky na dortu: - metodický rozvoj asimilačních technik, - prověřování detekčních schopností návrhu monitor. sítí (případná optimalizace návrhu), - rozvoj disperzního modelu (nové meteo, nově dávka z mraku, …),

Optimalizační algoritmy monitorovacích sítí: Maximum entropy sampling – založeno na Shannonově koncepci informace, cílem je minimalizovat podmíněnou entropii náhodného pole Algoritmy založené na geostatistických metodách – universal kriging variance, nejlepší lineární nevychýlená predikce, geostatistická míra chyby prostorové predikce SSA – Spatial Simulated Annealing – iterativně provádí malé perturbace předchozího návrhu a náhodným hledáním se snaží řešit problém prostorové optimalizace, náhodné dislokace monitorovacích stanic. V jednoduché podobě je to kombinatorní optimalizační problém (N/n) Spatial coverage - geometrická kriteria založená na prostorové konfiguraci (nikoliv na měřených hodnotách) R: A Language and Envirinment for Statistical Computing – zde : automated statistical interpolation Detekční schopnost: např.: dopad (průměrná cena) nezachycení úniku minimálně na dvou detektorech během 3 hodin. Globální cílová funkce (Hölder – kvadráty všech diskrepancí)