Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací IPN „Metodika“ Jitka Moravcová Česká konference rektorů Praha,
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt POSTA PODPORA STÁŽÍ A ODBORNÝCH AKTIVIT PŘI INOVACI OBLASTI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DFJP A FEI UNIVERZITY.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Projekt empirického výzkumu
Upřesnění a vysvětlení k projektu IPn KREDO PRVŠ,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
IPN Metodika „kde jsme a kam jdeme“ Jitka Moravcová Daniel Münich MŠMT Komise pro VaV RVŠ, PřF UP Olomouc
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Financování a hodnocení výzkumu Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Jitka Moravcová RVŠ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1 Efektivní systém hodnocení.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Prezentace projektu doktorského studia
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Informace o koncepci připravovaného hodnocení VaV a o projektu Ipn Metodika Efektivní systém hodnocení a financování VVI Daniel Münich garant klíčové aktivity.
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Jitka Moravcová Setkání děkanů chemických fakult
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
IPN projekt MŠMT „Metodika“ Jitka Moravcová RVVI Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové aktivity #2 KRE 2012, Národní technická knihovna, 4. – 5. 10, 2012

Projekt Ipn Metodika

#1 Koncepce připravovaného institucionálního hodnocení

Hlavní (obecný) účel Pravidelné vyhodnocování vědecké produktivity a fungování institucí realizujících výzkum a nárokujících veřejnou institucionální finanční a jinou podporu Zajištění kvalitních informací pro posílení efektivity řízení a strategického rozhodování v oblasti VaVaI na všech úrovních

Očekávané přínosy oproti současnosti – I. Srovnání hodnocených jednotek (HJ) v oboru v ČR (dnes není) Srovnání kvality všech HJ vůči světovému standardu (dnes není) Kvalitativní a kvantitativní zpětná vazba (dnes není) pro: – práci vědců, vědeckých týmů, kateder VŠ – řízení / management součástí VŠ – řízení / management VO – poskytovatele (steering, strategie, dohled,…) – RVVI a vládu (stanovení priorit, sdílené infrastruktury,…) – podnikatelské subjekty (aplikovaný výzkum a inovace) – zájemce o studium – studenty (quality matters) – veřejnost - daňové poplatníky – zahraniční subjekty (spolupráce, partnerství)

Očekávané přínosy oproti současnosti – II. Informace o využívání a potřebnosti velkých a nákladných výzkumných infrastruktur (dnes nemáme) Pro rozhodování o financování institucionální: na každé úrovni v jiné podobě účelově financované projekty: GAČR, TAČR,… usměrňování počtu financovaných MA a PhD studentů specifický výzkum

Základní pojetí hodnocení Inspirace praxemi Velké Británie, Holandska, Finska Reflexe Dlouhodobých principů hodnocení a financování RVVI a Ipn Audit Základní charakteristiky hodnocení – mezinárodní informované oborové peer-review – nadresortní logistická podpora, koordinace a dohled – realizace pouze 1x za ~5 let – cca 5-8 oborových panelů a cca subpanelů – Hodnocené jednotky (HJ) přihlášené ke zhodnocení v oboru. HJ typicky v.v.i. nebo součást VŠ (fakulta) Zohlednění institucionálních specifik

Co se bude hodnotit Tři dimenze hodnocení 1.dimenze: nejvýznamnější výsledky výzkumu připadající na vědeckého pracovníka (případně tým) 2.dimenze: institucionální předpoklady rozvoje HJ 3.dimenze: nejvýznamnější dopady výzkumu HJ V každé dimenzi bude výsledkem hodnocení výkonnostní profil HJ vztažený k mezinárodním standardům

Příklad výkonnostních profilů

Průběh hodnocení Ustavení (sub)panelů Přihláška HJ do hodnocení v daném oboru Zpracování sebe-evaluační zprávy samotnou HJ Zpracování bibliometrické zprávy pro HJ Osobní návštěva subpanelu v HJ Hodnotící zpráva panelu a stanovisko HJ Syntéza výsledků na úroveň oborů, poskytovatelů, velkých infrastruktur Zveřejnění výsledků

Hlavní zásady hodnocení Procesy hodnocení kompletně v angličtině Převaha zahraničních hodnotitelů v panelech a subpanelech adekvátně honorovaná práce kvalitních hodnotitelů kvalitní logistická podpora Překážky proti nepotismu – pravidla vylučující konflikt zájmů hodnotitelů – HJ si nebudou vybírat hodnotitele – panelům a subpanelům předsedají cizinci – zajištění průřezového dohledu nad prací panelů/subpanelů – transparentnost hodnocení a rozhodování

#2 Projekt Ipn Metodika

Klíčové aktivity IPN Metodika KA1 Informační podpora KA2 Systém hodnocení – veřejná zakázka KA3 Systém financování – veřejná zakázka KA4 Velké pilotní ověření hodnocení (VŠ) KA5 Harmonogram pro přechodné období a podklady pro legislativní změny KA6 Institucionální zajištění hodnocení KA7 Koordinace reformních návrhů a vytváření konsensuálních podmínek pro jejich přijetí

Obsah Ipn – veřejná zakázka WP1 Určení struktur hodnocení WP2 Oborové metodiky hodnocení WP3 Procesní pravidla hodnocení WP4 Zásady hodnocení programů WP5 Vymezení pojmu „institucionální financování“ WP6 SWOT analýza inst. základny VaV a srovnání WP7 Návrh modelů pro FF a PBC WP8 Modelové ověřování dopadů nového systému WP9 Příprava a realizace malého pilotní hodnocení

Harmonogram realizace veřejné zakázky

Tři veřejné konzultace návrhů Ke 2 dílčím zprávám (hodnocení, financování) K 1 závěrečné zprávě (včetně malého pilota) Každá veřejná konzultace 2 měsíce: – předložení konceptu zprávy – interní expertní oponentura (experti a panelisté) – finální verze zprávy ke zveřejnění a připomínkám – vypořádání a konference ke zprávě

Cestovní mapa 2012 – 2013: realizace prací veřejné zakázky 2013/2014: závěrečná zpráva veřejné zakázky 2014: příprava podmínek pro národní hodnocení 2015: celonárodní hodnocení 2016: zveřejnění výsledků

Překážky a rizika realizace hodnocení Empirická nedůvěra k metodě peer-review Obavy z administrativní zátěže Šetření na špatném místě Obavy z dalších změn a reforem v ČR obecně Skepse k realizaci systémového řešení v ČR Obavy ze zjištění

Náklady na nové hodnocení Celonárodního hodnocení 1x za 5 let – včetně přímých a nepřímých nákladů na straně VO – 1% až 1.5% veř. inst. prostředků na VaV – tedy 0.4 – 0.7 % veřejných výdajů na VaV – dnes mají poskytovatelé 2.5 %

Děkuji za pozornost