DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY V HLÁŠENÍ DODÁVEK LP
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Protokol MMY-3002.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Dostupnost léčiv pro pacienty
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Aktuální otázky regulace léčivých přípravků v roce 2003
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Oční aplikace Avastinu JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. (zdrojem kazuistik jsou dotazy pacientů na Platformu zdravotních pojištěnců ČR a případy od kolegů.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Státní ústav pro kontrolu léčiv
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Lhůty ve správních řízeních
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
Transkript prezentace:

DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

V ČR registrováno okolo variant 60.000 léků DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR V ČR registrováno okolo variant 60.000 léků Aktivně je v ČR obchodováno okolo 8.000 léků Povinností držitele rozhodnutí o registraci je prostřednictvím SÚKL informovat o uvedení léku na trh Stejný postup platí při přerušení, obnovení či ukončení dodávek léku na trh. Tyto informace jsou k dispozici v databázi registrovaných léků www.olecich.cz v detailu konkrétního přípravku. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Možnosti použití neregistrovaného léku DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Možnosti použití neregistrovaného léku Individuální (či mimořádný) dovoz Specifický léčebný program (SLP) Klinické hodnocení © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Individuální (či mimořádný) dovoz DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Individuální (či mimořádný) dovoz Lékař předepíše neregistrovaný lék jednotlivým pacientům, a to v případě, že v ČR není k dispozici odpovídající registrovaný lék Takto předepsaný lék však musí být registrován v zahraničí a jeho použití musí být dostatečně odůvodněno vědeckými poznatky © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Specifický léčebný program DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Specifický léčebný program V případě léčby určené skupině pacientů. Předmětem je léčba, prevence či stanovení diagnózy stavů závažně ohrožujících lidské zdraví (není určen pro léčbu „běžných“ onemocnění) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Klinické hodnocení V rámci klinického hodnocení může být pacientovi být podán neregistrovaný lék O zařazení do klinického hodnocení rozhoduje v případě nemocných ošetřující lékař odborného pracoviště, v případě zdravých dobrovolníků je možné se přihlásit v některém centru pro klinická hodnocení © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Léky dovážené v rámci souběžného dovozu či distribuce DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Léky dovážené v rámci souběžného dovozu či distribuce Distribuce některých léků na trh v ČR není zajišťován pouze držitelem rozhodnutí o registraci, ale i držitelem povolení souběžného dovozu/distribuce. Takové léky jsou do ČR dováženy z členských států EU. Souběžně dovážený může být pouze takový lék, který je současně registrován v ČR a v členském státě, ze kterého je dovážen. Léky, které jsou dováženy v rámci souběžného dovozu či souběžné distribuce, je možné v databázi léků poznat díky prodlouženému tvaru registračního čísla. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR Cizojazyčný obal Pro zajištění dostupnosti některých léků je možné schválit jejich dovoz ze zahraničí v jiném než v česky psaném obalu. Tímto způsobem je možné dovážet pouze léky, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Každé balení léku musí výt opatřeno příbalovou informací v českém jazyce. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 Infolinka: +420 272 185 333 e-mail: infs@sukl.cz © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV