Odpovědi oponentům Výsledky dokumentované v práci se přímo promítly do následujících publikací:  Inclusive production of charged pions in p+p collisions.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Advertisements

Studium exkluzivní produkce dvou pionů v difrakčních ep interakcích Richard Polifka Seminář ÚČJF , Praha.
Využití interpolačních metod pro odhad srážkových úhrnů Autor: Aleš Koťátko Vedoucí: Lucie Juřikovská Konference Gisáček 2008.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Lekce 9 Metoda molekulární dynamiky III Technologie Osnova 1. Výpočet sil 2. Výpočet termodynamických parametrů 3. Ekvilibrizační a simulační část MD simulace.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
David Kramoliš Vedoucí práce: Doc. RNDr. René Kalus, Ph.D.
Počítačová grafika III – Monte Carlo integrování
L OTKA -V OLTERRA M ODEL P REDÁTOR K OŘIST KMA/MM Kamila Matoušková V Plzni, 2009.
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Lekce 13 Počítačový experiment a jeho místo ve fyzice a chemii Osnova 1. Počítačový experiment 2. Srovnání s reálným experimentem 3. Výhody počítačového.
Kalibrační křivka, produkce charmu v EAS
Získávání informací Získání informací o reálném systému
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
Studium dynamiky jádro-jaderných srážek pomocí korelační femtoskopie na experimentu STAR Jindřich Lidrych.
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
IONIZAČNÍ POTENCIÁLY A FÁZOVÉ PŘECHODY KLASTRŮ ARGONU
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.
Partonové distribuční funkce pro LHC pro podrobnosti doporučuji následující rozsáhlou práci file:///F:/HERWIG/HEPDATA%20-%20Durham%20HEP%20Databases.htm.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Jaderné reakce 1) Úvod 2) Výtěžek jaderných reakcí 3) Zákony zachování 4) Mechanismy a modely jaderných reakcí 5) Pružný rozptyl 6) Princip detailní rovnováhy.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
2.2. Pravděpodobnost srážky
Uplatnění spektroskopie elektronů
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
BARYONOVÉ REZONANCE a další 1. Zachování I I=3/2 K je konstanta 2.
Pojem účinného průřezu
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Plynově – chromatografická separace dusíkatých látek
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Detektory nabitých částic a jader
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Neutronové účinné průřezy
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Monte Carlo simulace hexameru vody Autor: Bc. Lenka Ličmanová Vedoucí práce: Mgr. Aleš Vítek Seminář KFY PŘF OU.
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Prezentace Bc. Zdeněk Šmída. Osnova Úvod – Co je úkolem práce Doosan Škoda Power – Minulost a současnost společnosti + vývoj výzkum Parní Turbíny – Rozdělení,
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Interpolace funkčních závislostí
Chyby měření / nejistoty měření
Monte Carlo Typy MC simulací
Úvod do praktické fyziky
Příklad (investiční projekt)
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Interpolace funkčních závislostí
Transkript prezentace:

Odpovědi oponentům Výsledky dokumentované v práci se přímo promítly do následujících publikací:  Inclusive production of charged pions in p+p collisions at 158-GeV/c beam momentum, hep-ex/ , publikováno ve Eur.Phys.J.C45: ,2006, (13 citací na Spires)‏  Inclusive production of charged pions in p+C collisions at 158-GeV/c beam momentum, hep-ex/ , přijato do Eur.J.Phys (8 citací)‏  Charged Pion Production in p+C Collisions at 158-GeV/c Beam Momentum: Discussion, hep-ex/ , přijato do Eur.J.Phys (1 citace)‏ Promítnou se do publikací připravovaných v současnosti ohledně  p+p → p, antip, n  p+Pb → π  Pb+Pb → π

Odpovědi oponentům Příčná energie nebyla použita, neboť  nemáme plnou akceptanci, multiplicita v přední hemisféře se mění pouze málo s centralitou  spektra produkovaných částic v měkkých srážkách mají tři komponenty 1. fragmentace terče 2. fragmentace projektilu 3. vnitrojaderné kaskádovaní → šedé protony  relativně nezávislý proces svázaný s impaktním parametrem Chceme studovat závislost produkce částic na centralitě

Odpovědi oponentům Jedná se o dvě omezení popsaná na stránkách 42 a 43.  První se týká souběžnosti nalétávajícího projektilu s přímkou svazku měřené detektory BPD1,2,3.  Druhé se týká z-pozice primárního bodu interakce.  Obě optimalizují poměr událostí z terče vůči příspěvku od pozadí. V tabulce byla chyba, do počtu událostí v prvním intervalu centrality s n grey = 1,2 bylo zahrnuto i 2882 události s n grey = 0.  V prvním intervalu centrality bylo událostí  Chyba se týká pouze tabulky, ne měřených dat.  Počet událostí s n grey > 0 byl o 261 menší než součet událostí v pěti intervalech centrality, tedy 261 událostí mělo n grey > 22

Odpovědi oponentům Parametry fitovací funkce Účelem byla dobře definovaná metoda počítání příčně integrovaných veličin včetně odhadu chyby Všechny parametry jsou významné pro fit Konkrétním hodnotám parametrů nepřikládáme fyzikální význam  hep-ph/

Odpovědi oponentům Příčná spektra produkovaných částic nejsou termální Teplotu lze určit lokálně jako inverzní hodnotu sklonu log. m T spektra, T(p T )‏  netriviální závislost  teplota roste s x F ?

Odpovědi oponentům Extrapolace měření Cronina (Be, Ti, W) na pomocí parabolického fitu Není A-závislá systematika – konzistentní shoda hodnot absolutně normalizovaných invariantních účinných průřezů mezi NA49 a 400 GeV měřením Cronina pro p+C i p+Pb srážky Příspěvkem k systematické chybě z několika procent systematiky spojené s A- závislostí je míněna možná chyba extrapolace měření Cronina

Odpovědi oponentům Vztah (7.5) se týká příčně integrovaných hustot (nízké p T ), ilustruje dvoukomponentní superpozici bez navýšení, navýšení E je relativní vůči nízkým p T Navyšující faktor E je připisován projektilu v p+A, protože projektil prošel mnohonásobnou srážkou  E roste s x F Váhové funkce Obr.7.19 byly získány interpolací přelivu (feed- over) spekter příčně integrovaných net protonů a pionů, a přelivu poinů z modelu rozpadu Δ++, Obr.7.17 a 7.18 strana 103 a 104

Odpovědi oponentům Zavedení navyšujícího faktoru E pro A+A srážky je motivováno předpokladem dvoukomponentního mechanismu v A+A srážkách E odpovídá R norm v dopředné oblasti a v bodě x F = 0 Diskutuji vliv variace E pro negativní x F na R norm

Odpovědi oponentům Monte-Carlo výpočty  vztah mezi centralitou srážky, určenou počtem vnitrojaderných srážek, a měřeným počtem šedých protonů n grey závisí na modelu  při kalibraci dE/dx spektra a konstrukci testovacích funkcí pro fitovaní dE/dx – zanedbatelný příspěvek k systematické chybě  simulace triggeru při normalizaci absolutních účinných průřezů p+p – žádný příspěvek, pouze kontrola konzistence p+C – celková korekce 8%, příspěvek k chybě < 1% p+Pb – celková korekce 3.7%, příspěvek k chybě < 0.5%

Odpovědi oponentům Monte-Carlo simulace pro korekce, jejich příspěvek k syst. chybě  korelované ztráty kvůli triggerování %  simulace pro feed-down0.5 – 1.5 %  absorbce částic v detektoru0.5 %