Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití podobnosti Změna délky úsečky v daném poměru
Advertisements

Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
POZNÁMKY ve formátu PDF
Rytzova konstrukce elipsy
PLANIMETRIE.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Triangulace Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas.
Konstrukce obdélníku 5. ročník
Osová afinita.
Mgr. Ladislava Paterová
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
Matematika Rovnoběžníky.
Podobnost.
TRIGONOMETRIE OBECNÉHO TROJÚHELNÍKU
Geometrická podstata map
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
Přednáška 01 Zlatý poměr Začínáme u starých Řeků
POZNÁMKY ve formátu PDF
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Mapové zobrazení.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obsahy základních obrazců
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_465_Konstrukce obdélníku AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK,
Zeměpisná poloha.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
THALETOVA VĚTA.
Podobnost trojúhelníků
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Obvody základních obrazců
VY_42_INOVACE_417_OSOVÁ SOUMĚRNOST 1
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Množina bodů dané vlastnosti
Rovnoběžníky Marcol René.
Pythagorova věta.
Osová afinita. je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je určena osou a dvojicí.
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
Matematická olympiáda 2009/10
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Trojúhelník.
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Matematický rychlokvíz 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Goniometrie jako oblast matematiky (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Pořadové číslo projektu Šablona č.: III/2
úvod a kartografická zobrazení
Věty o podobnosti trojúhelníků
Konstrukce čtyřúhelníků, konstrukce rovnoběžníků
Množina bodů dané vlastnosti
Věty o podobnosti trojúhelníků
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Věty o podobnosti trojúhelníků
Transkript prezentace:

Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas Mercatorova projekce Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas

Regiomontanus: De Triangulis Omnimodis Libri Quinque Ty, který chceš studovat úžasné věci, který bys rád poznal pohyb hvězd, musíš číst tyto věty o trojúhelnících... Neboť nikdo nemůže pominout vědu o trojúhelnících a získat přitom uspokojivou znalost hvězd.

De Triangulis kniha I – spíše geometrie Definice: veličina, poměr, rovnost, kružnice, oblouk, tětiva sinus definován po indickém způsobu: jako polovina délky tětivy V20: použití sinu k řešení trojúhelníka kniha II – rovinná trigonometrie začíná sinovou větou – V1 řešení trojúhelníka ssu, suu, sus S = ab sin γ /2 zbylé 3 knihy: sférická geometrie a goniom. kvůli astronomii dopsal 1464 publikováno až 1533

Navigace potřebná mapa, která by zachovávala směr Pedro Nonius (1502 – 1578) Loxodroma Rozdíl loxodromy a hlavní kružnice

Navigace úkol kartografie 16. století: najít takové zobrazení, že se loxodroma zobrazuje na úsečku Gerhard Kremer (1512 – 1594) polat. podoba: Gerardus Mercator narodil se ve Flandrech 1544 uvězněn, 1552 přesídlil do Německa kartografie – posun z umění na vědu atlas

Mercator 1568 si Mercator vytkl cíl: zobrazení odpovídající potřebám navigace: mapa na pravoúhelné síti rovnoběžky – úsečky rovnoběžné s rovníkem, rovné, stejně dlouhé poledníky – rovnoběžné úsečky kolmé na rovník konformní – zachovává velikosti úhlů

Všechny rovnoběžky stejně dlouhé kolikrát je tedy „natažena“ daná rovnoběžka Koeficient – sekans Natažení ve směru osy x tedy jasné

Natažení ve směru osy y – konformní Netušíme 1569 vydal mapu světa Nový a vylepšený popis zemí světa, upravená pro navigátory velká, tištěna na 21 listech 1,37 × 2,1 metru dochovaly se pouhé tři výtisky jeho mapa nebyla přijata hned, zkreslení kontinentů

Mercatorova mapa

Edward Wright (1560 – 1615) 1599 Certaine Errors in Navigation máme obdélník na sféře: máme obdélník na mapě:   oba obdélníky chceme podobné, aby byl zachován směr takže poměry délek příslušných stran se sobě rovnají: Tedy:

Integrace sekans 1614 John Napier – logaritmy 1620 Edmund Günter – tabulky logaritmů tangent 1645 Henry Bond: Wrightova poledníková tabulka je totožná s Günterovou!

Rekonstrukce důkazu v 50. letech 17. stol. se důkaz stal důležitým problémem 1668 James Gregory – složitě 1670 pěkný důkaz Isaac Barrow v tomto důkazu asi poprvé rozklad na parciální zlomky:

Mercatorovo zobrazení

Navigace a matematika rozvíjející se mořeplavba – aplikace v navigaci zejména sférická trigonometrie pro navigaci jsou také potřeba přesné hodiny: s pozorováním a astronom. výpočty to jsou spojené nádoby zkoumá se tedy kyvadlo Christian Huygens (1629 – 1695) (viz isochronní kyvadlo) Robert Hooke (1635 – 1703) díky logaritmům byly výpočty potřebné k navigaci lodě mnohem jednodušší – tím i spolehlivější