Jak poznáte kvalitní čokoládu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Energie.
Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Města ČR – orientace na mapě
Hraní s desetinnými čísly
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě za období 2005 až 2012 VÝROBA za uvedené období celkem: ks vozidel PRODEJE za uvedené období celkem:
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
TUKY (LIPIDY).
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Jak měřit transparentnost NNO?
Dělitelnost přirozených čísel
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
26.1 Zaokrouhlování čísel na desítky v oboru do 100
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
ODČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Únorové počítání.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
ROK 2010 ÚLOVKY Z REVÍR Ů MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC Zpráva dle podklad ů J č ÚS.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_22 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Predikce chemických posunů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
TUKY (LIPIDY).
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Transkript prezentace:

Jak poznáte kvalitní čokoládu? doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT v Praze

Co je čokoláda? Vynález čokolády – Aztékové, Mayové Výroba čokolády v Evropě od dob Kolumba Výroba čokolády vyloupání kakaových bobů => fermentace => sušení => drcení, třídění => mletí Vzniká kakaová hmota kakaové máslo kakaový prášek Čokoládová hmota = kakaová hmota + cukr + kakaové máslo, případně sušené mléko, ořechy, emulgátory, rozinky..

Jaké tuky patří do čokolády? Kakaové máslo – nejdražší surovina => snaha nahradit jej jinými levnějšími tuky (jsou specifikovány ve vyhlášce a je nutné jejich přítomnost uvést na obalu) nesmí po odečtení celkové hmotnosti ostatních jedlých součástí přesáhnout více než 5 % výrobku a nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla nebo celkové kakaové sušiny Další používané tuky (výrobky s nimi se již nesmí nazývat čokoláda) částečně ztužené rostlinné tuky – obsahují trans nenasycené mastné kyseliny (TFA) kokosový a palmojádrový tuk – s obsahem nasycených mastných kyselin (SFA, kyseliny laurová a myristová) horší senzorické a výživové vlastnosti

Co se smí nazývat čokoládou Hořká – více než 35 % kakaových součástí Mléčná – více než 25 % kakaových součástí Vysoceprocentní čokolády – více než 43 % kakaových součástí (extra, vysoká jakost apod.) Čokoláda – poleva - nejméně 35 % kakaové sušiny, nejméně 31 % kakaového másla a nejméně 2,5 % tuku prosté sušiny Výrobky bez odpovídajícího množství kakaových součástí => nesmí se nazývat „čokoláda“ (ale například čokoládová pochoutka)

Test čokoládových pochoutek, polev, sezónních výrobků a trvanlivého pečiva Testovány byly čokoládové pochoutky, výrobky s polevami (čokoládovými nebo jogurtovými), některé müsli tyčinky, sezónní výrobky (adventní kalendáře, vánoční kolekce apod.), trvanlivé pečivo Porovnání s výsledky z předchozích let => zjištěno vysoké procento TFA

Vývoj obsahu TFA v čokoládových pochoutkách

Příjem TFA z čokoládových pochoutek Při konzumaci 100 g pochoutky Milano mléčná čokoláda překročíme denní tolerovaný limit pro TFA konzumací cca 24 g tohoto výrobku U pochoutky Milano kokos překročíme limit konzumací cca 30 g výrobku V předchozích letech stačilo k překročení denního tolerovaného limitu dokonce cca 19 g tohoto výrobku

Vývoj obsahu TFA v čokoládových polevách

Složení MK v čokoládových polevách v % z celkových MK Poleva na tyčince SFA MUFA PUFA TFA Fit műsli meruňka-jogurt 38,6 19,5 1,0 39,6 Fit műsli kokosová v čokoládě 38,1 20,6 2,4 Fit műsli pomeranč v čokoládě Frit 29,8 23,0 4,9 41,1 Go čokoláda s hořkou polevou 32,9 21,4 1,5 43,2 Go jahoda + jogurt 38,9 19,4 0,7 39,5 Monkey meruňková s jogurtovou polevou 32,8 23,2 5,3 37,6 Cereální tyčinka s jogurtovou polevou 34,7 21,1 2,1 41,0 Twiggy műsli tyčinka v jogurtové polevě švestka 44,3 14,8 1,3 38,7 MIXLI čokoládová 33,9 20,2 2,0 42,9

Sezónní čokoládové výrobky Ze 32 analyzovaných výrobků měl vysoký obsah TFA Adventní kalendář Fikar (29,3 % z celkových mastných kyselin) 5 výrobků mělo vysoký obsah SFA s vysokým podílem kyseliny myristové, svědčící o použití kokosového nebo palmojádrového tuku Eiskonfet (91,1 %) Santa Claus Hypernova (95,1 %) Sněhulák Tesco (92,3 %) Anděl Albert (96,6 %) Mikuláš (96,5%)

Složení MK v trvanlivém pečivu v % z celkových MK Název výrobku SFA MUFA PUFA TFA Disko kakaové 59,3 31,4 8,4 0,9 Horalka 44,0 35,5 11,7 8,8 Kakaové řezy 48,0 33,6 4,6 11,8 Tradiční lázeňské trojhránky 69,0 24,4 5,8 0,8 Mila 44,6 33,9 7,5 14,0 Napolitanke choc. cream 31,5 40,8 21,9 Romanca 28,1 43,4 21,5 7,0

Složení MK v trvanlivém pečivu v % z celkových MK Název výrobku SFA MUFA PUFA TFA Tatranky lískooříškové Opavia 54,7 33,3 8,3 3,7 DRU jemné trubičky 34,1 37,0 4,8 24,1 Vlnky griliášové 60,4 29,3 9,6 0,7 Creme de la creme 87,9 10,3 1,5 0,3 Siesta maxi čokoládová 57,5 34,8 6,3 1,4 Milky Way Minute 60,0 31,2 0,5

Příjem TFA z trvanlivého pečiva Výrobky s vysokým obsahem TFA Příjem TFA v g při konzumaci jednoho balení DRU jemné trubičky (24,1 %) 4,4 Napolitanke choc. cream (21,9 %) 3,1 Mila (14,0 %) 2,5 Kakaové řezy (11,8 %) 2,1

Závěry U čokoládových pochoutek došlo ke zlepšení pouze u výrobku Zora Většina tuku polev na cukroví a polev na müsli tyčinkách má obsah TFA kolem 40 % Ze 32 sezónních čokoládových výrobků měl pouze jeden vysoký obsah TFA (29,3 % z celkových mastných kyselin), u 5 výrobků byl použit kokosový tuk (vysoký obsah SFA a kyseliny myristové) U trvanlivého pečiva se obsahy TFA ve srovnání s minulými léty snížily, ale přesto 4 výrobky z 11 měly obsah TFA v tuku vyšší než 10 % Celkově můžeme zhodnotit situaci na našem trhu z pohledu obsahu TFA v potravinářských výrobcích jako neuspokojivou!

Děkuji Vám za pozornost a pozor na podobné výrobky!