Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Literatura do doby Karla IV.
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Téma: Středověká literatura
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
Gotická kultura.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Středověká česká literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mastičkář.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Literatura doby Karla IV.
Česky psaná literatura
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
39.1 Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Středověk v Čechách 13. a 14. století
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_DĚJINY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_8A_3_Literatura doby Karla IV. Téma:
ŽIVOT KARLŮV (Vita Caroli) - autobiografické dílo - zachyceny zážitky z mládí kdy žil v cizině a počátky pobytu v Čechách do roku 1340 (události několika.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Středověká literatura - úvod
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Literatura vlády Karla IV.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Počátky česky psané literatury (2)
Rytířská hrdinská epika
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_10
Literatura doby Karla IV.
Česká literatura středověku
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Počátky a rozvoj česky psané literatury Označení OP VK (III/2) – Čj/7 – 34 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

POČÁTKY A ROZVOJ ČESKY PSANÉ LITERATURY 13. – 14. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE

OBDOBÍ ZESVĚTŠTĚNÍ LITERATURY (poč. 13. – pol. 14. stol.) 1) duchovní lyrika Ostrovská píseň – o Kristově vtělení a vykoupení lidstva Kunhutina modlitba – dcera Přemysla Otakara II. Spor duše s tělem – hádka o to, kdo je odpovědný za hříchy, které spáchá tělo za života a pro které je duše posmrtně souzena 2) světská rytířská epika Alexandreis 3) kroniky Dalimilova kronika

ALEXANDREIS veršovaný rytířský epos z přelomu 13. a 14. století oslava makedonského krále Alexandra Velikého starověký námět převeden do středověku, děj přiblížen českému prostředí (rysy Přemysla Otakara II.) zachovalo se 9 zlomků (3500 veršů) – třetina autor neznámý forma – pravidelný osmislabičný verš + mravoučná trojverší spojená jediným rýmem

DALIMILOVA KRONIKA - kronika tak řečeného Dalimila nejstarší česká veršovaná skladba o českých dějinách (do r. 1314) z poč. 14. století neznámý autor, označení Dalimila je asi historický omyl obsahuje 106 kapitol je namířena proti cizácké vládě v Čechách, varování proti přívalu němectví forma – bezrozměrný verš (nepravidelný počet slabik), prostý styl, hovorový jazyk

OBDOBÍ DEMOKRATIZACE LITERATURY (pol. 14. – poč. 15. stol.) doba krále Karla IV. (1316 – 1378), Praha jeho sídlem a nejvýznamnějším středoevropským městem syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny byl čtyřikrát ženatý, měl deset dětí (mj. Václav IV. a Zikmund Lucemburský) zasloužil se o politický i kulturní rozvoj Čech r. 1344 založeno pražské arcibiskupství r. 1348 založena Karlova univerzita r. 1356 vydána Zlatá bula autor vlastního životopisu – VITA CAROLI (psán latinsky, autobiografie + náboženské i morální úvahy)

ČESKY PSANÁ LITERATURA 1) legendy Legenda o sv. Prokopu – o životě opata Sázavského kláštera, podle latinské předlohy Vita maior, oslava slovanské liturgie, jednoduchá forma Život sv. Kateřiny - pro svou pevnost ve víře byla nepřáteli umučena, náročná forma, psána osmislabičným veršem

ČESKY PSANÁ LITERATURA 2) rytířská epika a zábavná próza Tristan a Izolda – milostný epos o osudové lásce Trojánská kronika – o trójské válce, vyšla v Plzni r. 1468 jako první tištěná kniha u nás (prvotisky = inkunábule) 3) světská lyrika - lyrické milostné písně Stratilať jsem milého, Dřěvo sě listem odievá, Měj sě dobře, srdéčko, Závišova píseň

ČESKY PSANÁ LITERATURA 4) sociální satira a žákovská tvorba anonymní Píseň veselé chudiny - s ironií a vtipem vypráví o chudobě nejnižších vrstev Podkoní a žák – satira ve formě sporu, žák a podkoní se hádají v hospodě o tom, kdo má lepší společenské postavení a koho má společnost ve větší úctě, vše vyvrcholí rvačkou, přicházejí na to, že oba si nemají mnoho co závidět

HRADECKÝ RUKOPIS soubor satir z 2. poloviny 14. stol., veršovaný, autor je neznámý, rukopis byl nalezen v okolí Hradce Desatero kázanie božie - autor, pravděpodobně z chudší vrstvy, zde útočí na všechny hříšníky Satiry o řemeslnících a konšelích - jedná se o 7 krátkých satir, autor útočí na řemeslníky (řezníky, pekaře, ševce, kováře, lazebníky a sladovníky) a na městské úředníky (konšele), vytýká jim přestupky a hrozí peklem Bajka o lišce a džbánu - autorem je neznámý měšťan, jediná původní staročeská bajka (o lišce, která chce utopit džbán, ale sama při tom zemře)

ČESKY PSANÁ LITERATURA 5) filozofující próza Tkadleček - rozmluva básníka, kterého opustila milá, s Neštěstím, zamýšlení se nad smyslem života 6) alegorie SMIL FLAŠKA Z PARDUBIC Nová rada – zvířecí alegorie, zvířata radí lvovi, jak má vládnout, satira na to, jak všichni šlechtici prosazují u dvora své zájmy

VZNIK DRAMATU MASTIČKÁŘ původně součást církevních obřadů dochované jen ve zlomcích český překlad latinské velikonoční hry (nejstarší české středověké drama) hrdina příběhu je podvodný lékař – prodavač mastí (Severin), který za pomocí ženy a dvou sluhů prodává „zázračné“ masti děj je umístěn do prostředí typického středověkého trhu (tři Marie kupují mast k balzamování Kristova těla)

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Dalimilova_kronika http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_IV. http://cs.wikipedia.org/wiki/Literatura_doby_Karlovy