TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 3 Úvod do XHTML Nadpisy a jejich sémantika Nadpisy a jejich sémantika Odkazy Odkazy –relativní,
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Základy html pro úplné začátečníky.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
PHP – vkládání souborů a html 5
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
TNPW1 Cvičení
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.10/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Validita stránek.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
PHP – Základy programování
PRIPO Principy počítačů
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
ATNPW1 Technologies for web publishing Lecture no. 1 Organisation introduction Organisation introduction Entrance to HTML Entrance to HTML Ing. Martin.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
Grafická podoba ŠVP Platí pro: MS WORD OpenOffice.org v jakékoli verzi.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vytvoření hypertextového odkazu
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Cvičení 3 - Řešení příkladu na oddíly Zadání viz: cv3_samostatne_oddily.doc.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Cvičení 3 Microsoft Word
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Debrief ke komunikační kampani Praha, 13. května 2016
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Tvorba webových stránek
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 2 Sémantika - nadpisy nadpis nadpis –na každé stránce 1 <h2> –první opakující se úroveň,, –další úrovně nadpisů (další podnadpisy) –nadpis nižší úrovně slouží k rozvinutí nadpisu vyšší úrovně nelze užít bezprizorně bez nadpisu vyšší úrovně ~ úroveň stromu –např. jako adresáře na disku či postupná klasifikace čehokoliv příklad?

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 3 Sémantika – nadpisy (schematické příklady) správně – Navigace – Navigace – Nadpis stránky – Nadpis stránky – podnadpis – podnadpis <h3>podnadpis</h3><h3>podnadpis</h3> <h3>podnadpis</h3> špatně – Navigace – Nadpis stránky – podnadpis podnadpis – podnadpis podnadpis Chyba=?

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 4 Bodovaný úkol – dnešní zadání vytvořte validní XHTML stránku –se správným použitím elementů,, a,, a –s nástinem smysluplné struktury konkrétních nadpisů na důkaz pochopení správného užívání úrovní nadpisů, a, a s absolutní adresou cizí stránky (jiného webu) s absolutní adresou cizí stránky (jiného webu) s relativní adresou souboru ke stažení s relativní adresou souboru ke stažení –např. formát doc, xls, pdf, apod. –soubor půjde stáhnout/otevřít, odkaz bude funkční –bude uvedena informace o formátu a velikosti souboru Obsah Obsah Skok na obsah Skok na obsah –u elementů zatím nepoužívejte třídy (class) ohodnocení úkolu: 2 body

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 5 Bodovaný úkol – obecná pravidla (i pro všechny budoucí úkoly) na stránku vložte odkaz pro ověření validity stránku umístěte na server (lide.uhk.cz) ověřte si validitu stránky –odstraňte případné chyby (po jedné odshora) odkaz pošlete em –příjemce martin.adamek –předmět „TNPW cvičení č.“ (a číslo cvičení, dle této prezentace) úkol můžete použít i jako součást semestrálního projektu –ale při cvičení se zbytečně nezdržujte vytvářením smysluplného obsahu stránky

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 6 Tipy zviditelněte si přípony souborů v „Tento počítač“ nebo používejte Total Commander –a přečtěte si i další tipy a rady na webu strong a em jsou primárně určeny pro použití mimo nadpisy nevoďte odkazy na soukromý disk P –vidíte ho jenom vy –relativní odkaz nevede na žádný disk, absolutní vede na URL adresu používat v odkazech mezery nebo diakritiku je nevhodné chyby validity už v hlavičce – používejte šablonu ode mne, nikoliv z Homesitu kotva (místo, kam se má skočit) se definuje pomocí (nebo id) – Štěňátka – Štěňátka –skok odjinud potom, jako běžný odkaz

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 7 Tipy chyby, které se vyskytly v úkolech: –chybějící odkaz na validátor –nevalidní kód obvykle „document type does not allow element...“ –uzavřete do nebo do –uzavřete do nebo do –obecné nadpisy neukazující pochopení jejich užívání bylo zadáno, že mají být konkrétní příklady –místo h4 použit strong, což je špatně nadpis má být nadpis, ne ozdobený text –nepoužívejte velká písmena v URL v kódu používejte odsazení tabelátorem –ale vždy jen jedno, žádné extrémy

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 8 Tipy zkontrolujte si předmět eml. zprávy při odesílání úkolu –na cvičení: časová ztráta (menší šance na opravu) –v projektu: bodová ztráta –formát předmětu je uveden i na webu, odkud lze snadněji zkopírovat dodatečné odevzdání bylo výjimečné –bude jen během cvičení –opravy jsou možné během cvičení, do jeho skončení –od cvičení č.5 budou uznávány pouze projekty odeslané ve vyhovujícím stavu do konce cvičení ale vyplatí se si úkoly opravit i po termínu –abyste si použití vyzkoušeli v případě neúspěchu se ptejte a konzultujte ! –a abyste na disku měli svůj vlastní příklad použití v něm se v budoucnu vyznáte lépe, než v cizím

TNPW1, cv. – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) 9 Příště obrázkytabulkyseznamy