Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITALIZACE V KRAJSKÉ KNIHOVNĚ VYSOČINY V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ.
Advertisements

Digitální knihovna AV ČR
CODEG 4 nástroj pro podporu OCR a tvorbu rozšířených metadat
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách.
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Ochranné reformátování regionálních periodik Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
1 Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven PhDr. Bohdana Stoklasová & kol. Knihovnická dílna 2011,
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
30. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ MUZEÍ A GALERIÍ Praha, Národní muzeum 5. – 7. září 2006 VISK 7 Veřejné informační služby knihoven program Ministerstva kultury ČR.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Návrh HW a SW vybavení krajského digitalizačního centra.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010, Praha,
Představení projektu digitalizace: Ochranné reformátování periodika Sdělení zaměstnanců fy T. & A. Baťa Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Národní digitální knihovna
Projekt Národní digitální knihovny Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009, Praha, Mgr. Tomáš Foltýn Digitalizace novodobých dokumentů.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Projekt “VDK – Virtuální depozitní knihovna” Jiří Polišenský.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
SK ČR a digitalizace (se zvláštním přihlédnutím k seriálovým dokumentům) Helena Dvořáková, NK ČR Seminář účastníků Souborného.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Michal Šperling - EUREDIS
Digitalizace knihovních dokumentů
Transkript prezentace:

Nové trendy a možnosti v oblasti digitalizace Jiří Polišenský

Současný stav Digitalizace jako prostředek ochrany ohrožených dokumentů Digitalizace jako prostředek ochrany ohrožených dokumentů Digitalizace dosud není uznávaná jako trvalá náhrada Digitalizace dosud není uznávaná jako trvalá náhrada Součást hybridní technologie spolu s mikrofilmem Součást hybridní technologie spolu s mikrofilmem Skenování mikrofilmů Skenování mikrofilmů Hybridní snímkování Hybridní snímkování Záznam digitálních dat na mikrofilm Záznam digitálních dat na mikrofilm Digitalizace jako způsob zpřístupnění Digitalizace jako způsob zpřístupnění Trusted repository jako nástroj pro dlouhodobé uchování digitálních objektů Trusted repository jako nástroj pro dlouhodobé uchování digitálních objektů

Národní program Kramerius V rámci programu CASLIN vznikl program Kramerius na počátku 90. let a byl zaměřen z počátku na ochranné mikrofilmování V rámci programu CASLIN vznikl program Kramerius na počátku 90. let a byl zaměřen z počátku na ochranné mikrofilmování Cíle programu Cíle programu Reformátování dokumentů ohrožených degradací papíru Reformátování dokumentů ohrožených degradací papíru Koordinace reformátování (výběr titulů) Koordinace reformátování (výběr titulů) Metodická a poradenská činnost Metodická a poradenská činnost

VISK 7 Program pro podporu pracovišť reformátování Program pro podporu pracovišť reformátování Mechanismus pro schvalování a účelové financování projektů reformátování ohrožených dokumentů Mechanismus pro schvalování a účelové financování projektů reformátování ohrožených dokumentů Všechny registrované knihovny mohou získat dotaci na realizaci vlastního projektu Všechny registrované knihovny mohou získat dotaci na realizaci vlastního projektu

Výzkum a vývoj Pomocí projektů VaV se vyvíjejí zejména standardy, technologie a programové nástroje Pomocí projektů VaV se vyvíjejí zejména standardy, technologie a programové nástroje Paměť světa Paměť světa Digitalizace mikromédií Digitalizace mikromédií Kramerius Kramerius Optimalizace hybridní technologiae reformátování Optimalizace hybridní technologiae reformátování Optimalizace nástrojů pro digitalizaci dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru Optimalizace nástrojů pro digitalizaci dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru Atd. Atd.

Nástroje pro digitalizaci Systém Sirius Systém Sirius nástroj pro tvorbu digitálních dokumentů nástroj pro tvorbu digitálních dokumentů komerční produkt firmy Elsyst Engineering komerční produkt firmy Elsyst Engineering Systém Kramerius Systém Kramerius systém pro zpřístupňování digitálních dokumentů systém pro zpřístupňování digitálních dokumentů licence GNU GPL umožňuje volné bezplatné šíření licence GNU GPL umožňuje volné bezplatné šíření Registr digitalizace (RELIEF) Registr digitalizace (RELIEF) nástroj pro evidenci digitalizovaných dokumentů a sledování procesu digitalizace (Work Flow) nástroj pro evidenci digitalizovaných dokumentů a sledování procesu digitalizace (Work Flow) aplikace vyvíjená firmou Incad, NK ČR a KNAV aplikace vyvíjená firmou Incad, NK ČR a KNAV po zprovoznění bude k dispozici ostatním knihovnám po zprovoznění bude k dispozici ostatním knihovnám

