Řešení dynamických problémů s podmínkami Pavel Surynek Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Grafové algoritmy.
Stavba patentových nároků (b) Topné těleso pro pračku
Udržitelný rozvoj energetiky
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK Odpřednášeno
Matematické modelování a operační výzkum
Dynamické systémy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
10. Dynamické datové struktury
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Automated data mining Ing. Jan Černý Czech Technical University in Prague Faculty of Information Technology.
Odpovědi na otázky Praha 2007 Bc. Dalibor Barri ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky.
ADT Strom.
Kombinatorické algoritmy
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
Praktické využití genetických algoritmů
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Stát versus trh Tereza Urbanová. Teorie komparace TRH teorie STÁT teorie TRH Skutečné fungování STÁT Skutečné fungování.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Algoritmy a programovací techniky
Fakulta elektrotechniky a informatiky
EKONOMICKO MATEMATICKÉ METODY
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Relační databáze.
Algoritmy vyhledávání a řazení
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
Řešení obtížných případů problému splnitelnosti Booleovských formulí Pavel Surynek Katedra teoretické informatiky a matematické logiky Matematicko-fyzikální.
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Transakční zpracování v SQL P. Částek. Transakce Transakce = logická jednotka práce Podaří-li se všechny části transakce, potvrdíme je. COMMIT Jestliže.
Petriho sítě.
Dokumentace informačního systému
1 MUDIM Mgr. Petr Šimeček. 2 Nevíte, co dělat s daty?
Zablokování (deadlock, smrtelné objetí, uváznutí)
Matematické metody optimalizace Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Projektové plánování.
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Tomáš Vambera. Přístroje  Mobilní telefony  Přenosné počítače (Pda)  GPS Přístroje.
Plánování trajektorie pro bezpilotní letoun za účelem sledování pozemních objektů pomocí inerciálně stabilizované kamerové platformy Michal Kreč Vedoucí.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 2: Základní pojmy Bc. Radek Libovický.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Geografické informační systémy
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Geografické informační systémy
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Řešení dynamických problémů s podmínkami Pavel Surynek Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek Problém splňování podmínek Konečná množina proměnných s konečnými doménami –Př.: X,Y,Z s doménami {1,2,3} Konečná množina omezujících podmínek nad proměnnými –Př.: X >Y (binární); X,Y,Z různé (ternární) Vyřešit problém = vybrat pro každou proměnnou hodnotu z její domény tak, aby byly splněny všechny podmínky X>Y různé X Z Y

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek Hledání řešení problému a konzistence Prohledáváním prostoru všech možných ohodnocení proměnných Prostor ohodnocení je ale příliš velký  ořezat části, kde řešení jistě není Pomocí konzistenčních technik – odstraní hodnoty z domén proměnných, které nemohou být součástí řešení Nejpoužívanější – hranová konzistence –Opakovaně uvádí do konzistentního stavu (odstraňuje hodnoty) všechny podmínky dokud dochází ke změnám domén (interakce podmínek přes sdílené proměnné) –Př.: X {1,2,3}, Y {2,3,4}; X>Y  X {3}, Y {2}; X>Y

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek Dynamické problémy s podmínkami Reálné problémy jsou dynamického charakteru – dochází k modifikacím problému v průběhu řešení –Modifikace = přidání/odebrání podmínky/proměnné –Mohou být vyvolány uživatelem i samotným řešícím systémem –Př.: plánování výroby: čeká-li výrobek dlouho na odbavení, je třeba zařadit další aktivity = přidat proměnné a podmínky V praxi se používají různé modely dynamických problémů, pro teorii stačí dynamický problém = posloupnost problémů s popisem modifikací (co přidáno/odebráno) Řešení = vyřešit každý problém z posloupnosti Konzistence = konzistence všech problémů z posloupnosti

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek Konzistence v dynamických problémech Hlavní téma diplomové práce, navržen nový algoritmus AC|DC-2 pro udržování dynamické hranové konzistence Udržování hranové konzistence = obnova konzistence po provedení modifikace –Přidání a odebrání proměnné je snadné, přidání podmínky odpovídá nedynamické konzistenci (odstraní další hodnoty) –Po odebrání podmínky dojde ke zmírnění omezení, nutno navrátit hodnoty do domén – obtížné určování, které hodnoty vrátit, vrací se více hodnot, pak odstranění pomocí konzistence Základní myšlenka AC|DC-2 – zaznamenávat informace z průběhu konzistenční procedury a pak je využít pro efektivnější navracení hodnot (navrátí se méně hodnot)

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek AC|DC-2 a konkurence AC|DC-2 spadá do stejné kategorie jako existující AC|DC –Minimum dodatečných datových struktur  možnost použití nebinárních podmínek –AC|DC-2 dosahuje lepších časů než AC|DC, teoreticky provede nejvýše tolik kroků jako AC|DC, prakticky výrazně méně (viz. empirické testy) Další existující algoritmy DnAC-4 a DnAC-6 založeny na seznamech podpor –Seznamy podpor  pouze binární podmínky –DnAC-4 v průměrném případě velmi neefektivní –DnAC-6 prakticky optimální

Řešení dynamických problémů s podmínkami, Pavel Surynek Empirické srovnání časů běhu 50 proměnných 15 prvků v doménách Hustota podmínek 40%