Česká republika – poloha, hranice, základní údaje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Česká republika poloha, rozloha
Mgr. Iva Lulayová. …. tj. tan země, kterou jsem vám častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem vlhnoucí, a jak sami.
SOCRATES Aleš Rovenský.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česko.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká Republika Počet obyvatel: Rozloha : km2
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Česká republika.
Státy a jejich seskupení
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Středočeský kraj.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Evropa Poloha a rozloha.
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
ČR – základní údaje + práce s mapou
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Česká republika.
Česká republika: povrch, poloha
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SLOVINSKO.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
LITVA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Česká republika na mapě Evropy VY_32_INOVACE_13 Sada 7 Základní škola.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město
Česká republika Naše vlast.
Nejmocnější státy Evropy
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Hlavní města Evropy Poznávej podle panoramatu, typických staveb a památek, uveď zemi, kde město leží.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Česká republika – základní údaje, poloha, hranice.
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Česká republika Členění státního území ČR.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poloha České republiky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti
zpracovaný v rámci projektu
Andorra Vatikán San Marino
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Srdce Evropy.
Transkript prezentace:

Česká republika – poloha, hranice, základní údaje Země v srdci Evropy nebo země ve středu Evropy?

Základní údaje Název – Česká republika, Česko (zajímavost: spor o název) Rozloha – 78 866 km2 (114. místo svět, 21. místo Evropa) Počet obyvatel - 10 306 709 (31. březen 2007 , 77. na světě, 14. místo Evropa) Hustota osídlení – 130 obyvatel/ km2 (77. místo na světě) Hlavní město: Praha (1,24 mil. obyvatel) Státní zřízení: parlamentní demokracie Hlava státu: prezident volený na pět let Správní členění: 14 krajů (od 1. 1. 2002) Jazyky: čeština Měna: 1 česká koruna (Kč) Státní symboly: hymna - "Kde domov můj" HDP: 5 240 US $ na obyvatele

Poloha Geograficky - Střední Evropa, vnitrozemský stát Geologicky – rozhraní České vysočiny a Karpat Podnebně – severní mírný pás (oceánsko-kontinentální rozhraní) Hydrologicky – hlavní evropské rozvodí „střecha Evropy“ Dopravně – křižovatka cest (tranzitní země) Geopoliticky – středoevropský stát druhého světa (více viz. historický vývoj na území ČR) Poloha v zeměpisné síti: Hlavní rovnoběžka 50 s.š. Hlavní poledník 15 s.š. Nejsevernější Lobendava (51°03‘ 22“s.š.) Nejjižnější Vyšší Brod (48°33‘09s.š.) Nejzápadnější Krásná (12°05‘33“v.d.) Nejvýchodnější Bukovec (18°51‘40“v.d.)

Hranice ČR Sousedí se čtyřmi státy Patří mezi nejstarší v Evropě (jedno tisíciletí), více viz. historie ČR Vznikla jako hranice přirozená

Samostatná práce a opakování Pomocí tabulek zjistěte počet obyvatel a rozlohu států Střední Evropy a vytvořte pro tyto údaje kruhový graf (%) nebo sloupcový graf (absolutní čísla, pořadí). Grafy okomentujte. Vyhledej několik evropských i mimoevropských států ležících na 50 s.š. a několik států ležících na 15 v.d. Zjisti, které státy mají stejný pásmový čas jako ČR? Jak je na tom s časem Velká Británie a Řecko? Změř na mapě přibližné přímé vzdálenosti: Je z Prahy blíž do Moskvy nebo Londýna, do Helsinek nebo do Athén, do Bratislavy nebo do Mnichova, Kodaně nebo Říma, Madridu nebo Kyjeva? Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti: Je z Prahy blíž do Brna nebo Chebu, je ze Zlína blíž k hranicím Rakouska nebo Polska, je z Napajedel blíž Břeclav nebo Olomouc? Uspořádejte ve třídě výzkum veřejného mínění o výhodnosti polohy naší vlasti. Rozhodněte je-li poloha ČR v Evorpě (dobrá, spíše dobrá, spíše špatná, špatná) podle: přístupu k moři, dopravy, blízkosti k hlavním evropským střediskům, podnebí pro rekreaci, pro zemědělství, výskytu nerostných surovin (pokuste se vymyslet další kritéria). Srovnejte výsledky a proveďte hodnocení výzkumu a závěry.