Další pracoviště digitalizace Knihovna AV ČR Knihovna AV ČR Městská knihovna Praha Městská knihovna Praha Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Norské fondy V r byly schváleny 3 projekty zaměřené na digitalizaci: NK ČR, MKP, Archiv hl.m.mPrahy V r byly schváleny 3 projekty zaměřené na digitalizaci: NK ČR, MKP, Archiv hl.m.mPrahy Projekt NK ČR: Projekt NK ČR: založen na dodavatelském reformátování založen na dodavatelském reformátování obsahem projektu je reformátování neperiodických dokumentů 19. stol. obsahem projektu je reformátování neperiodických dokumentů 19. stol. objem: 2,4 mil. stran, více než 16 tis. publikací objem: 2,4 mil. stran, více než 16 tis. publikací Informace o digitalizovaných dokumentech na webové stránce NK ČR ( Informace o digitalizovaných dokumentech na webové stránce NK ČR (

Program zaměřený na státní správu Program zaměřený na státní správu Hl. nositelé Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra, Ministerstvo kultury pouze partnerem MV ČR Hl. nositelé Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra, Ministerstvo kultury pouze partnerem MV ČR Programový záměr NK ČR a MZK Programový záměr NK ČR a MZK dvě pracovišť digitalizace dvě pracovišť digitalizace systém pro dlouhodobou archivaci DD systém pro dlouhodobou archivaci DD velké datové úložiště velké datové úložiště Integrovaný operační program

Pracoviště digitalizace NK ČR Kapacita cca stran denně (přibližně 250 svazků), 13,5 mil. za rok, 80 mil. za 5 let Kapacita cca stran denně (přibližně 250 svazků), 13,5 mil. za rok, 80 mil. za 5 let Do 20ti let by měly být digitalizovány bohemikální dokumenty od poč. 19. stol. do současnosti Do 20ti let by měly být digitalizovány bohemikální dokumenty od poč. 19. stol. do současnosti Náklady na vybudování a provoz pracoviště jsou cca 176 mil. Kč Náklady na vybudování a provoz pracoviště jsou cca 176 mil. Kč Termín realizace Termín realizace

Technologie robotického skenování Pokročilá automatizace procesu digitalizace Pokročilá automatizace procesu digitalizace Vyřešeno automatické obracení stran během skenování Vyřešeno automatické obracení stran během skenování Šetrná manipulace a vysoký výkon (až 3000 stran/hod. Šetrná manipulace a vysoký výkon (až 3000 stran/hod. Nároky na přípravné práce a zpracování obrazových souborů Nároky na přípravné práce a zpracování obrazových souborů Nutnost propojení digitální knihovny s elektronickými katalogy Nutnost propojení digitální knihovny s elektronickými katalogy Uložení a archivace dat na rozsáhlém datovém úložišti Uložení a archivace dat na rozsáhlém datovém úložišti

Robotické skenery 4DigitalBooks 4DigitalBooks Treventus Treventus Kirtas Kirtas Qidenus Qidenus Různé způsoby uložení knih Různé způsoby uložení knih Různé způsoby skenování (kamera/skener) Různé způsoby skenování (kamera/skener) Různé metody obracení stran Různé metody obracení stran

4DigitalBooks

Treventus Hrgi9Y Hrgi9Y Hrgi9Y Hrgi9Y canrobot_fotos.html canrobot_fotos.html canrobot_fotos.html canrobot_fotos.html canrobot_video.html canrobot_video.html canrobot_video.html canrobot_video.html

Kirtas cylZVE&feature=related cylZVE&feature=related cylZVE&feature=related cylZVE&feature=related

Qidenus rodukte.php rodukte.php rodukte.php rodukte.php

Přínosy digitalizace a možnosti ostatních knihoven VISK 7 dává možnost získání digitálních kopií pro ochranu vlastních exemplářů postižených degradací papíru VISK 7 dává možnost získání digitálních kopií pro ochranu vlastních exemplářů postižených degradací papíru Instalací Systému Kramerius mohou knihovny zpřístupnit digitalizované dokumenty vlastním uživatelům (volné i chráněné dokumenty z hlediska AZ) a pomocí replikací získat digitální kopie od dalších knihoven Instalací Systému Kramerius mohou knihovny zpřístupnit digitalizované dokumenty vlastním uživatelům (volné i chráněné dokumenty z hlediska AZ) a pomocí replikací získat digitální kopie od dalších knihoven Propojit záznamy ve vlastním elektronickém katalogu na digitalizované dokumenty Propojit záznamy ve vlastním elektronickém katalogu na digitalizované dokumenty Zprostředkovat kopie digitalizovaných dokumentů prostřednictvím služby elektronického dodávání dokumentů Zprostředkovat kopie digitalizovaných dokumentů prostřednictvím služby elektronického dodávání dokumentů

Děkuji za pozornost