30. 9. 20061 FI-02 Fyzikální měření. 30. 9. 20062 Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Testování statistických hypotéz
Advertisements

Odhady parametrů základního souboru
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Lineární regresní analýza Úvod od problému
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
t-rozdělení, jeho použití
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Tloušťková struktura porostu
Obsah statistiky Jana Zvárová
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
FIFEI-00 Základy fyzikálních měření
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Měření fyzikální veličiny
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Lineární regresní analýza
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Experimentální fyzika I. 2
Pohled z ptačí perspektivy
Přesnost a spolehlivost v účelových sítích Bc. Jindřich Poledňák.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Inferenční statistika - úvod
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Chyby měření / nejistoty měření
Elektrické měřící přístroje
Základy statistické indukce
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Monte Carlo Typy MC simulací
- váhy jednotlivých studií
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do praktické fyziky
Induktivní statistika
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Úvod do statistického testování
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Interpolace funkčních závislostí
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Transkript prezentace:

FI-02 Fyzikální měření

Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby systematické. Chyby náhodné. Základy zpracování dat.

Experiment I Fyzika je založena na experimentu. Vysvětluje fungování hmoty na základě pozorování. První pozorování byla náhodná, např. blesk, noc. Později byly vymýšleny experimenty (měření), což jsou pozorování navržená a prováděná tak, aby bylo možné dojít k určitému konkrétnímu závěru, např. rozhodnout mezi dvěmi hypotézami nebo modely (Galileovy koule).

Experiment II Experiment je nutné naplánovat a správně uskutečnit. Tím se zabývá strategie měření. Z naměřených dat je potřeba odhalit pokud možno veškerou informaci, kterou obsahují. Tím se zabývají teorie a postupy vyhodnocování dat.

Strategie měření Řeší co se má zjistit. Jak se provede experiment jaké přístroje se použijí a jak se zapojí. Jaké veličiny, v jakých bodech a s jakou přesností se budou měřit. je potřeba využít znalosti, jak se projeví odchylka každé měřené veličiny na výsledku.

Chyby měření I Každé pozorování je zatíženo jistou chybou. Měřené veličiny jsou určeny s odchylkami. Jde o principiální vlastnost. Chyby existují, i když nedojde k selhání člověka nebo přístroje. Často je zvýšení přesnosti nebo správnosti jedné veličiny vyváženo jejich snížením u veličiny jiné (mikrosvět). Je nutné dosáhnout určitého kompromisu.

Chyby měření II Chyby neboli odchylky lze dělit podle různých hledisek. Nejzávažnější z hlediska strategie a vyhodnocování měření je dělení na chyby: Systematické Náhodné Ilustrace jejich rozdílu: střelba do terče

Chyby systematické Jsou to obvykle chyby dané metody. Bývají způsobeny například tím, že měření jedné veličiny ovlivňuje veličinu jinou. (např. měření odporu přímou metodou) Mnohonásobné opakování experimentu není účinné, protože je ovlivněno každé měření. Metody se musí kalibrovat. Je-li to možné, je vhodné srovnat výsledky více metod.

Kalibrace Normální měření používá určitou metodu na neznámém vzorku s cílem získat informace o tomto vzorku. Kalibrační měření je zvláštní v tom, že se provádí na vzorku známém s cílem získat informace o experimentální metodě. Minimální počet kalibračních měření je dán počtem stupňů volnosti měřeného problému

Chyby náhodné I Jsou způsobeny větším množstvím ne přesně postihnutelných vlivů, jejichž míra může být proměnná v čase. Zpravidla předpokládáme, že známe rozdělení náhodných chyb. To bývá Gaussovo nebo tzv. chybové. Při korektní analýze je samozřejmě tento předpoklad nutno ověřit.

Chyby náhodné II Obě jmenovaná rozdělení chyb jsou symetrická kolem nuly a mají jistou šířku. Rozdělení měřených veličin jsou potom určena dvěma parametry střední hodnotou a (například) pološířkou. Tyto parametry jsou maximem získatelné informace. Snažíme se je určit statistickým zpracováním určitého množství měření.

Chyby náhodné III Musíme zaručit, že opakovaná měření jsou uskutečněna za stejných podmínek. Jinak se do problému dostává také systematická chyba a průměrné hodnoty nemájí očekávaný smysl (specifický n. elektronu). Výsledkem měření a zpracování tedy není jedno číslo, ale určitá střední hodnota a interval kolem ní, ve kterém na zadaném stupni věrohodnosti přesná hodnota leží.

Chyby náhodné IV Obvyklým odhadem střední hodnoty je aritmetický průměr = (  x i )/n i = 1, 2, … n Obvyklým odhadem pološířky rozdělení je výběrový rozptyl s 2 = [  (x i - ) 2 ]/(n-1)

Pronikání chyb I Chyby přirozeně pronikají do nepřímo měřených neboli vypočítávaných veličin. Je nutné si pamatovat pronikání při základních aritmetických operacích a mít na paměti závažné situace, jako vyšší mocniny jedné z veličin nebo odečítaní pozadí.

Pronikání chyb II Mějme veličinu a   a určenou s absolutní chybou  a a s ní nekorelovanou veličinu b   b. Chybu lze vyjádřit jako relativní  a=  a/a Pro: c = a  b je  c   a +  b Přesněji:  c = (  2 a +  2 b) 1/2 Problém: odečítání blízkých veličin (!!) :  c  (  a +  b)/(a – b)

Pronikání chyb III Pro: d = ab  1 je  d   a +  b Přesněji:  d = (  2 a +  2 b) 1/2 Na veličinách s vyšší mocninou záleží více: Pro: d = ab n je  d = (  2 a + n  2 b) 1/2 b je totiž korelována sama se sebou

Důležitý dodatek Je nutné si uvědomit, že systematické a náhodné chyby se vyskytují současně a není triviální je od sebe oddělit, dokonce ani najít přesnou hranici mezi nimi. Proto je třeba dobré danou metodu z hlediska možných zdrojů chyb pečlivě analyzovat a pokud je to možné, měření každopádně opakovat.