ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trénink v tyčích Úvod Cílem závodního lyžování je co nejrychlejší projetí vytyčené trati, díky optimálně zvolené linii. Nejdůležitější předpoklady pro.
Advertisements

Předpokládaný počet účastníků:  1050 sportovců  238 trenérů  28 vedoucích výprav  cca 250 VIP hostů.  celkem cca Krajské výpravy:  všech 14.
Historie lyžování.
Tato prezentace byla vytvořena
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
S P O R T Y Z I M N Í.
MUŽSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
FLORBAL.
JÍZDA V BOULÍCH.
SKIKROS. CO TO JE Skikros je poměrně mladá disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami vytýčenou.
RYCHLOSTNÍ LYŽOVÁNÍ.
< < < < < < < <<< <<<
SKOKY NA LYŽÍCH.
NEJSLAVNĚJŠÍ SJEZDAŘI
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
CARVING.
SVĚTOVÝ POHÁR V ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY 2
LYŽOVÁNÍ.
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
Moje první Prezentace!!.
Florbal.
RYCHLOBRUSLENÍ.
BIATLON.
OLYMPIJSKÉ HRY.
DÁLKOVÉ BĚHY.
SHORT TRACK.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
Lyžařská výzbroj Výběr lyží Jak jsem schopný lyžař ? - začátečník
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
ATLETIKA.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
STOLNÍ TENIS.
TOČIVÉ DISCIPLÍNY.
CURLING.
HOD KLADIVEM.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
BIATLON – PRAVIDLA, SP, MS, OH
BOBY.
ALPSKÁ KOMBINACE.
SVĚTOVÝ POHÁR V KLASICKÉM LYŽOVÁNÍ. HISTORIE Světový pohár je dlouhodobá soutěž, kterou organizuje mezinárodní lyžařská federace FIS Jedná se o každoroční.
NEJLEPŠÍ SJEZDAŘKY.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
PARALELNÍ SLALOM. Paralelní slalom Jedná se o závod dvojic Závod má dvě tratě – modrou a červenou Obě tratě jsou postaveny identicky Závod je vždy vypsán.
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Snowboarding. Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně cm (mělo by jezdci.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.41_Olympiada_.
Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_12_Výzbroj a výstroj TÉMA.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen,
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Klement, Vojtěch Horváth, Henrich
Zimní olympijské hry Klikej.
Test lyžařských dovedností
TYPY SVALOVÉ KONTROLY V ELITNÍM ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
Transkript prezentace:

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ

Historie Alpské lyžování se jinak nazývá sjezdové lyžování – jedná se o sjíždění více či méně strmých kopců Při závodním alpském lyžování se navíc závodník snaží sjet kopec co nejrychleji při projetí branek, které vytyčují trať, odpovídajícím způsobem konkrétní disciplíny

Historie II. Mezinárodní lyžařská federace FIS vznikla v roce 1924 Sjezdové lyžování se dostalo na olympijské hry v roce 1936 v Garmisch-Partenkirchenu (Německo) V roce 1967 se konal 1. světový pohár, což je dlouhodobá soutěž v alpských lyžařských disciplínách, která probíhá každý rok od listopadu do března

Historie – výzbroj I. Zpočátku se sjezdařská výzbroj skládala z páru lyží, pružinového vázání (kandahar) na každé z nich a bambusových holí opatřených hrotem Později, zhruba v 70. letech minulého století, se opatřily lyže bezpečnostní špičkou, a později kompletním bezpečnostním vázáním – nezávisle na sobě vypínající bezpečnostní špičkou a patou Současné sjezdové vázání je tzv. deskové – špička i pata vázání jsou umístěny na plastové desce, aby byl sjezdař výše nad sněhem a mohl lépe zatáčet

Historie – výstroj II. Lyže byly výrazně delší než v současnosti Dříve se vybírala délka lyží tak, že byly o cca 20 cm delší než výška postavy V současnosti zůstává tato délka lyží pouze u rychlostních disciplín (sjezd, super G) Tvar sjezdových lyží byl výrazně jiný než nyní; lyže byla rovná, na středu prohnutá, později docházelo k mírnému vykrojení lyží pod vázáním

Historie – výstroj III. V současné době jsou lyže na sjezdové lyžování výrazně rozdílné pro rychlostní a točivé disciplíny Zatímco rychlostní disciplíny vyžadují delší a méně vykrojené, slalomové lyže jsou krátké a hodně vykrojené (piškotový tvar), což má vliv na velký rozdíl v točivosti lyží

Sjezdařské disciplíny Závodní sjezdové lyžování se dělí na rychlostní a točivé disciplíny Do rychlostních disciplín řadíme sjezd, superobří slalom (super G) Točivé disciplíny jsou obří slalom a slalom (speciál) Speciálními disciplínami jsou alpská kombinace a paralelní slalom

Sjezdařské disciplíny II. Alpskou kombinací se obecně myslí dvojzávod, jehož první částí je rychlostní disciplína (převážně sjezd) a slalom Paralelní slalom je závod, v němž proti sobě nastupují dva závodníci, kteří jedou současně ve dvou identických tratích a rychlejší postupuje Paralelní slalom je pořádán spíše jako show pro diváky

Děkuji za pozornost