Česká poezie 2.poloviny 19.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Česká poezie 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.02
Příslovce a příslovečné spřežky
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Národní obrození Národní obrození
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Osvobozené divadlo.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
ČR – Hlavní město Praha VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.59 Mgr. Kosík Lukáš
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
SLOVA CIZÍHO PŮVODU jejich skloňování Slova přejatá
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Rozvrstvení a obohacování
Česká republika: obyvatelstvo a sídla
Český jazyk a literatura
Obohacování slovní zásoby
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Jan Neruda Open Presentation.
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Česká poezie 2.poloviny 19.století Česká poezie v 2. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.05

Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 2. poloviny 19 Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 2. poloviny 19. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: rozlišuje základní literární druhy a žánry, porovná je i jejich funkci, uvede jejich výrazné představitele Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : osmý ročník základní školy Česká poezie v 2. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L.8.05

? Hádanky záporka + mužské domácí jméno čeští spisovatelé ( 2.pol. 19.st.) záporka + mužské domácí jméno Neruda pracovník v pivovaru - název profese Sládek Najdi příjmení spisovatele.

z ulice Ostruhová- později přejmenovaná na Nerudovu, Jan Neruda  9.7.1834 Praha – 22.8. 1891 Praha Pocházel z  Malé Strany, z ulice Ostruhová- později přejmenovaná na Nerudovu, z domu U Dvou slunců. Na Malé Straně prožil celý život.

Josef Václav Sládek Kde najdeš Zbiroh? Muzeum J. V. Sládka se nachází ve městě Zbiroh na Masarykově náměstí, na původním místě rodného domu básníka. Josef Václav Sládek  27. 10. 1845, Zbiroh-28. 6. 1912, Zbiroh Studium v Praze. Pobyt v Americe. Kde najdeš Zbiroh? Na Křivoklátsku

prozaikem novinářem Doplň: Jan Neruda byl: Jan Neruda psal: básně básníkem prozaikem novinářem básně povídky fejetony Oprav chybné názvy: BALADY A MOTIVY PÍSNĚ VEČERNÍ ZPĚVY KOSMICKÉ PROSTÉ ROMANCE HŘBITOVNÍ POVÍDKY MALOSTRANSKÉ KVÍTÍ

prozaikem překladatelem novinářem Doplň: Josef Václav Sládek byl: Sládek psal: básníkem prozaikem překladatelem novinářem básně- pro děti i dospělé povídky- drobné prózy překlady z angličtiny- přeložil Shakespeara - Oprav chybné názvy: ČESKÉ JISKRY ZVONKY NA MOŘI ZVONY A PÍSNĚ

Zdroje: http://www.museum.cz/photos/774.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Neruda.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:U_Dvou_Sluncu.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Mala_Strana_-_Nerudova_47,_U_dvou_sluncu_(domovni_znameni).jpg http://cs.wikisource.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_V%C3%A1clav_Sl%C3%A1dek.jpg http://turistickyatlas.cz/vse/misto/6902_muzeum-j-v-sladka.html http://www.museum.cz/muzeum-237-mestske-muzeum-a-muzeum-j-v-sladka http://www.museum.cz/photos/774.jpg http://www.museum.cz/photos/773.jpg